Gljivarstvo
Ja sam išao često s tatom u šumu dok sam bio mali. Brali smo vrganje i lisičke. Sad više ne hodam brati, samo ih volim jesti.
Ja sam išao često s tatom u šumu dok sam bio mali. Brali smo vrganje i lisičke. Sad više ne hodam brati, samo ih volim jesti.
Vidis kako sam zaboravio na Lisičarke (tako ih mi zovemo)
Gle sta mi je sin nekidan našao,ja u svojih 20-tak godina gljivarstva nikada u zivotu nisam naletio na Golemu pečurku,a on mamlaz iz prve!
Upravo sam danas tukao po lisičarkama! A i jučer... :-)
Želio bih naučiti raspoznavati gljive samo nikako naiči na pravu osobu... Evo jedino što sam brao su lisičarke i to nebih se usudio još iči sam u ptragu, pre riskantno!
Nisam gljivar, ali počeo sam nešto malo konkretnije gledati ove godine. Baš neki dan sam prvi put samostalno ubrao (crne) trubice i pojeo kajganu s njima, ostatak sam posušio. Sumnjam da ću ikada ozbiljnije se baviti gljivarstvom, obzirom da sam inače pomalo šlampav po prirodi, pa se ne bi baš želio dovesti u situaciju da preskočim neki bitan korak :)
A našao sam i zelenu krasnicu (samo jednu, vidio sam na netu da ju zovu i ljubičastozelena k.), koju naravno nisam pojeo, ali sam dobio potvrdu da je to upravo ta gljiva. Fora mi je to gljivarenje, iako sam kratkovidan, pa najčešće niti ne vidim gljivu dok ne stanem u nju :D
Meni su gljive super zanimljive, ali ne volim ih baš jesti. Nažalost tu u okolici ima dosta miniranih šuma tako da nema baš šetuckanja uokolo i branja gljiva.
Ufff... koja banana!
Ja jedva čekam naučiti!
Upravo sam danas tukao po lisičarkama! A i jučer... :-)
Želio bih naučiti raspoznavati gljive samo nikako naiči na pravu osobu... Evo jedino što sam brao su lisičarke i to nebih se usudio još iči sam u ptragu, pre riskantno!
Gle imas nekoliko vrsta koje nikako ne mozes zamjeniti sa otrovnima,a ukusne su za ne povjerovati!
(ne da mi se sada linkati ima,gore u prvoj temi)
Kozare ili Suncanice ili Srnjak....Jako su visoke gljive,imaju prsten i ljuskave su po klobuku.Znaju biti i preko 53 cm promjera.Kada su malene,opet su visoke u obliku ljuskavog jajeta i vidljiv im je prsten.
Obozavaju šikare,grmlje u šumi gdje rastu!Zamjena je moguca jedino sa Panterovom muharom koja je NISKA ima male točkice po sebi i kada je mala glatko je "jaje".Ona je otrovna,ali dobijes probavne smetnje i to je to.Ima ljudova koji ju jedu tako da....
Kozaru raste uglavnom od 9-10 mjeseca,tako da ju vec sada ne mozes naci!EXTRA je ukusna pohovana!
Vrganji kod njih nema fulanja,svi znamo kako izgledaju.Moguca je zamjena sa Ludarom koja je indigo crvenkaste boje i POPLAVI kada ju presjeces,te sa Grabov djed koji je jestiv,ali jako gorak ima onako tanku grbavu stabljiku!
Crne trube NE MOZES SA NICIME ZAMJENITI, sada rastu 9-10 mjesec,extra kvaliteta,rastu u skupinama gdje je dosta vlazno!
Puhare -nema zamjene samo kada ostare postaju mekane tada su loše za papati!
Za pocetak to ti je dosta
Nisam gljivar, ali počeo sam nešto malo konkretnije gledati ove godine. Baš neki dan sam prvi put samostalno ubrao (crne) trubice i pojeo kajganu s njima, ostatak sam posušio. Sumnjam da ću ikada ozbiljnije se baviti gljivarstvom, obzirom da sam inače pomalo šlampav po prirodi, pa se ne bi baš želio dovesti u situaciju da preskočim neki bitan korak :)
A našao sam i zelenu krasnicu (samo jednu, vidio sam na netu da ju zovu i ljubičastozelena k.), koju naravno nisam pojeo, ali sam dobio potvrdu da je to upravo ta gljiva. Fora mi je to gljivarenje, iako sam kratkovidan, pa najčešće niti ne vidim gljivu dok ne stanem u nju :D
Khm....Krasnica nije zelene boje.Krasnica je Crvene boje,ovo zeleno je vjerovatno Golubača koja je jestiva.No moja preporuka je da izbjegavas zelene i crvene gljive ako nisi 100% siguran!
