DankoH uto 24.1.2023 08:34

Pozdrav!!

 

Trebam savijet kako najbolje poslozit servere doma za neke servise koje koristim.

 

Sada imam to slozeno ali je nekak sve zbrda zdola i ne znam koji je najbolji nacn da to napravim, ujedinim.

 

Sad imam, i5-7400, 8GB rama konfiguraciju za TrueNAS Core. Gore se vrti jos PiHole u VM-u, Plex i Transmission pluginovi.

 

Drugi server je Toshiba neki mini pc i3 mislim 8GB rama. Gore je Proxmox i u VM je HomeAssistant koji mi se bavi sa kucom i drugi VM je ubuntu teamspeak server.

 

Imam i Synology DS412+ koji trenutno ne radi nista, testiram ga.

 

 

Razmisljam da pređem na Synology, maknem TrueNAS, maknem mini pc. Malo nadodam memorije na i5 i sve servise koje trebam radim u VM na proxmox-u na njemu ( plex, teamspeak, pihole, mysql, web... )?

 

Da li je praksa takva da za svaki servis napravis novi VM? Recimo teamspeak ima svoj VM, pihole svoj?

 

Valentin17 sri 25.1.2023 16:14

Ako sve staviš na jedan server, štediš struju osobito ako mašine rade cijelo vrijeme. Ugradi čim više RAMa možeš jer tu RAMa nikada dosta.

Npr. u Proxmoxu možeš čak složiti TrueNAS core virtualnu mašinu i prosljediš dva ili više diska tom VMu, isto tako možeš npr. Proxmox zamjeniti sa TrueNAS scale, imaš NAS u startu,

a imaš opciju da zavrtiš VMove i bitnije Scale podržava dosta aplikacija kao Pi-Hole, Home Assistant, Plex, SQL odmah u startu kao Docker kontejneri i ne trebaju to virtualne mašine jer TrueNAS scale

vrti sve u sebi.

Što se tiče grupiranja zadataka, kako ti je zgodnije, ne mora svaka usluga imati svoj VM, nema potrebe. Rasporedi to ravnomjerno i to je to.