Conan_Zg sub 12.6.2021 15:26

Konačno i neko konkretniji datumi pokretanja 5G mreže kod A1..

 

A1 HRVATSKA CILJA VEĆ U KOLOVOZU POKRENUTI PRAVU 5G GIGABITNU MOBILNU MREŽU

 

  • Gaming industrija više nije samo perspektivna gospodarska grana nego i jedna od najbrže rastućih i onih koje će doprinijeti rastu BDP-a te otvaranju novih radnih mjesta‘
Piše: Bernard Ivezić Objavljeno: 10. lipanj 2021. 09:33
  

Očekivali smo da će zbog pomicanja natječaja za 5G, koji je upravo u tijeku, prvi pravi 5G doći u rujnu. No, iz A1 Hrvatska doznajemo da će to, najizvjesnije, biti u kolovozu. Usto, brzine bi mogle biti i veće nego što se inicijalno očekivalo, čak gigabitne, a veliki fokus upravo stoga bit će na gamingu. A1 Hrvatska nedavno je podržao gaming inkubator Pismo u Novskoj i opremio ga mrežom pete generacije. Ujedno je najavio i sponzorstvo prve velike e-sports arene u ovom dijelu Europe, koja će se također sagraditi u Novskoj i koja je u međuvremenu postala jedan od strateških državnih projekata. Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska, kaže da su prepoznali značaj gaming industrije i stoga i dalje imaju velike planove u tom području.

 

Podržali ste projekt izgradnje prve hrvatske i ujedno najveće gaming arene u ovom dijelu Europe. Kakva su vam očekivanja od tog projekta u Novskoj?

- Gaming industrija više nije samo perspektivna gospodarska grana nego jedna od najbrže rastućih i onih koje će doprinijeti rastu BDP-a i otvaranju novih radnih mjesta, što dokazuju i strana ulaganja u hrvatske kompanije koje se bave gamingom. Mi smo to prepoznali još prije četiri godine, kada smo postali regionalni lider s organizacijom A1 Adria lige. Ne samo da su iz nje proizašli mnogi ozbiljni natjecatelji na globalnoj razini nego smo okupljanjem svih zainteresiranih za gaming industriju dali poticaj njezinu razvoju u Hrvatskoj. Zato je naša podrška Razvojnoj agenciji Sisačko-moslavačke županije došla prirodno i veseli nas što je najmodernija optička i 5G tehnologija u poduzetničkom inkubatoru Pismo powered by A1. Vjerujem da će projekt 'Centar gaming industrije', koji je uvršten u strateške infrastrukturne projekte Hrvatske, zaživjeti u godinama pred nama. Osim što će to svrstati Novsku na kartu europskih centara gaming industrije, zajedno smo fokusirani na razvoj digitalnih vještina budućnosti. Trenutno pripremamo radionice koje će djeci, osobito iz manjih gradova i s otoka, pružiti edukaciju u području novih tehnologija, programiranja, razvoja videoigara i izradi 3D modela.

 

Gdje je u tome 5G?

- Upravo će 5G omogućiti napredne edukacijske modele, a gaming industriji dati novi zamah zahvaljujući prijenosu velike količine podataka i iznimno niskoj latenciji te novom modelu igranja u oblaku, odnosno streamanja igara na sve korisničke uređaje.

 

Gaming traži nisku latenciju i veće brzine, a za to je nužan pravi, punokrvni 5G. Hoće li u Hrvatskoj biti mjesta na kojima će se moći koristiti punokrvni 5G prije 2025.?

- Za pravi 5G potrebne su 5G frekvencije za koje je Hakom pokrenuo postupak dodjele putem javne dražbe. Proces će biti završen tijekom ljeta i već bismo u kolovozu mogli imati mobilnu mrežu pete generacije na 700 MHz i 3,5 GHz s 5G performansama, za razliku od dosadašnjeg 5G-a na DSS tehnologiji i 4G frekvencijama.

 

Zašto A1 već ne nudi komercijalni 5G kad to nudi vaš najveći konkurent?

