Slaganje PC konfiguracija

Pomoć za slaganje multifunkcionalnog kompjutera

Ryukote uto 12.12.2023 09:01

Pozdrav,

 

razmišljam si složiti nešto ne pretjerano za dve funkcionalnosti, pa ne znam u kojem smjeru gledati.

Primarno bi si složio nešto za astrofotografiranje za što mi trebaju threadovi. Može biti i nešto u stilu Intel Xeon E7-4880 v2 što je super za takve stvari. Ne treba biti nešto novo i fancy.

Ali isto tako bi htio nešto i za igranje igrica, primarno Smite. Bilo bi super kada bi uspio nešto sa takvim procesorom složiti a da mogu imati do 64GB RAM-a, a i da se može neka ne najnovija grafička staviti koju bi koristio za obje svrhe.

 

Iz ovoga mojeg se jasno da kužiti da ne znam šta bi uopće gledao, ali postoji neki minimalni zahtjev, a to je puno threadova i RAM-a 

 

PS: ako bi u cijeloj priči mogao biti nekakav mini itx, to bi bilo još bolje

PS2: ako je sve to moguće složiti, da li je moguće nekakvo vodeno hlađenje staviti?

 

Ako bilo tko može uskočiti bilo bi vrhunski.

 

Hvala unaprijed.

dabar_solta_V2 uto 12.12.2023 20:51

mozda dual xeon rashodovan server se da nac za razumne novce na njuski.

ili sastavljat sam ali ima problema taj pristup za tocno tu namjenu sam prije par godina pokusa slozit dual skylake naravno es konfu na nekoj lenovo workstation ploci s ebay-a i uspi san nac i original nestandardno napajanje i ok ram i navodno ok es cpu-e ali nažalost baci sam novce jer je navedenu plocu nemoguce natjerat da radi s es procesorima a noctua hladnjaci nemogu stat oba na ovakvu plocu nema mjesta..

ako nemaš ništa kupljeno uzmi neki amd single socket threadripper s dosta jezgri ionako su jaci za tu namjenu pogotovo kad uz to igraš igre a i mislim da je bitniji ram tj kolicina istog u ovom slucaju nego brzina/kanali.

vodenim hladjenjem se nebi zamara, mini itx nema bas smisla jer samo ce poskupit sve 3 puta.

ma ustvari kad vidim nove procesore i koliko threadova imaju mislim da nema smisla sastavljat s starim workstation/server dijelovima uopce. puknes neki 3950x i max rama sta moze stat naj jeftinijeg i ne zamaras se puno.