memo_nn sri 5.4.2023 14:35

Pozz svima

 

U firmi imam server (win 2019) na kome se vrti 5 VM (Win 2016/19). Na serveru imam Veam comunity edition. Na serveru je spojen WD ext HDD 6TB na kome Veam radi backup incremental svakih 4h, tako da sve VM imam restore point unazad 30+ dana (cca 200-240 restore pointa). Takodje imam još 4 Ext hdd-a na kojima preko Veam-a radim FULL backup svaki radni dan (pon-pet), svaki dan ide drugi disk i na ta 4 HDD-a imam unazad cca 20 dana Full backupa. Imam 2 Externa HDD-a (mali dzepni) gdje prvi radni dan svakog mjeseca radim backup ručno, kopiranje file-share foldera, eksport mail box-ova u PST iz DB exchange servera, ručni backup baze software-a za proizvodnju i finansije i ta dva se nose kući isti dan poslije backup-a. Takodje imam i synology drive koji radi backup svih računara+servera u firmi (računari svaki dan 1x, serveri svaki sat vremena do unazad 40 dana).

 

Sad glavno pitanje:

 

Imam stari server (nije crko, još je medju zivima) i gledam njega u ormaru stoji bezveze, skuplja prašinu već skoro dvije godine, ima Ram, diskove (dovoljno za backup), CPU 2x napajanje ... . Kako od njega najbolje napravit backup a da nije fizički vidljiv iz mreže, a ujedno bi bio nevidljiv i svima u firmi jer bi se nalazio u drugoj zgradi firme udaljenoj cca 300m od glavne, imam optiku izmedju zgrada. Najbolje bi bilo nešto sa Linux-om (Ubuntu ili nešto sl) ali nisam dovoljno iskusan sa istim pa nebih znao šta nabaciti na njega. Volio bih nešto što nije na Windowsu i što ne mora biti u domeni da bi radilo, a da ni jedan server ili računar nema pristup njemu direktno. Volio bih Linux zato što njemu ovi virusi od windows-a ne mogu ništa, a ako i šta virusi i zeznu na njemu setujem ga ponovo i hajmo sve ispočetka.

Hvala svima na odgovirma i savjetima šta i kako

 

ihush sri 5.4.2023 14:47

-virusi? nema veze s tim..

-os? bilo koji, tj onaj koji zadovoljava potrebe-kriterije ili neka ovisnost.. ako možeš birati može linux, no ekšli svaki će raditi isto, ista mreža, ista pravila, .. zaboravi viruse, tj ako se bolje snalaziš na win-appsima tad je to razlog izbora win-servera, ako ti je svejedno tad linux kao deb-ubuntu-nešto može server ili desktop, može core ili fensi gui kao kde.. pa i mac-hekintoš no za takvu ulogu nema smisla-potrebe.

 

-ono bitno.. čemu strah od mreže ili nevidljivost-skrivanje? .. tj i to je lako, dovoljno je zabraniti, ne propagirati na mreži, ne koristiti dhcp routera itd.. + ne mora ništa 'server' šerati, tj konekcija može biti obrnuta, inicijrana od strane tog backup-servera koji će pristupiti vidljivom u mreži i povući potrbeno, tj samo promjeniš smjer-stranu tko obavlja backup ili otvara konekciju dok je za permišne glavni user+pass i odgovarajuće postavke-zabrane ostalima tj tad te jedino haker klase jamesbond može ugroziti, običan juzer na mreži ne baš.. osim ako koristiš degault admin-pass kao admin-admin :) no to u pravilu ne dozvoljavaju defaultni kriteriji kod izbora-kreiranja juzera pa te traže jači iz seta znakova slova-brojke itd..

memo_nn sri 5.4.2023 14:53

To me i interesuje, jel ima kakav software da može inicirat backup sa strane backup servera a da radi pod linuxom, na win mogu riješiti tipa altaro, Veam ili nešto slično ali zbog ostalih usera bih volio Linux, jer iako se ne snalazim baš najbolje pod njim mislim da mogu da ga podesim, samo neznam šta.

PS: Nisam uspio naći ništa kod ujke google-a, pa sam pitao ovdje. Mislim ipak da BUG ima pametnije članove od ujke.

Valentin17 sri 5.4.2023 17:28
memo_nn kaže...

Ubuntu Server instaliraš u RAID 1, RAID 5, 6 ili 10 ovisno koliko diskova imaš te gore snimiš UrBackup server, na klijenta kojem radiš backup instaliraš client verziju UrBackupa.

Ovom pristupaš putem web preglednika preko statičkog IPa i porta 55414 ako se sjećam dobro.

 

ihush sri 5.4.2023 20:52
memo_nn kaže...

To me i interesuje, jel ima kakav software da može inicirat backup sa strane backup servera a da radi pod linuxom, na win mogu riješiti tipa altaro, Veam ili nešto slično ali zbog ostalih usera bih volio Linux, jer iako se ne snalazim baš najbolje pod njim mislim da mogu da ga podesim, samo neznam šta.

PS: Nisam uspio naći ništa kod ujke google-a, pa sam pitao ovdje. Mislim ipak da BUG ima pametnije članove od ujke.

