Razni mrežni problemi

Za koji se oblik BackUp-a odlučiti (lokalna mreža)

nibs pon 5.1.2015 15:33

Imam sljedeću situaciju...

4 servera (DELL) i na svakom se nalazi određen sadržaj (1 – SQL baza za interni/lokalni sustav, 1 - -mail server, 1 – NAS, 1 – Document management system)

Serveri su povezani preko switcha na računala po zgradi i to sve radi.

 

Međutim, sada želim napraviti neki oblik real time BackUp-a (još razmišljamo kako i koji je najbolji, a da se u najkraćem mogućem roku u slučaju katastrofe sve vrati na svoje mjesto). Bilo bi idealno da kada se jedan server „sruši“ da ostali samo nastave rad  bez da klijenti to osjete (naravno da planiram kupiti novi server/e).

 

Ideja je sljedeća: Za SQL server se to može rješiti mirroringom tako što je potrebno kupiti još jedan nov server (malo jači) njega virtualizirati i napraviti paralelan rad koji će konstantno sinkronizirati izmjene na bazi, za mail napraviti dnevni backup koji će slati podatke na drugi virtualni i tako za ostalo sve riješiti. Nekako mi to djeluje najjeftinije, a prilično kvalitetno (prirodne katastrofe nismo uzimali u razmatranje)

 

Sad me zanima što vi mislite? Ima li bolje rješenje (Windows cluster ili nešto sl.)?

Smooth Operator pon 5.1.2015 15:44

Ako ikako možeš idi na cluser servera, ili od ta 4 servera napravi cluster, ako imaš dovoljno resursa. Dakle, putem mreže, iSCSi, ili optike, FC, ili SAS konekcija poveži sve servere na jedno zajedničko diskovlje (storage). Na server instaliraj hipervizore(vmware, citrix, hyper-v) i na jednome digni neku virtulanu mašinu kojom upravljaš svim hipervizorima. Ta mašina migrira virtualke s fiz. servera na drugi fiz. server u slučaju kvara ovog prvog. Možeš i ti seljakati virtulake kako hoćeš. Bez sekunde downtimea. Sve će ti onda biti high avability, bez da se spuštaš na razinu operativnog sustava, ili baze. Jer cijelu sustav je i više nego redudantan.

Smooth Operator pon 5.1.2015 16:06
nibs kaže...

Dakle, to bi bila str 7-8 na ovom linku http://pubs.vmware.com/vsphere-50/topic/com.vmware.ICbase/PDF/vsphere-esxi-vcenter-server-50-mscs-guide.pdf

 

Ostavit postojeće servere neka rade kao i do sada i na novom staviti za svaki fizički VmWare i cluster software (optiku nemam)

 Ako ćeš raditi iSCSi, onda moraš misliti i na brzinu mreže. Recimo da imaš 100Mbit Switch ili 1Gbit. To je usko grlo, jer danas i sam znaš da SATA kontroleri druge generacije bez problema na računalu imaju brzinu 6Gbit/s. I onda imaš problem. Potrebno je pomno isplanirati sve kako bi sve to radilo fluidno i kako spada. Da ne govorim da li trebaju VLANovi, Managment network za migraciju mašina, itd.

 

Predlažem ti da se obratiš nekim integratorima kako bi napravili dobar projekt.