- Naša je poslovna politika bila čekati dodjelu frekvencija te s mobilnom mrežom ispuniti očekivanja korisnika za gigabitnim brzinama i niskom latencijom. Takve performanse već nudimo u fiksnoj mreži, gdje smo lider koji optičkom mrežom pokriva više od 560.000 kućanstava. Za pokretanje gigabitne 5G mreže pripremamo se posljednje dvije godine, prilagodili smo arhitekturu mreže i spremni smo za aktivaciju 5G-a. 5G mrežu i njezinu primjenu testiramo već sada s poslovnim partnerima poput poduzetničkog inkubatora Pismo powered by A1, gdje smo s indoor mrežom postigli više od 1,2 Gbps i latenciju od samo 4 ms te omogućili developerima da svoje proizvode testiraju na najboljoj infrastrukturi i pripreme se za globalno tržište. Uz vrhunske performanse, sigurnost i stabilnost mreža i usluga bio nam je i ostaje jedan od prioriteta.

 

Jeste li spremni odmah nakon završetka natječaja za 5G, koji je u tijeku, pružiti 5G usluge? Koliko ćete Hrvatske pokrivati od prvog dana?

- A1 Hrvatska spreman je ispuniti sve zahtjeve Hakoma te će pokretanjem gigabitne 5G mreže pokriti još svih 20 županijskih središta i Grad Zagreb. Budući da će 5G mreža biti puštena u rad usred ljeta, domaći i strani gosti imat će priliku njome se koristiti u nekim od turističkih središta, kao što su Dubrovnik, Šibenik, Split, Pula, Zadar, Rijeka, Biograd na Moru, Trogir, Kaštela i Vodice.

 

Država je već najavila da očekuje 300 milijuna kuna prihoda od 5G frekvencija. Kako ste zadovoljni pokrenutim modelom dražbe za te frekvencije?

- Predloženi model dražbe investicijski je poticajan te pridonosi daljnjoj digitalizaciji društva i ravnomjernom razvoju svih krajeva Hrvatske ubrzanim ulaganjima u 5G mrežnu infrastrukturu i pokrivenost. A1 Hrvatska fokusiran je na stvaranje optimalnog frekvencijskog resursa za nacionalno pokrivanje i performanse, odnosno vrhunsko korisničko iskustvo. Nakon dodjele frekvencija, tijekom ljeta će početi komercijalan rad prave, gigabitne 5G mreže na području cijele Hrvatske.

 

Znači, vaš 5G neće biti na 300, 400 ili 500 Mbps, nego na brzinama od 1 Gbps? Govorimo o vašoj mobilnoj 5G mreži?

- O našoj spremnosti dovoljno govori da smo prvi demonstrirali gigabitne brzine i nisku latenciju te mogućnosti 5G mreže u Zagrebu i Osijeku u frekvencijskom području od 3,5 GHz, kao i u Zagrebu i Bistri u frekvencijskom području od 700 MHz. Naši stručnjaci posljednjih su nekoliko godina radili na najnovijim radiopristupnim tehnologijama te pripremali opremu i čitavu arhitekturu mobilne mreže koja se morala prilagoditi kako bi se postigli konačni ciljevi pravog 5G-a - veliki kapacitet, brzine i niska latencija.

Brzina na pojedinim lokacijama ovisi o opterećenju mreže, odnosno istodobnom broju korisnika, no svakako će podržati pravo 5G korisničko iskustvo.

 

Vidite li u korištenju dijeljenih stupova za bazne stanice priliku da ubrzate gradnju nove mreže i pojeftinite je?

- Na mnogim je lokacijama, odnosno stupovima i prihvatima već sada radijska oprema dvaju ili triju operatora. Model je to koji ne samo da pojeftinjuje gradnju nego i omogućava bržu i bolju pokrivenost mobilnim signalom te će biti važan za ubrzanu izgradnju 5G mreže. I sam dizajn javne dražbe za 5G frekvencije potiče zajedničko korištenje infrastrukture kako bi se olakšali gradnja mreže i pokrivanje signalom.

