Linux

Linux Gaming - e pur si muove

Santana pet 26.11.2021 22:06
syncmaster245b kaže...

Zahvaljujuci Steamu i Steam Deck-u, stvari se sad vec ozbiljno kotrljaju.

 

Zadnja u nizu dobrih vijesti je i konacno uvodjenje podrske za BattleEye anti-cheatove ali i Nvidijin DLSS

 

LINK

 oh super super :)

ihush pet 4.2.2022 09:35
syncmaster245b kaže...

Zahvaljujuci Steamu i Steam Deck-u, stvari se sad vec ozbiljno kotrljaju.

 

Zadnja u nizu dobrih vijesti je i konacno uvodjenje podrske za BattleEye anti-cheatove ali i Nvidijin DLSS

 

LINK

 kotrljaju ...? ovim tempom će za desetljeće ubaciti u drugu brzinu, tad će rečenice stilski zvučati kao, vjetar u leđa i sl. .. :)

- ne vidim što zahvaljivati steamu ili decku, tj ako to podigne +1% linux juzera bit će čudo, tj steam i deck nisu za linux, nego win-mac-lin trio pa tako ni servis-uređaj nisu ono što će pogurnuti-zakotrljati stvar. Primarno je igra-postojanje, a tad uvjet, da radi, da ne kreša svake minute.. ne beta-gama-test, nego da radi.

-pošto će igre i dalje podržavati win-mac, neće time zakotrljati lin, tj i do sad je juzer mogao igrati par igara u odnosu na ostatak ponude a to ne ovisi o steamu nego o proizvođaču-izdavaču, hoće li raditi za lin platformu uopće i kvaka-22, neće jer je premalo tržište, previše problema-šareno-.. 'sloboda' izbora distre-x-a, što daje umnožak problema pod win-mac za postotak moguće zarade.. dok se to ne izmjeni, proizvođač nema razloga raditi lin verziju .. što se u tome promijenilo? -ništa, ništa u odnosu prje godinu-dvije...

 

što je proton? .. emulator, wine.. layer, igra je i dalje for win.. ne for lin (nativno) tj tek tad će gaming biti nešto normalno, stabilno, usporedivo..

-što u tome radi valve, steam.. onako, bauljaju, traže se.. tj prvo su krenuli u svoj os-distru, steamos, .. pa stali (suprotno od zakotrljati se..).. tj kao lakša alternativa im je fork wine-a, upravo zbog distri-razmrvljenosti ili bi juzeri trebali preći masovno na jednu distru kao steamos ali tad je preduvjet da ona bude kvalitetna-stabilna, ne beta-fork-isprdak.. ili nešto u rangu jednorogog i pink-slonova i 'samo što nije..' .. fraza koja se ponavlja desetljećima u linux usporedbama s ostalim osevima..

 

-evo, post gdje gejmer kaže da korisiti, ruši se, ima relativno skup hw.. tj gejmer koji kupi RTXicu za više tisuća kuna želi da radi, ne da se ruši, ne slabe performanse ili izbor igara kao AoE.. nešto što se nabroji na prste. Gejmer može voliti linux, željeti, ali će ga samo za test koristiti dok je takvo stanje, tj već zbog tog jednostavno mora na win ili ima maca.. ili ima pleyku-xbox..

-zamisli sad da je opis takav za recimo pleyku? -tko bi je kupio? bi li to bila gaming platforma za koju rade izdavači igara? -ne..

... a srž-bit, pleka-os je derivat *nixa, linux/bsd.. tj slikovito, brat linuxa, daleko bliži linuxu nego win, kao i macos.. na njima nema problema, nema krešanja, .. ima ponude, proizbođača, ne treba im wine i proton koji je fork forka emulatora koji nije emulator :)

 

-zakotrljalo se? .. da, slobodni pad po nizbrdici, ne put, nego pad pa gdje završi a samo slučajno to može biti na željenom cilju, u pravilu završi u žbunju.. dok iste naslove, iste najave, 'samo što nije' vidimo svakih godinu dana, pa zatišje.. stvarnost.

