mbaksa čet 25.12.2014 18:33
mbaksa kaže...

Trebalo bi provjeriti kakve su ove jeftinije Philipsove žarulje. Ako ne trepere, čine mi se boljim rješenjem od kemijanja s čipovima (barem za većinu klasičnih primjena). Naime, slična gotova Philipsova žarulja košta 71 kunu - CRI joj je isto 80, jedino tu piše da je 3000 K, a na Philipsovoj stranici 2700 - ili su krivo napisali ili je možda riječ o starijoj verziji. Uglavnom, sve manje mi se sviđaju kineske opcije, gdje za nemali novac kupuješ ili smeće rasvjetu ili nešto s čime se moraš ozbiljno pozabaviti, odnosno nije praktično za instalaciju, a i dalje je jedan dio toga smeće (adapter).

Da se nadovežem na ovo. Kupio sam konačno tu Philipsovu žarulju pred koji dan - sad više ne košta 71, nego 50 kuna! Nisam je stavljao u istu stolnu svjetiljku kao ove, nego sam mjerio svjetlinu kad je bila stavljena u grlo u kupaonici - njenih 9,5W snage daje oko 250 luxa (u stolnoj svjetljici bi vjerojatno ispalo nešto više) na metar udaljenosti, odnosno 25% više nego GE CFL 20W (u stanju u kakvome je sad - kad je bila nova možda je jače svijetlila). Drugim riječima, super rezultat - doista je svijetla - doista svijetli kao 60W obična žarulja. Ne treperi, iako je moguće da svjetlo nije baš 100% stabilno (iako je vrlo blizu) - to bih još morao provjerti. Boje pod njom se čine sasvim dobre, neutralna je (ne baca zelenkasto svjetlo), jedino mi se ne sviđa temperatura svjetla - piše na kutiji 3000 K, a u stvarnosti je oko 3200 K - znači boja svjetla je nešto hladnija nego je deklarirano, a dosta hladnija od idealnih večernjih toplih 2700 K. Svjetlo je dakle relativno bijelo (iako ne bijelo baš kao uredska fluoro rasvjeta, koja je tipično pri 4000 K) pa mislim da bi mogla biti OK i za korištenje u uredima. Dosta se inače zagrijava kod rada - ne sama kupola, nego tijelo žarulje.

 

Što sad? Jedino što sad mogu napraviti je preporučiti da se držite podalje od jeftinih eBay LED žarulja i počnete kupovati kvalitetne LED žarulje u domaćim trgovinama - sad s ovom cijenom od 50 kuna kineske žarulje su i preskupe i inferiorne po kvaliteti izrade, kvaliteti elektronike, sigurnosti i, onom najbitnijem, količini i kvaliteti svjetla. S cijenom od 50 kuna za dobru LED žarulju koja je pravi ekvivalent 60 W žarulji sa žarnom niti, a troši manje struje od CFL žarulje, počinje razdoblje kućne LED rasvjete.  Jedino će se valjda trebati još malo strpiti za toplije izvedbe (2700 K).

viper pet 26.12.2014 02:12

Ja sam još prije par dana uzeo OSRAM LED žarulje na INA benzinskoj. Ekipa daje popust i bez onih kupona koji se inace trebaju skupljat kad se uzima gorivo kod njih.

Uzeo sam E27 od 10W  i E14 od 6W - cijena nekih 59kn ..malo više nego na njihovom webu.

E27 je made in rumunjska a e14 je kina.

Oba dvije vrste su 2700k ali ipak ova od 10W daje primjetno toplije svijetlo .

Moram rec da sam se iznenadio koliko su jake te žarulje tj kolko svjetla daju. Mislim da cu potrazit slabije,stvarno se tome nisam nadao.{#}

mbaksa sub 27.12.2014 22:31

Kupio sam inače osciloskop (konačno!  tj. bit će posve doista moj tek za dvije godine kad poplaćam sve rate) pa sam se bacio na mjerenje svjetla. Sve žarulje sam stavljao u istu svjetiljku, udaljenu nekih 20-ak centimetara od solarne ćelije na koju sam zakačio sondu osciloskopa. Tako da po visini grafa (ujedno predzadnji parametar CH1 High) vidite intenzitet svjetla (to ipak uzmite sa zrnom soli, barem kod usporedbe obične i LED žarulja - obična je imala jako visok peak, a razlog tome je moguće što obična žarulja ima puni spektar, dok LED i CFL imaju isprekidani), a po obliku vidite stabilnost svjetla. Svjetlo Philipsove LED žarulje nije stabilno poput Philipsove obične žarulje (što vidite po grafu, ali i po zadnjem parametru CH1 Peak - to je zapravo parametar CH1 Peak-to-Peak), ali je daleko stabilnije od ikoje testirane 220V jeftine kineske LED žarulje. Zanimljivo je da je CFL žarulja ima malčice stabilnije svjetlo od te Philipsove LED žarulje, nešto slabije svijetli (trebao bih kupiti novu - da je nova možda bi svijetlila jače od LED žarulje), a troši dvostruku količinu energije, čime sam iznenađen. Očito je stvar u lažljivim kineskim proizvođačima, koji su lažiranom potrošnjom poremetili percepciju odnosa potrošnje struje i emitiranog svjetla kod LED i CFL žarulja. A i vjerojatno renomirani proizvođači poput Philipsa stavljaju čipove koji emitiraju više lumena po vatu.