 

 

Investicija od 11 mil. eura

Za A1 Hrvatska već je najavljeno da 5G, uz gaming, znači i izgradnju podatkovnih centara, umjetne inteligencije itd. Što ste dosad realizirali?

- U završnoj je fazi gradnja našeg novog podatkovnog centra u Zagrebu, vrijednog 11 milijuna eura. Bit će to najmoderniji podatkovni centar u Hrvatskoj s certifikatom Tier III. Zahvaljujući njemu, poslovnim ćemo korisnicima, uz velike uštede u opremanju prostora, osigurati da posluju uz najvišu razinu stabilnosti i sigurnosti. Već primjenjujemo AI u nadzoru mrežnih resursa.

 

Vratimo se malo na cijenu. Riječ je o ukupno 300 milijuna kuna. Cijena se čini dosta nižom u odnosu na druge EU članice, a opet operateri u Hrvatskoj prije su snažno kritizirali Vladu zbog visokih naknada. Kako se očekivanja države po pitanju 5G-a sada čine vama?

- Pozdravljamo tu odluku. Hrvatska je godinama plaćala jednu od najskupljih naknada za radiofrekvencijski spektar u Europi. Ti su se iznosi mogli usmjeriti u izravna ulaganja u mrežnu infrastrukturu i korisničko iskustvo. U krizi treba osloboditi ulaganja i poticati ih jer ona otvaraju radna mjesta i stvaraju novu vrijednost. Tako će niže naknade za spektar omogućiti operatorima da brže i više ulažu u 5G infrastrukturu i tako podrže rast BDP-a.

Uz model dražbe koji stvara pozitivno investicijsko okruženje spremni smo ubrzano izgraditi 5G mrežu te biti jedan od pokretača oporavka i gospodarskog rasta Hrvatske na temeljima digitalne transformacije. To može biti dobar primjer kako se suradnja Vlade s privatnim sektorom može pozitivno odraziti na konkurentnost Hrvatske. Također, efikasno korištenje programa državnih potpora i EU sredstava u privatnom sektoru uz osiguranje adekvatnog udjela sufinanciranja od iznimne je važnosti za realizaciju investicija. Stoga pozdravljamo i uključivanje privatnog sektora u sve aktivnosti programiranja i korištenja EU fondova za gradnju mreža vrlo velikog kapaciteta i digitalnih usluga koje se na njima pružaju.

 

Prema nacionalnom planu, država očekuje da s 5G signalom do 2025. pokrijete veće gradove i autoceste. Zašto je vaš plan ambiciozniji?

- Cilj nam je dovesti kvalitetni širokopojasni pristup u sve dijelove Hrvatske, ne samo velike gradove već i ruralne krajeve. Stoga u iduće tri godine planiramo dosegnuti 700.000 kućanstava s optičkom mrežom, a zatim ostatak s pravom 5G mrežom gigabitnih brzina. Svakako smo ambiciozni kada govorimo o ubrzanoj izgradnji 5G mreže te je pred nama iznimno dinamično razdoblje sa značajnim investicijama u tehnologiju odnosno digitalizaciju Hrvatske.

Nedavno smo potpisali strateško partnerstvo s kompanijom Ericsson Nikola Tesla koja idućih pet godina nastavlja biti isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže. Korisnicima smo osigurali najmoderniju i sigurnu radio pristupnu tehnologiju. Široka primjena te tehnologije promijenit će mnoge industrije, ali i svakodnevni život. Sigurno je da će unaprijediti i učiniti efikasnijom industrijsku proizvodnju, medicinu i obrazovanje pa i promet te tako pozitivno utjecati na kvalitetu života svih nas. Za Hrvatsku je veoma važno smanjenje jaza u širokopojasnom pristupu između ruralnih sredina i gradova.

 

Investicije u 5G usko su povezane s postavljanjem optike do baznih stanica. Kako napreduje taj posao? Da li OiV sad pruža alternativu HT-u u međugradskoj optici te da li to ubrzava taj posao?