Imas Zelena pupavka,jedna od naših SMRTNO OTROVNIH gljiva izgleda poput zelenkaste pećurke,nju nemoj niti rukama dirati!
Takoder postoji malo more crvenih otrovnih i nejestivih gljiva!
Kod Krasnice je kvaka sto ona raste iz "jajeta",ne mozes znati sta je dok ne naraste,potpuno je ista kao i Bjela i Zelena pupavka(obje smrtonosne)-Dakle DONT TOUCH!
Meni su gljive super zanimljive, ali ne volim ih baš jesti. Nažalost tu u okolici ima dosta miniranih šuma tako da nema baš šetuckanja uokolo i branja gljiva.
Zaista steta,ali mozes se okreniti livadskim gljivama koje jednostavno ne postoje kao otrovne-samo ukusne ili nejestive!
Berem samo vrganje nista vise,oni su mi najbolji.
Kada rastu tu u mom kraju to se ne ide iz sume bez pune kante od jupola 15L
A bolja mi je jos gljiva Maglen inace zasticena i ne smije se brati, moze se jesti i sirova.
Ovogodisnji kapitalac od prije mj dana 850gr
Berem samo vrganje nista vise,oni su mi najbolji.
Kada rastu tu u mom kraju to se ne ide iz sume bez pune kante od jupola 15L
A bolja mi je jos gljiva Maglen inace zasticena i ne smije se brati, moze se jesti i sirova.
...
Kad beres gljive beri ih u pletenoj kosari jer ona je rupicasta i dok ih nosis, spore mogu padati kroz kosaru i dalje razmnozavati gljivu. U kanti (bez rupica) ili plasticnoj vrecici nije dobro brati!
Znam sve to:)
Ali treba tegliti punu kosaru koja prazna ima skoro 3kg,a kanta 1kg + vrganji bar 10kg po Moslavačkoj gori.
Tu kod mene je vise manje ravno tako da tu nije problem.
A našao sam i zelenu krasnicu (samo jednu, vidio sam na netu da ju zovu i ljubičastozelena k.), koju naravno nisam pojeo, ali sam dobio potvrdu da je to upravo ta gljiva. Fora mi je to gljivarenje, iako sam kratkovidan, pa najčešće niti ne vidim gljivu dok ne stanem u nju :D
Khm....Krasnica nije zelene boje.Krasnica je Crvene boje,ovo zeleno je vjerovatno Golubača koja je jestiva.No moja preporuka je da izbjegavas zelene i crvene gljive ako nisi 100% siguran!
Kako to misliš, pa ljubičastozelena krasnica je sasvim legitimna gljiva?!
Naravno da ju neću jesti, najmanje dok ne naučim sve što treba, a i onda vjerojatno tek uz pomoć oka nekog iskusnog gljivara. Ali, za ovaj primjerak koji sam našao, svi preduvjeti su ispunjeni prema ovoj stranici:
http://www.gdnasice.hr/index.php/jestive/pregled/faab9bee0318d3be28ba6be14dcf11c3/jpg
plus što mi je još jedna osoba koja se kuži potvrdila da je to bila krasnica. I opet ju nisam pojeo :)
EDIT: i da, nisam primjetio da raste iz jajeta, da je tako, ne bi ju niti ubrao (iako sam ju i ovako nosio ko da je posrana).
Sto se tice gljiva gospodo nemojte se zajebavat. Evo svakodnevno dolaze ljudi na odjel u bolnicu jer su se otrovali gljivama. Teško je postaviti dijagnozu i treba dugo vremena i većina slučajeva završi letalno. Prvenstveno su to ljudi sa sela i zna se dogoditi da cijela obitelj i susjedi budu otrovani. Nije u pitanju da li netko poznaje gljive ili ne jer je dovoljna samo jedna među njih 20 da napravi ozbiljnu štetu. Ako imate tu "nesreću" da preživite pozdravite se sa jetrom i bubrezima. Prijeti vam akutno zatajenje bubrege i dijaliza do kraja života a o jetri da i ne govorim. Jetra prva dolazi u kontakt sa toksinom iz gljiva nakon što ste ih konzumirali. Liječnici neće moći odmah utvrditi šta vam je dok ne naprave testove a pacijenti već u bolnicu dolaze bez svijesti i nemoguće je dobiti ikakve informacije od pacijenta. Ali narvno bez obzira na toliko slučajeva teško je ljudima dokazati da to rade na vlastitu odgovornost.