 

edit: .. pazite ovo, svi znate za mac-računala i hekintoše? svi znate da je do sad desetljeće hw pcja i maca bio isti, cpu-mbo-ram-.. uz dodatak firmwarea za mac odnosno za heka je trebalo kestovima prilagoditi-fejkati pravog maca, radi.. jednako-stabilno a time i dostupan software pa i igre.

-svi znate da se do nedavno pleyka (trojka) koristila za jeftino superračunalo, da se slagala neka distra na više pleyki i da je to bilo jeftinije nego investicija u superračunala slične snage, radilo je.. mada su apple i sony to otežavali, tužili-branili..

-oba primjera prikazuju da je hw-isti, da je os isti-sporedan npr linux, da sve to može.. no nikome nije palo na pamet napraviti nazovimo pleyintoša, tj na pc-hw instalirati sonyjev os-pleyku i time dobiti konzolu-pc na kojoj rade sve plejka igre.. usporedivo s hekintošem samo što se heki ne radi zbog igara nego softa za video-audio-grafiku.

-kako to da se pokušava s recimo wineom a ne s playkom-hekintošem? osnova im je ista, korjeni.. -nema. Da to recimo pokuša valve zna da bi sutra dobio sudsku tužbu tih kompanija a njima se nije pametno zamjeriti, pogotovo kad je sony već važan partner-platforma od koje zarađuju.

-realno, valve/steam nemaju stvarni razlog osim puke želje napraviti recimo steamos, tj njihov primarni cilj je prodati igre, ne platforma, nego igra-soft i pri tome im je svejedno win-lin-mac pa jednostavno nemaju pravi razlog napraviti steamos ili nešto takvog osim same želje, hobistički .. i zato to tako baulja, samo što nije, beta-test, rušenje itd.. i primarno reklama, jer ako si za lin tad si 'dobar' tj protiv ms-win.. to je kul.

 

-ja? da mogu muvnuo bi gaming na lin, vrlo rado... no ne odlučujem ja nego igra, tj klincu je svejedno koji os, važno da radi.. pod lin ne radi, nema supporta, ruši se itd.. ne biram ja os nego igra koja radi. Igru izdaje vlasnik-izdavač-studio.. za platformu koju oni žele, komercijalno, ne biram ja-korisnik, nego oni ono što im donosi zaradu.. wine? smiješno tj to nije lin, to je tad i dalje win.

Hazzard From da Hood sri 30.3.2022 07:26

Zakasnio na temu al da, ima smisla sto pises za "playintos" aliiiii, sranje je kompajlirat OS plejke da radi sa PCom, slicna je struktura, ali sasvim drugacija komunikacija na razini cpu-gpu-ram(pokusavo sam jos davno PS3 Firmware za pc rekompajlirat s nekolicinom forumasa),Kako taj OS komunicira i salje instruckije u CPU PS-a, tesko je izvest na  standardnom CPU koji mi koristimo, zato su tu samo emulatori, lakse je emulirat PS hardware nego doslovno slozit OS da radi na HW kojem mi ocemo...U ostalom, Linux se pokazo kao puno stabilnija i bolja platforma za emuliranje PS igara(PS3,4 i 5 u najavi)...PS3 emulator radi 4% bolje nego na win, a PS4 emulator za sad je funkcionalan samo na linuxu,na zatvorenom forumu sam jucer citao da developeri razmisljaju o kompletnom dropanju supporta za windows sto se tice PS4 emulatora(i ps5 posto je razlika minimalna u emulaciji),posto je na linuxu puno stabilniji i vise FPSa se gaina..Tko zna mozda bas taj PS4 emulator bude prekretnica da se na statistici pojavi vise korisnika linuxa u svrhu gejminga, i to potakne ostale kuce da rjese pitanje linux supporta za igre....

ihush sri 30.3.2022 09:19

-emulator pod lin se razvija jer postoji potreba.. win stagnira jer potrebe nema (jer je većina igara for win, ne for mac..). Tad naravno da ono što više razvijaš, što se više radi, to će napredovati kao poneka optimizacija.

-hw je isti, os je istih korjena i već time je manji problem emulatoru nego istu stvar pod win.

-da proizvođači izdaju igre for lin tad ni razvoj emulatora ne bi napredovao.. što će reć, sam emulator i razvoj je dokaz da se gaming pod lin ne razvija.