- Za optimalan i efikasan 5G dizajn bitna je prateća infrastruktura kao što su temeljna mreža i data centri te njihova povezanost velikim kapacitetima odnosno transportnom optičkom mrežom. Za to je iznimno važan NPBBI program čija realizacija i korištenje odobrenih sredstava od EU kasni. Postoje i alternative za najam međugradske optike, ali su nedostatne.

Optika je dugoročno rješenje koje osigurava maksimalne kapacitete, stoga je nužno ubrzati izgradnju agregacijske mreže. Što se tiče završnog linka i pokrivanja područja bez adekvatne infrastrukture imamo tehničko rješenje. Zahvaljujući ulaganju u inovacije i testiranju kreativnih koncepata u suradnji s našim partnerom Ericssonom Nikola Tesla, prošle smo godine spojili 26 kilometara udaljene lokacije Klis-Kamensko s najduljim komercijalnim MIMO ('multiple-input and multiple-output') linkom na svijetu.

 

Gospodarski oporavak izvršio je pritisak na tečaj kune, a to je u prvom tromjesečju umanjilo profitabilnost poslovanja A1 Hrvatska. Odnijelo vam je nešto više od milijun eura vrijednosti. Očekujete li slična kretanja u idućem razdoblju?

- Fluktuacije u vrijednosti valuta očekivane su uslijed pada gospodarskih aktivnosti i krize s kojom smo se suočili zbog pandemije Covid-19 i strogih epidemioloških mjera. Vjerujem da je pred nama ubrzani gospodarski oporavak i da će uz stabilizaciju tržišta biti sve manje promjena u tečajevima valuta. U prilog oporavka ide i najniži tromjesečni pad BDP-a od izbijanja pandemije, u prvom tromjesečju 0,7 posto. Ono što sigurno može pomoći u oporavku je ubrzana digitalna transformacija gospodarstva i društva kako bismo bili efikasniji i konkurentni.

 

Ove godine u turizmu su ljudi optimističniji nego lani, a slično je i u drugim industrijama. Kako vam se čini da će proteći ova godina?

- Uz povećanje procijepljenosti naši životi, ali i gospodarstvo, polako se vraćaju u normalu. Optimist sam i smatram da smo već zakoračili u razdoblje gospodarskog oporavka. S razlogom su velika očekivanja od turističke sezone. I mi smo dodatno proširili mrežne kapacitete kako bismo omogućili vrhunsko korisničko iskustvo domaćima i turistima, spremni smo za gužve na Jadranu. Sezona bi se mogla poklopiti s prelamanjem negativnih gospodarskih kretanja i označiti početak ubrzanog oporavka. No, za dugoročni rast Vlada se treba fokusirati na ICT industriju koja stvara dodanu vrijednost i globalno je konkurentna. Stoga je nužno toj industriji dati da dodatno prodiše i stvoriti pozitivnu investicijsku klimu. Neki od projekata, poput spomenutog „Centra gaming industrije“ naših partnera iz Sisačko-moslavačke razvojne agencije, Vlada je svrstala u strateške infrastrukturne projekte unutar Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Također, prošle su godine domaće IT kompanije uspjele dokazati da je i u vrijeme gospodarske krize moguće privući strane investicije, širiti poslovanje i zapošljavati. Smatram da uz daljnju koordinaciju s Vladom i stvaranje pozitivne poduzetničke klime cijelo hrvatsko društvo može profitirati.

 

https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno/a1-hrvatska-cilja-vec-u-kolovozu-pokrenuti-pravu-5g-gigabitnu-mobilnu-mrezu-15079744

the chosen one07 pet 2.7.2021 15:04

Malo zaostajem sa odgovorom i dižem temu, ali više im ništa ne vjerujem.
Bilo je prvo govora prošle godine da će do kraja 2020 pustiti 5G (pretpostavljam kao i HT u obliku DSS-a) i nije se ostvarilo to.
A sad opet pričam ti priču o novim datumima i puštanju u rad 5G mreže...

