Administriranje IT sustava

Pracenje raspolozivosti kucnog interneta

agramTango pon 20.7.2020 13:32

Bok,

 

htio bih pratiti kad mi je kucni router spojen na internet.

Dogodilo mi se da mi je izuzetno spor ili da nema vezu prema internetu, a meni javlja da je spojen na internet.

 

Ima li neka ideja kako bi se to moglo pratiti. 

Notifikacije pozeljne

ihush pon 20.7.2020 19:36

- u routeru/modemu bi trebao biti i dio s logovima, sva spajanja.. no operaterov soft je često ograničen + reset-brisanje. Ovisi o firmwareu uređaja tj što je sve operater izmijenio u odnosu na original, pogotovo za reset jer tad nemaš baš nikakvu kontrolu-dokaz npr prekida osim operaterovih ispisa a to nije regulirano nekim pravilnikom hakoma mada se može inzistirati-tražiti a po logici i dobiti.

- s druge strane bi sve trebalo biti u specifikacijama mjesečnog računa, papirnato ili online.. tj i do je dio koji mora postojati jer se obračunava-tarifa, čak i kad je flat, tj mora biti minutaža-cjenik itd. i ne samo internet nego tlefon-tv.. jer su dio uobičajenog paketa usluge, cjenika i mjesečnog računa koji dobiješ.. npr poziv u inozemstvo izvan paketa-tarife ili plaćanje parkinga.

 

+ brzina, opterećenje mreže, po pravilima (hakom) u vršnom opterećenju moraju isporučiti 70% nazivne-ugovorene brzine, problem je samo mjerenje x-dana.. za prihvaćanje kao argumenta + odnosi se samo na fixnu, ne na mobilnu liniju.

- ako postoji problem, ako prijaviš problem, ako ga operater ne otkloni u roku od 15 dana, tad možeš po toj osnovi tražit naknadu, hakom, 10kn sat, 240kn dan.. i počneš zarađivati na šlampavosti operatera dok ne otkloni problem.