Santana sri 30.3.2022 09:41

Wine\proton nije emulator barem ne u klasicnom smislu kao cemu,yuzu,pcsx2...

Nativnih igara ima. Ja povremeno igram cities skylines, a i coh2 kojeg sam prije igrao dosta radi nativno. Naravno ima tu jos igara.

 

No nista tu bez Valve-a koji to sve radi naravno zbog sebe, a ovo sto pomaze linuxu je posljedica

ihush sri 30.3.2022 10:55

-priča o wineu se svodi na to da nije emulator :) ... ok, nije. (ne emulira računalo-hw, nego prevodi-konvertira instrukcije-naredbe-fičere..) .. no to je bezvezna razlika, tj ako od 'kuće' emuliraš crijep, ciglu, prozor, vrata.. ne moraš emulirati 100% svih dijelova kuće, dovoljno je recimo 50% tj prevoditelj-translator prevodi izvođenje s jednog jezika-platforme na drugi i rezultat je to da nešto nenativno postane nativno za host platformu. Ne mora emulirati npr miša, zvuk, monitor, .. tj to su dijelovi koji su 'isti' identični na svim osevima, tj desetljeće je isti-identičan pc hardware osnova svih triju popularnih platformi win-lin-mac + pleyka i xbox, isti cpu, ista gpu, isti disk, isti ram, isto-sve.. isti dijelovi-hw. Emulator-prevoditelj.. isto je jer ekšli je isti hw, 'samo' trebaš driver ili prevoditelja s jezika na jezik.. jer je ekšli sve isto (do M1-apple cpua ili prije dok je to bio ppc, tad je mac bio različit hw..).

 

-zamisli sad igru u svom enđinu, neovisno o platformi-osu, npr minecraft, quake.. neovisno koji hw imaš ako nije nativo podržan trebaš 'driver' tj linker-prevoditelj-emulator.. kako god ga nazoveš to je ta poveznica ili prevoditelj pri čemu je samo stvar naziva-terminologije pa recimo bios ili firmware ne nazovemo os ili soft kao što appse ne zovemo driver itd.. no to je samo klasifikacija, dok je sve to samo soft.. i ponovo, već desetljeće je isti-identičan hw ispod haube svih platformi-računala-konzola.. ako to recimo radi radeonka-gpu u čemu je razlika kad radi pod win ili macom ili lin? ... pa pod win ima recimo directx, pod macosom ima metal, pošto ms ne daje directx za lin tad to treba prevesti na nativnu platformu ako je potrebno.. tj pošto za sve tri platforme postoji opengl tad se on može koristiti ako enđin-igra to podržava.. tj stvar je samo u tome što igra-enđin podržava, što traži .. kao kad za nešto trebaš cuda tad moraš kupiti nvidia gpu .. i druga 'sličnost' čisto patent-licenca-naziv, ati-amd-radeonke imaju crosfire, nvidia ima sli.. to su 'iste' stvari, ali naravno vlasništvo-zaštićeno, pa tako svaka mbo ako želi podržavati sli i to istaknuti logoom, mora nvidiji platiti taj gušt kao licencu dok amd to daje đabe pa zato podržava svaka mbo.. tj oboje podržava svaka ali zbog cijene-licence se to ne smije omogućiti-istaknuti za sli ako nisu platili licencu, ne da mbo to ne može, nego pravno-biz. .. sve je to isto, isti hw, osevi su isti-slični, win ima linuxsubs, širi se na lin (obrnuto od nekadašnjih najava kad je lin trebao biti killerwin).. pa taoretski postoji mogućnost da jednog dana ms izda directx za lin... tad će sve dx igre raditi jednako kao pod win, do tad trebaš prevoditelja kako god ga nazoveš.. što nas vraća na wine koji nije emulator :) .. 

 

-minecraft, koristi javu, copy igre win-lin, radi.. bez emulatora, isti soft. Razlika može biti kad trebaš neki fičer koji recimo ima win kao cuda ili direcx ili nešto deseto.. a recimo nema ga lin ili ogl .. dok pod win imaš i ogl pa radi jednako kao što radi na macu itd.