Meh... dok ju ne vidim aktivnu na mob-u do tada nulla bodova ;)

Makić čet 26.8.2021 09:08
the chosen one07 kaže...
Ma ok, brzina... I na 4G sam znao ponekad preko 500 povući što mi je osobno overkill... Više mi se sviđa Ping ;)

Ps. Jel ima netko info kada će i treću frekvenciju uvesti? Koliko čitam samo su 700MHz i 3600MHz aktivne

 ajde mi pokaži di si to povuka preko 500 na 4G!

the chosen one07 čet 26.8.2021 11:10
Makić kaže...
the chosen one07 kaže...
Ma ok, brzina... I na 4G sam znao ponekad preko 500 povući što mi je osobno overkill... Više mi se sviđa Ping ;)

Ps. Jel ima netko info kada će i treću frekvenciju uvesti? Koliko čitam samo su 700MHz i 3600MHz aktivne

 ajde mi pokaži di si to povuka preko 500 na 4G!

 Evo, zadnje mjerenje jučer na Jordanovcu:

https://www.speedtest.net/my-result/a/7657100652

 

U lipnju sam bio na Cresu isto oko 400Mbit, kod brata na Žitnjaku oko 500Mbit. To je ovako kaj se sjećam nabrzaka. Tornjevi sa 4CA i uređaji koji ga podržavaju ti izvuku to bez beda ukoliko bazna ima dovoljan kapacitet.

CPU čet 26.8.2021 20:57
Makić kaže...
the chosen one07 kaže...
Ma ok, brzina... I na 4G sam znao ponekad preko 500 povući što mi je osobno overkill... Više mi se sviđa Ping ;)

Ps. Jel ima netko info kada će i treću frekvenciju uvesti? Koliko čitam samo su 700MHz i 3600MHz aktivne

 ajde mi pokaži di si to povuka preko 500 na 4G!

Evo ja sam sa svojim Xiaomi Mi 10T povukao 480Mbps na 4G+

Lokacija: Zagreb, Glavni kolodvor

Mreža: A1 4G+

fer-de-lance pet 27.8.2021 05:25

Više je razloga.

Ali ukratko - uži su kanali za upload, da bi mobitel trošio čim manje energije, npr. da daju kanal od 50 MHz doslovno bi gledao kak ti postotak baterije curi kao da odbrojavaš do polijetanja space shuttlea 

Računaj si da trebaš da bi dobacio do bazne stanice na istoj frekvenciji istu energiju, tj. npr. ako bazna stanica zrači "20 W" (najviše kaj se koristi), morao bi i ti, pa bi ti sam modem i ostatak sklopovlja bez ičega drugoga pojeo bateriju za manje od sat vremena.

Zato se uvijek kanali za upload stavljaju na nižu frekvenciju (jer treba manje energije), imaju složeniju modulaciju, sve vrste diversitya (prostorni, fazni, vremenski), usmjerenije antene i još par trikova da se dobije čim manja potrošnja.

Naravno, ne bi ti ni CA za upload baš puno pomogao, jer se iz istog razloga ni ne nudi u zakup puno kanala za upload, tak da bi u idealnim uvjetima i uz najveće čudo od uteđaja ikad dobio u najboljem slučaju manje nego neki prosjek download brzine.

 

10alex pet 27.8.2021 08:24

Ako je toliko manji upload onda opet dolazimo do onih "napuhanih" prica kako ce automobili sad komunicirati jedan s drugim, kako ce stalno biti u kontaktu sa serverom i obradjivati situaciju na cesti, kako ce sad poslovni korisnici profitirati,... Kod svih tih primjera je i brzina i kolicina uploada bitna. :(

the chosen one07 pet 27.8.2021 09:08
10alex kaže...