 -ne bi ulazio u diskusiju o pameti .. :) lako izgubim..

-ne trebaš neki soft.. tj jesi ili nisi admin, imaš ili nemaš znanje za to + linux.. tj ne radi to osoba koja klik-nexta neku apps, a sve može rsync koji to radi u svakom takvom tipu appsa za copy-backup-mrežno itd. neovisno win-lin..

-tj ako želiš neku apps, tad ovisiš o tome što proizvođač nudi-podržava, koju platformu-os.. a za linux i nešto takvog-serverskog ili mrežnog naravno da imaš, barem 42423 puta više nego win tj razlika u client-server domeni rada, tržištu.. no jednako tako tad lako naiđeš na komercijalu koja može biti vrlo skupa ili razlog da ne korisitš.

-tj želiš li ručno ili automatika.. jednom napraviš nešto ručno, tad ovisi što želiš, automatiziraš, reicmo skriptom-cronom.. ne tako da taj dio prepustiš nekoj apps i kliknextanju.. tj zašto bi to kao banalni task želio riješiti nekom apps i tad ovisiti o njoj, uprade-supportu, verziji osa ili neke dll-sys komponente pa i to da sutra možda autor umre i nema dalje razvoja ili je komercijala i sl. jer copy-paste nije nešto što je neko veliko čudo, svaki os ima dovoljno alata-naredbi za sve, backup i sl. .. i kad to znaš, ako tako počneš razmišljati, tad će ti biti jasno zašto google ne nađe odgovore na takva pitanja, dok će za neki film ili win-igru ponuditi stotine linkova-crackova i yt klipića.. tj popularnost, što je masi-juzera potrebno vs opskurne serverske backup sitnice dok svaki guru to natipka u mraku terminala za 8ipo sec.. :)

 

-kako neki mrežni juzer dođe do podataka na serveru koji sad drži podatke i shera ih.. istim načinom dođeš s tog backup-servera (starog) tj moraš imati user+pass koji to dozvoljava za pristup.. i to je to, dalje copypasteaš ili što već.. a automatika je ok za neke stvari tj kad vidiš da nešto možeš automatizirati-ubrzati ili eliminirati grešku tipkanjem-klikanjem tad to napraviš.. no automatika nije neko 'čudo' nego samo automatizirani koraci koje inače radiš ručno, napisano u skripti i zato se to nazove skripta, dok bi isti text napisan u terminalu bio terminalska nareba.. pa ako nađeš howto za recimo copy tad isto to snimiš kao batch-skriptu i pokreneš (kao izvršni program, ne kao otvaranje text-filea..) i to je to.. isto što bi i tipkao za copy filea s točke na na točku b.. automatika? cron itd.

 

How to Automate Tasks with cron Jobs in Linux (freecodecamp.org)

-za backup neću linkati.. jer je to stvar filozofije, tj kopiranje filea pri čemu je nevažno koji os, koji file, sadržaj.. jedino možda koji medij, kapacitet, veličina i time optimalno.. no teoretski je isto ili za specifično treba specifično pitanje-kriterij kao za prijevoz specijalnih tereta.. tad moramo znati koji-kakav teret, ne superšleper ako nije za to ili cisterna ili .. tj pod backupom se svašta nađe, no rudimetnarno je to kopija filea, ne jedan jedini file na jednom mjestu nego njegov blizanac-kopija na drugom, mjestu, mediju.. to je tad backup-file.. a kako ćemo ga napraviti, kao običan copy-paste ili zipirati recimo sa 7z.. ili nekim trećim appsom-kompresorom ili fičerom ovisi o želji-potrebi ili raspoloživim resursima kao znanje ili novac.. može i free, može svašta, no jedino ti kao admin s podatcima i znanjem potreba za sebe ili firmu to znaš, mi ne tj dok to ne navedeš (kao što si vrlo dobro opisao svoje backupove i externe diskove i sl. .. pa kao što si to do sad radio, možeš i dalje.. do te mjere da isti ext-usb disk možeš spojiti na usb tog starog servera i kopirati čime eliminiraš i mrežu-žicu, moguće hakere ili viruse na mreži itd..)

 

Valentin17 kaže...
memo_nn kaže...

Ubuntu Server instaliraš u RAID 1, RAID 5, 6 ili 10 ovisno koliko diskova imaš te gore snimiš UrBackup server, na klijenta kojem radiš backup instaliraš client verziju UrBackupa.

Ovom pristupaš putem web preglednika preko statičkog IPa i porta 55414 ako se sjećam dobro.

 

 -da.. ali čemu? tj taj stari server će biti iskorišten za backup.. ne za 99,999% uptime i sl. i tad mu raidovi nisu potrebni, točnije nepotrebni + eliminiramo broj potrebnih diskova za r5 i sl... kao što može i glupi jbod pa naslaže smećaste diskove, jer je ovaj backup samo rezerva ili nešto takvo.. ne 'pravi'.. i tad njegova robustnost nije važna, odnosno da je važna tad ne bi koristio staro računalo koje je već odbačeno i sl. i naveo bi takve potrebe.. overkil, ali da, može i to .. :)