-o čemu ovisi što neki soft kao igra koristi, kao engine, npr directx ili opengl.. pa o proizvođaču, ide-platformi, .. čak i cijeni takvih licenci, promjenama itd. .. nekad je ogl bio glavni za grafičke stanice, ms je razvijao dx i nudio razvoje alate za win-dx .. odavno je dx postao jači od ogl-a, iskorištava fičere današnjih gpu-zvjeri kao RTXice.. devovi razvijaju na komercijalnoj osnovi, ono što donosi novac, zato rade igre za konzole i win, zato ne rade za lin mada je to sve isto, kao što svaka mbo podržava sli ali to poskupljuje za plaćanje licence.. i jednostavno zbog postojanja ili nepostojanja licence nešto radi ili ne, dok za video-grafičare recimo jednak problem stvori adobe-apple-sony jer drže zatvorene kodeke-kompresore i jednostavno ih ne daju za lin, pa isti soft kao resolvo mada imaš za sve platforme ne možeš jednako iskoristiti ako su ti potrebni ti kodeci, a potrebni su jer je čitava ta video industrija povezana-kompatibilnost itd.. dok open kodeci jednostavno ne rade, ruše se, ili dobiju neku tužbu itd.. stvar je ista-identična, tj nije bitno koristiš li gpu za browsanje, igranje, video.. ista gpu je u svim platformama a razlika je koji driver imaš za koji os ili ga naprosto nemaš.

-to nije problem osa, nije zbog tog recimo linux loš.. i dalje je linux odličan, kao i svaki drugi os.. nego je stvar u patentima-licencama, vlasništvu-komercijali. Dok vlasnik nešto ne dozvoli tog nema.. tj može kao hakintoš ili pleyka ali ne za komercijalu pa onaj tko se bavi recimo editiranjem videa ne može koristiti hakintoša jer tad nema licence i tad je 'pirat'.. pa jednostavno mora kupit maca ako je u tom bizu, odnosno kućni može kemijati jer mu licenca nije važna, no izdavači igara ili drugog softwarea moraju biti legalni..

-svaki komad softa je copyrightan, font, skripta, dll .. čak ono što je free, ne smiješ distribuirati, mijenjati itd bez dozvole vlasnika, koju on naravno ne daje čim je komercijala tj ako koristiš npr neki ms-font to će ti kad-tad doći na naplatu ako ti biz krene.. itd. za primjer, npr ms-win directx driveri su đabe-besplatni (za win korisnika) ali ne smiješ distribuirati osim ako imaš takvu dozvolu-ugovor, recimo kao što to povremeno napravi bug na dvd mediju.. i da ih ms tuži platili bi kaznu, jer im on nije dao pravo distribucije, tj možeš kao korisnik besplatno skinuti s ms stranice ali ne smiješ distribuirati jer si postao pirat.. jednako možeš sam skinuti win-10-iso sa ms stranice, mogu i ja ili netko treći ali ne smijem ja dijeliti drugima osim ako sam službeni distributer, bez tog si pirat i ako te tuže dobiješ kaznu. Tako funkcionira pravo u soft ind, licence .. vlasništvo.

 

valve? online usluga kao steam je biz, to je primarno.. os im je sporedan, važno je zarada a tad je linux ili emulator zadnja rupa na svirali.

 

-što je emulator, što je virtualna mašina, što je wine.. a što je recimo driver? Gle sad, da imaš dx driver za lin, tad ne treba wine za win-dx igre. Dakle dovoljno bi bilo da ms izda dx za lin i tad bi ono što koristi dx radilo pod lin. .. kao što je i driver, tj ako imaš driver za glu tad ti gpu radi, ako nemaš driver, ne radi tj imaš samo osnovnu funkcionalnost bez fičera.. tko proizvodi driver za gpu? proizvođač kao nvidia-ati i daju ga oem-proizvođačima koji brendiraju kao asus-gigabyte-itd.. ako imaš driver za win-lin-mac tad sve može raditi na svim osevima, ali naravno, nemaš recimo directx.. i tad ti to ne može raditi. Tad to recimo radi prevoditelj.. ne mora sve, ne mora biti emulator čitavog računala ili vm, dovoljno je ta jedna funkcija za rad gpu-a koji odrađuje 90% potrebnog za gaming, dok ostalo kao zvuk, miš, disk.. radi nativni os, radi jednako, jer je jednako, jer je isti hw i u osnovi sve je isto, isti driver, ista mrežna kartica, čip pa i driver do mjere da postoji binarana kompatibilnost tj soft je samo soft i kao što radi minecraft tako radi i recimo printer dok je dio koji juzer vidi kao driver sama poveznica print softa sa hw-om ili prevoditelj ili linker.. ne moraš emulirati čitav pc ili čitavu kuću, dovoljno je prevoditeljem prevesti ono što nema-različito, ostalo je isto-identično.. kao nativno i zato je wine recimo brz-jak, brži od emuliranja čitavog računala ili vm-a.