Kako to misliš, pa ljubičastozelena krasnica je sasvim legitimna gljiva?!
Naravno da ju neću jesti, najmanje dok ne naučim sve što treba, a i onda vjerojatno tek uz pomoć oka nekog iskusnog gljivara. Ali, za ovaj primjerak koji sam našao, svi preduvjeti su ispunjeni prema ovoj stranici:
http://www.gdnasice.hr/index.php/jestive/pregled/faab9bee0318d3be28ba6be14dcf11c3/jpg
plus što mi je još jedna osoba koja se kuži potvrdila da je to bila krasnica. I opet ju nisam pojeo :)
EDIT: i da, nisam primjetio da raste iz jajeta, da je tako, ne bi ju niti ubrao (iako sam ju i ovako nosio ko da je posrana).
Dobro ok,vidim i ja da postoje zelene krasnice,ali pogledaj slicnost sa Golubačom(Link na prvom postu),gotovo su iste.
Evo OVO mi zovemo krasnicom!
Radio sam sebi "one" gljive. No opet ne znam koliko vas ih je tu (ako uopće) još radilo, pa da razmijenimo iskustva.
Dobro ok,vidim i ja da postoje zelene krasnice,ali pogledaj slicnost sa Golubačom(Link na prvom postu),gotovo su iste.
Evo OVO mi zovemo krasnicom!
Krasnica(Russula) ima jako puno vrsta zelene, žučkaste, smeđe, ljubičaste, crvene(750 vrsta). Kod nas ima najviše smeđih i tih koje vuku na ljubičastu boju. Ja ih ne berem jer nisam ziher koje su koje(jedne su otrovne,druge nisu) a crvenih nema.
Inače berem blagve, sunčanice i vrganje al najviše sunčanice i blagve jer su mi vrganji preteški za želudac.
Ove godine sam našla 5kg sunčanica, 2kg blagvi i nešto vrganja al je svake godine sve teže brati jer se u zadnje vrijeme nakorilo cijelo čudo "berača" koji u 5 sati ujutro s baterijama i grabljama beru gljive. Nije mi stvarno jasno koliko lud moraš bit da se njih 5 il 10 zaleti u šumu, i jedan do drugoga grabljaju svaki centimetar šume
Fale mi vremena kad gljive nisu bile toliko popularne pa si mogao do šume u papučama, hodat 2 minute i pokupit dovoljno gljiva za dobar ručak.
Btw tu je sezona gljiva već gotova
... pogledaj slicnost sa Golubačom(Link na prvom postu),gotovo su iste.
Pa i nisu baš... OK, jasno mi je da različito izgledaju mlade i stare gljive, ali po ovoj slici tekstura je skroz različita, iako su im osnovna boja i oblik slični.
Pfffff, da se nisi usudio reći kako stol mjeri više od (ergonomskih) 50x70 :D
Današnji ulov :)
I džinovske muhare...
Vrganji,trubice,puhare i ako se ne varam lisicarke MLjAC!
Samo ne mogu skontati ove sto lice na Sunčanice,jesu li one ili?
Pfffff, da se nisi usudio reći kako stol mjeri više od (ergonomskih) 50x70 :D
Mrvu više, 60x80.
*zbilja sam išao mjerit
Vrganji,trubice,puhare i ako se ne varam lisicarke MLjAC!
Samo ne mogu skontati ove sto lice na Sunčanice,jesu li one ili?
Jedan je vrganj, mali. Ostalo su djedovi. Trube i puhare, da, a ovo zadnje su narančasti prosenjaci. Nema lisičarki ni za lijek. :(
I da, ovo skroz desno, odnosno gore na slici jer je naopako, su sunčanice. Odmah sam ih sve riješio (pohane). :)
Jedan je vrganj, mali. Ostalo su djedovi. Trube i puhare, da, a ovo zadnje su narančasti prosenjaci. Nema lisičarki ni za lijek. :(
I da, ovo skroz desno, odnosno gore na slici jer je naopako, su sunčanice. Odmah sam ih sve riješio (pohane). :)
Šuma u koju ja idem,prepuna je Grabovih djedova,ali jbg,nitko ih ne bere,pa cak niti ja,jer su mi dosta gorki,zanima me kako ih pripremas?
Takoder ima i Mlječnica u tolikom broju da komotno mozes traktorsku prikolicu napuniti,ljudi ih jedu dosta,ali meni su ljute,ima li itko kakav recept za njih?
