Windows

Odabir Windowsa za vaše računalo

ihush pet 11.12.2020 13:08

-win-lin-mac-android.. ljudi koriste npr mobitel, sve je isto, os je sporedan tj nije svrha sam sebi nego je svrha appsi koje koristiš, osnovno je isto, npr browser + ms podržava lin ..

-jedini kriterij je koju app koristiš, ako nema na lin, tad nemaš izbor, mora win..

-naravno instaliraj win10, radit će jednako.. w7 je mrtav. Jedino što moraš znati što računalo može i odbiti 'smeće' koje nije potrebno (sve što win nudi kao cortana jer je računalo preslabo da sve radi kao na novom koje ima resurse..) tj treba podesiti win tj isključiti višak-smeće i samo u tome je razlika u odnosu win i neke linux distribucije jer je distribucija podešan-os-appsi dok je linux samo jedan i tad možda jedini izbor ostane lght distra ali surfanje je browser, tj multimedija je sve, pa i neki video file, tj kao što smo nedavno bacili stare dvbt zbog hevc-a tako je i s računalom, tj ako nema odgovarajuću GPU za multimediju sve je teško-sporo dok mobač glatko vrti yt-klipiće jer ima odgovarajući-novi hw.

 

-tako da kad kažeš da ne treba ništa osim interneta = multimedija, a to je upravo jedini kriterij i problem zastarjevanja računala koje nakon cca 10g postane neupotrebljivo, tj danas je to jednako kao da kažeš samo za gejming i sl. trebaš iste resurse ili 'konjske snage' koje će to raditi a prije desetljeća nisu postojale te instrukcije u cpu-gpu tj tad umjesto HW to radi SW tj cpu to tad mora 'na ruke'.. a to ne može, prezahtijevno. Pošto gpu iz prosječnog laptopa +10god starosti nema snagu (kao za igre) tad jednostavno nema snage-resurse..

+ i jedina razlika što u slučaju npr 2gn rama light distra manje zauzme (footprint) pa ostane više za apps, ali browser je bahat i traži više + sadržaj traži gpu .. i tad je računalo zastarjelo, tj možeš instalirati xp ili w7 ali zaboravi na npr internet, tj sve manje je podrške.

+ ako ima neku dodatnu vga (ati-nvidia) tad još nešto može raditi, ali tad će 'turirati'.. jer to je zahtijevno, to znači i grijanje i moguće crkavanje u par tjedana.. tek da se ne iznenadiš.

 

+ ako se ništa ne ulaže kao npr +dodatni ram/disk .. tad možeš probati pa baciti odmah ili nakon nešto dana.. dok ako se nešto misli uložiti, tad je jednostavnije kupiti jeftikaner tablet koji to može i radit će par godina pod jamstvom.