 

- wine postoji samo zato jer vlasnik ne daje recimo driver (kodek, font, bilo koji soft.. teoretski je isto) za neki os, da to napravi ms elimina se potreba za prevoditeljem...

.. a čemu ova priča? pa tome što ms ide prema tome, ms dugoročno želi napustiti os, support, postati usluga-cloud, kao steam. Pitanje tko je od njih dvoje 'pametniji' tj povijest nam kaže da ms zna zarađivati, pa po tome je ms u pravu a valve grieši što se gura u os, tj steam servis je ono što im donosi novac. MS unazad par godina daje stvari za linux, defender, browser, ima linuxsubs-ubuntu ispod haube, offcie za sad koroz uslugu cloud-365.. ms se migrira na lin, tj postupno odbacuje support i razvoj osa i to planira prebaciti na lin, servere, planira naplaćivati usluge, win-vm, office.. + licence koje posjeduje, kao fontovi, mp3-kodek, razvojni alati kao studio.. ima dovoljno poluga-alata da to može osigurati i zarađivati, raditi manje, zaraditi više, to je roadmap ms-a, suprotno od vlalvea.. tko je u pravu?

-pa može i proročanska, prije će ms izdati directx for lin i tako riješiti problem gaminga pod lin nego što će neka lin distra postati win-killer.. jer to je plan, biz, novac. Kao što je zapad outsourceao kini šljakerski dio posla, tako ms to planira s osom-softom i naplaćivati usluge i licence. Razlika, ms to može, kao što može sony, jer posjeduju dovoljno bitnih stvari, valve ne može jer ne posjeduje ništa bitno kao ni ubuntu itd.. tj oni će postati 'kinezi' koji će šlakati za ms-adobe-apple-oracle itd.. dok će oni i dalje pobirati vrhnje u cloudu.

-no naravno, možda griješim .. vjerojatno. :)

Motorino sri 30.3.2022 20:31

Pucam od želje da instaliram linux i na pc za igre ali nažalost volim zaigrati riotove igre koje na linuxu neću dočekat nikad pa ni tad :(

 

Recimo da netko napravi linux distru koja je jako jednostavna za korištenje i gaming na linuxu dovodi do savršenstva (znam koliko je ovo nerealno, ali recimo) dam se kladit da bi linux community to popljuvao uz neki glupi razlog tipa "to nije pravi linux". 

 

Motorino sri 13.4.2022 11:05
Hazzard From da Hood kaže...

Motorino  probali smo "emulirani" LoL i Valo, katastrofa...Ali uvjek mozes dual boot sa win slozit, kad ti je do flejmanja i mentalnog sloma, upalis win  udes u lol/valo i udri, kad bi igro npr. Doom, upalis linux i to je to :P

 Koja vrsta "emulatora" ako nije tajna? Da nije možda QEMU sa VFIO? Kad bi te virtualke radile okej to bi bio pun pogodak ali čuo sam da ima dosta input laga iako je fps dobar.

Iskreno ne želim dual boot jer postane komplicirano odlučivati koji OS koristiti a osim toga koristim linux na drugom kompu i laptopu... samo "gaming" komp je još na windowsu.

Hazzard From da Hood sri 4.5.2022 07:21

wine je koristen, probali smo i preko VM emulirat windows, to radi cak i bolje od winea jer nema toliko imput laga, sve u svemu oboje radi ok jer se ne emuliura HW samo SW tj. OS..Ali to sto si napisao najvise i ima smisla jer kod mene je isti setup, posao i ostalo koristim Asus Predator sa Pop os(bolji support za nvidia gpu) sa instaliranim alatima prigodnim za moj posao, a gaming pc sjedi na win