Nazalost kod nas su suncanice prosle,nema ih vise kao niti vrganja ili sam ja ćorav!
Ove prosenjake zaista nisam nikada vidio,kakvi su za papati,ima li ih u Slavoniji?
Djedove ne bi prepoznao, ove ostale da. Zapravo, koliko sam shvatio, trube i prosenjaci se gotovo niti ne mogu s ničim zamijeniti (osim ako debelo ne zabrazdiš)? Puhare ne berem, jer ljudi od kojih učim ih ne beru, a ja nemam pojma kako ih pripremiti. Za prosenjake kažu da su najbolji ukiseljeni, samo se miču iglice, koje su gorke. Ni to ne radim :)
Zapravo jedino berem trube, ali samo zato jer ništa drugo niti ne vidim :D
E, ubrao sam jednom i jednu sunčanicu (koju su mi pokazali) i jednog vrganja (njega sam sam našao).
Ljute gljive? Ovo mi je nešto novo. Jel govorimo o dovoljno ljutom da se može uspoređivati sa nekim paprikama?
Puhare ne berem, jer ljudi od kojih učim ih ne beru, a ja nemam pojma kako ih pripremiti.
Juha od puhara je vrh vrhova.
Ljute gljive? Ovo mi je nešto novo. Jel govorimo o dovoljno ljutom da se može uspoređivati sa nekim paprikama?
Mislim da ne mozes ju uspoređivati sa paprikama,jer nije toliko ljuta.
Dosta ih ljudi jedu i samo nju preferiraju,jer kazu da je gastronomska delicija.Ja osobno smatram da ima puno boljih gljiva!
Puhare ne berem, jer ljudi od kojih učim ih ne beru, a ja nemam pojma kako ih pripremiti.
Juha od puhara je vrh vrhova.
Puharice se mogu pohovati,peći sa lukom i malko slanine dodati mljaaaac!
Imam sliku u albumu od moga tetka koji je nasao 3 goleme puhare.Jedna je bila tolika da kada smo ju narezali na ploške,nije mogla stati u tavu,uglavnom,veća znatno od pivske boce.
Nazalost nemam skener da vam pokazem tu sliku,gdje ju tetak drzi na stolu pored pivske boce.
Cjela se obitelj pošteno najela od njih 3!
Imam sliku u albumu od moga tetka koji je nasao 3 goleme puhare.Jedna je bila tolika da kada smo ju narezali na ploške,nije mogla stati u tavu,uglavnom,veća znatno od pivske boce.
Nazalost nemam skener da vam pokazem tu sliku,gdje ju tetak drzi na stolu pored pivske boce.
Cjela se obitelj pošteno najela od njih 3!
E, to me uvijek interesiralo - je li golema puhara zasebna vrsta gljiva, ili jednostavo puhara koja je narasla preko svake mjere?
E, to me uvijek interesiralo - je li golema puhara zasebna vrsta gljiva, ili jednostavo puhara koja je narasla preko svake mjere?
Nisu iste gljive.
Googlajuci nalazim:
Puhara Lycoperdon perlatum
Golema puhara Calvatia caelata
E, to me uvijek interesiralo - je li golema puhara zasebna vrsta gljiva, ili jednostavo puhara koja je narasla preko svake mjere?
Nisu iste gljive.
Googlajuci nalazim:
Puhara Lycoperdon perlatum
Golema puhara Calvatia caelata
Golema puhara je inače Velika čelavica i to je druga gljiva( bijela glatka gljiva koja izgleda ko lopta koja kasnije požuti) i raste samo na livadama, vinogradima(kultiviranom tlu) a tikvasta puhara je ono što mi zovemo puharom i ima one sporice po vrhu. I tikvaste puhare mogu narast ogromne(ko i vrganji).
Jasno mi je da je ovo prvenstveno informaticki forum,no pored mnogobrojnih tema o Planinarstvu,Maketarstvu,Kinologiji,Airsoftu,Kulinarstvu....,bio bi red da i mi gljivari dođemo na red.
Kao prvo obozavam prirodu,šetanje šumom,udisanje cistoga zraka-onako malo barem jednom tjedno ustati iz fotelje i razgibati stare kosti!
Poznajem dosta gljiva,ali berem samo pojedine,one koje volim jesti i u koje sam 100% siguran.Zivim u Slavoniji tako da mi je izbor ogranicen na:
Sunčanice ili Kozare , Puhare , Vrganje , Pečurke , Vilin klinčac , Crne trube i Golubače
Ima li ovdje uopce gljivara?