 

Jako stabilno svjetlo daju jeftine kineske žarulje koje su deklarirane za napon od 85-265V, s tim da i one imaju maaaalčice nestabilno svjetlo (osim filament žarulja), što u praksi ne bi smjelo biti primjetno (220 mV na 7,5 kHz) - izvrstan rezultat. Filament žarulje (one koji izgledom imitiraju obične žarulje) imaju nevjerojatno stabilno svjetlo, toliko stabilno da nisam mogao izmjeriti ni frekvenciju, a ni vidjeti sinusoidu. Svaka im čast za napajanje tih žarulja, barem po performansama. Još samo da počnu stavljati fosfor koji ne daje zelenkasti ton svjetlu... (4W filament je evidentno zelenkasta, 6W je tek blago zelenkasta - baš me zanima kakva je 8W...)

 

Uglavnom, ovdje imate grafove 9 žarulja, koji izgledaju poput ovih priloženih.

 

mbaksa sub 27.12.2014 23:02

Uni-T UTD2062C. Razmišljao sam naručiti onog novog 4-kanalnog Rigola izvana, ali bih ga morao platiti odmah, a ovog sam uzeo na dvije godine bez kamata/naknada pa ga financijski praktički neću ni osjetiti, a i servis je u Zagrebu ako se nešto dogodi. Meni kao početniku bit će sasvim dovoljan, a kad (ako) ga prerastem, onda ću razmišljati o tome da se isprsim za nešto bolje.

 

Jakovp kaže...

jedino je philips led malo razočarao ali ajde, nije neprihvatljiv rezultat.

Da, nije neprihvatljiv, ako ništa drugo sad se bez neke bojazni mogu početi mijenjati CFL-ovi, ali je razočaranje jer bi čovjek očekivao napredak kad je riječ o novoj tehnologiji. Tko zna, možda su skuplje žarulje bolje (najviše me zanima ova iz serije MasterLed - možda ima kvalitetnije napajanje - sigurno ima drugačije napajanje kad je dimabilna). Fakat mi nije jasno kako si mogu dozvoliti da kinezi s ultrajeftinim komponentama rade stabilnija napajanja od njih.

 

viper pet 9.1.2015 15:58
viper kaže...

Ja sam još prije par dana uzeo OSRAM LED žarulje na INA benzinskoj. Ekipa daje popust i bez onih kupona koji se inace trebaju skupljat kad se uzima gorivo kod njih.

Uzeo sam E27 od 10W  i E14 od 6W - cijena nekih 59kn ..malo više nego na njihovom webu.

E27 je made in rumunjska a e14 je kina.

Oba dvije vrste su 2700k ali ipak ova od 10W daje primjetno toplije svijetlo .

Moram rec da sam se iznenadio koliko su jake te žarulje tj kolko svjetla daju. Mislim da cu potrazit slabije,stvarno se tome nisam nadao.{#}

 "crkla" e27- tinja,pali i gasi se sama od sebe. Znaci cca 15 dana po recimo 2 sata je radila. Uglavnom danas zamjenjena na INI uz malo papirologije.

mcf čet 15.1.2015 14:33

Evo, moja prva kucanska ledica. Kada sam procitao viperov post, kupio sam i ja dvije osramice na ini (10w). Nekih ~50kn ako se ne varam. Vidio sam istu u pevecu za nekih ~80kn. Dali su mi bez onih kuponcica.

 

Kao sto je kolega rekao, iznenadilo me koliko je jako svijetlo. Boja je ok, mogla bi biti mrvicu toplija, ali klasu bolje od halogenog smeca. Nisam primjetio neko treperenje. Problem je sto mi je zarulja skoro prejaka :) Namjeravam staviti dvije ledice u kupaonu, ali ove 10w bi bile definitivno prejake. Nemam sada katalog kod sebe, ima li na ini nesto ispod 10w? Ili neka druga preporuka za kupaonu, ugodno, lagano, "njezno" svijetlo? Naravno mora biti tush-para proof :)

Markić7 čet 15.1.2015 20:06

Imam na stropu luster od 6 gu10 grla. Evo prosle godine su mi izgorjele neznam 2-3 ledice i bar do 3 halogene evo po 50W .