Ako je toliko manji upload onda opet dolazimo do onih "napuhanih" prica kako ce automobili sad komunicirati jedan s drugim, kako ce stalno biti u kontaktu sa serverom i obradjivati situaciju na cesti, kako ce sad poslovni korisnici profitirati,... Kod svih tih primjera je i brzina i kolicina uploada bitna. :(

 Hm... Čini mi se da nije toliko brzina bitna (nije da petabajt podataka treba u 2min uploadati) koliko odaziv (ping) - manji ping sustav je više responzivan što je po meni ključan podatak.

passmaslom pet 24.9.2021 17:05

Pozdrav ekipa,

 

Imam Xiaomi Mi11 Ultra 5G mob i prilikom manualne pretrage mreža ne vidi mi apsolutno niti jednu 5G mrežu.

Uređaj je kupljen u HT-u ali su u njemu 2 SIM-a od A1 (privatni i poslovni).

Vidim konkretno 2G, 3G, 4G mreže sva 3 operatera (naravno, uz HT i Telemach mreže mi piše "forbidden network")

U postavkama uređaja među opcijama za odabir mreže za data promet odabrana je opcija "Prefer 5G".

Po karti pokrivenosti 5G signalom ispada da sam na idealnoj poziciji (Novi Zagreb).

 

U čemu je problem?

 

Čak ako A1 blokira 5G pristup po IMEI-u i ne mogu koristiti 5G jer uređaj nije kupljen kod njih, zar se ne bi 5G mreža barem trebala vidjeti na listi dostupnih mreža?

Makić sub 25.9.2021 13:36
passmaslom kaže...

Pozdrav ekipa,

 

Imam Xiaomi Mi11 Ultra 5G mob i prilikom manualne pretrage mreža ne vidi mi apsolutno niti jednu 5G mrežu.

Uređaj je kupljen u HT-u ali su u njemu 2 SIM-a od A1 (privatni i poslovni).

Vidim konkretno 2G, 3G, 4G mreže sva 3 operatera (naravno, uz HT i Telemach mreže mi piše "forbidden network")

U postavkama uređaja među opcijama za odabir mreže za data promet odabrana je opcija "Prefer 5G".

Po karti pokrivenosti 5G signalom ispada da sam na idealnoj poziciji (Novi Zagreb).

 

U čemu je problem?

 

Čak ako A1 blokira 5G pristup po IMEI-u i ne mogu koristiti 5G jer uređaj nije kupljen kod njih, zar se ne bi 5G mreža barem trebala vidjeti na listi dostupnih mreža?

 Upucaj kod *#*#726633#*#* dok ne dobijes show 5G poruku

passmaslom sub 25.9.2021 15:22
Makić kaže...

 Upucaj kod *#*#726633#*#* dok ne dobijes show 5G poruku

 

Unio sam kod i pojavila se ta poruka ali i dalje ne vidim niti jednu 5G mrezu. :(

Koliko vidim po netu, ekipa je imala isti problem s jednom starijom verzijom firmware-a, no ja sam na zadnjem, EMUI 12.5.6 firmwareu.

 

edit: Isto je i nakon reboota moba. 

 

passmaslom sub 23.10.2021 21:05

Samo da zakljucim svoju raspravu o "nepostojecoj" 5G mrezi na Xiaomi mobu.
Ispada da ipak nije do firmwarea mobitela nego je ipak bilo samo do tarife.
Firma je dogovorila s A1 da nam aktiviraju 5G u postojecoj tarifi i nakon toga kod ikone signala vidim 5G i brzina je u skladu s 5G brzinom.
Ono što je zanimljivo je kako na listi dostupnih mreža prilikom manualne pretrage i dalje vidim 2G, 3G i 4G, ali ne i 5G mreže svih operatera.
Očito je 5G, kao i LTE, samo jedan od profila koji se aktivira ovisno o tarifi dok smo spojeni na mrežu koju opeteri i dalje zovu 4G iako je to u stvarnosti 4G/LTE/5G mreža. A ako nam tarifa dopušta pristup 4G/LTE/5G brzinama, koju max. brzinu od te tri ćemo moći koristiti isključivo ovisi o tehnologiji koju podržava oprema u radio ćeliji na koju smo spojenu u određenom trenutku.