saxo2014 čet 3.5.2018 15:30
Luka123 kaže...

I da se spojis sto ces postici time,??

zanima me jer mislim da uopce nisi ni shvatio sto je to...

 Da, izgleda da nisam, sorry :)

nisam najbolje razumio...je li mi moze neko reci u kratkim rijecima za sto onda sluzi?

 

Hvala

Hyperion ned 6.5.2018 15:08

 

Integrated Lights Out ti je koliko sam ja za sada u praksi shvatio jedan SOC na matičnoj od servera. Na ILO se možeš spojiti preko web aplikacije ili preko ssh. Preko ILO-a možeš nadzirati cijeli server i njime upravljati čak i dok je sami server ugašen. Npr:

 

1. Možeš vidjeti koji su DIMM slotovi popunjeni, procesor/i, diskove, brzinu okretaja ventilatora, potrošnju struje u wattima itd. Također će ti javiti kada je disk neki otkazao, ventilator, ram, napajanje i slično, ima i svoj LOG i dijagnostiku.

     

 

2. Možeš upgradeat firmware ILO-a preko web aplikacije, možeš podesit ILO-u ip adresu, hostname, SNMP, korisnike, passworde itd.. Tu možeš podesit i power opcije servera, da li želiš power saving ili high performance i slično.

 

3. U advanced verziji (key možeš nać na googleu) ti se otključa i modul za udaljeno spajanje na server preko ILO-a. To ti je nešto kao remote desktop/teamviewer, ali napredniji i radi preko jave ili .net frameworka. Ovo je jako odlična stvar je to radi i tokom bootanja servera, to znači da možeš udaljeno ući i u bios i namještat postavke u biosu što ti niti jedan drugi alat ne nudi. Također taj remote desktop nudi mountanje imagea, pa tako udaljeno možeš mountat npr. iso image od linux/windows servera, neki hp tool za updateanje biosa i slično.

 

   

 

Ukratko ne moraš ići u server salu/datacenter, sve možeš udaljeno odradit.

 

U ILO-u imaš i opciju momentary power button press (kao da si pritisnuo fizički dotaknuo power button), press and hold (stisnuo i držao prstom power button/force shutdown), cold boot, reset.

 

  

 

Klikom na UID pališ plavu ledicu na serveru, tako tehničar može u datacentru ili rack ormaru vidjet koji je tvoj server. Plave ledice možeš palit i na SAS diskovima također, tako tehničar ne mora mislit koji disk mora zamijenit, već samo ugleda plavu ledicu i ne može fulat.

 

 

Mislim da sam važnije stvari prošao, ima tu još sitnica. ILO u verziji 3 je super, a vjerujem da su 4 i 5 još bolji.

 

IBM/Lenovo serveri ti imaju istu stvar, a zove se Integrated Management Module (IMM) s čime sam imao prilike raditi na poslu, ali je daleko sporiji od ILO-a. Međutim nudi recimo updateanje UEFI-a preko web sučelja. DELL, Supermicro i ostali također imaju svoje verzije toga, ali nisam ih probao.

nine pon 7.5.2018 15:51
saxo2014 kaže...

Hvala :) je li negdje ima uputstvo kako bi se "spojio" ILO3??

 

Uštekaj iLO u mrežu, za vrijeme POST-a ti kaže press f8 for iLO setup.. podesi tamo IP, user i pass i onda se preko browsera možeš spojiti.

Remote console uz Adv. licencu je super korisna stvar.