 

Nekako mi je čudno kaj su mi toliko brzo otisle, jel to normalno ?????  Može li biti da mi struja nije kakva treba biti tj prejaka za žarulje ??? 

 

mbaksa čet 15.1.2015 20:24
mcf kaže...

Boja je ok, mogla bi biti mrvicu toplija, ali klasu bolje od halogenog smeca.

Halogeno smeće? Boja svjetla halogene žarulje inače ovisi o snazi - što je jača, to je svjetlo hladnije. Što se tiče kvalitete svjetla, spektra boja, tu je halogena ispred bilo koje ledice, jer ima puni spektar.

 

mcf kaže...

Problem je sto mi je zarulja skoro prejaka :) Namjeravam staviti dvije ledice u kupaonu, ali ove 10w bi bile definitivno prejake. Nemam sada katalog kod sebe, ima li na ini nesto ispod 10w? Ili neka druga preporuka za kupaonu, ugodno, lagano, "njezno" svijetlo? Naravno mora biti tush-para proof :)

Ako ne nađeš od Osrama, naći ćeš od Philipsa.

 

Što se tiče "topline", obavezno gledaj da je temperatura boje 2700K (sve više od toga je hladnije). Ni to ti naravno ne garantira toplo svjetlo, jer proizvođači lažu. Spomenuo sam da sam kupio Philipsovu žarulju boje 3000K - znači, već je i po deklaraciji boja hladnija od idealnih večernjih 2700, no fotić je izmjerio boju 3200K - hladnije od deklariranog.

 

Markić7 kaže...

Nekako mi je čudno kaj su mi toliko brzo otisle, jel to normalno ?????  Može li biti da mi struja nije kakva treba biti tj prejaka za žarulje ???  

Pa izmjeri napon. Ako nemaš multimetar, posudi od prijatelja. Također, ne znamo kakve konkretno žarulje si koristio.

mcf pon 19.1.2015 11:52
mbaksa kaže...
mcf kaže...

Boja je ok, mogla bi biti mrvicu toplija, ali klasu bolje od halogenog smeca.

Halogeno smeće? Boja svjetla halogene žarulje inače ovisi o snazi - što je jača, to je svjetlo hladnije. Što se tiče kvalitete svjetla, spektra boja, tu je halogena ispred bilo koje ledice, jer ima puni spektar.

 

Ma pod smecem sam mislio na ove halogene jeftinjare sta se prodaju po konzumu i slicnima za po 15 kn na akciji. Obicno pohlepno uvijek te kupim, nisam citao deklaracije ali mi je svjetlo jednostavno ruzno (subjektivan dojam/opis). Kvalitetne halogenke nisam ni probao valda :)

 

Sto se tice ledica, znaci 2700k i nize za ugodnu toplinu. Hvala, potrazit cu  Philipsa :)

 

usput, inine osramice jos rade :)

mbaksa pon 19.1.2015 11:55
mcf kaže...
Ma pod smecem sam mislio na ove halogene jeftinjare sta se prodaju po konzumu i slicnima za po 15 kn na akciji. Obicno pohlepno uvijek te kupim, nisam citao deklaracije ali mi je svjetlo jednostavno ruzno (subjektivan dojam/opis). Kvalitetne halogenke nisam ni probao valda :)

Jesi siguran da govoriš o halogenim, a ne o fluorescentnim (CFL) žaruljama?

mcf sri 28.1.2015 14:50
mbaksa kaže...
mcf kaže...
Ma pod smecem sam mislio na ove halogene jeftinjare sta se prodaju po konzumu i slicnima za po 15 kn na akciji. Obicno pohlepno uvijek te kupim, nisam citao deklaracije ali mi je svjetlo jednostavno ruzno (subjektivan dojam/opis). Kvalitetne halogenke nisam ni probao valda :)

Jesi siguran da govoriš o halogenim, a ne o fluorescentnim (CFL) žaruljama?

 Ma pobrkao sam ih naravno, na CFL sam mislio, hvala na ispravku.

 

Inace mali update o Ininim Osramicama - krepala mi je doma jedna nakon par dana. Drugi dan sam ju odnio u Inu na reklamaciju, tamo su ju isprobali i naravno da je radila. Gnj. :|

mbaksa sri 28.1.2015 18:35
mcf kaže...
Inace mali update o Ininim Osramicama - krepala mi je doma jedna nakon par dana. Drugi dan sam ju odnio u Inu na reklamaciju, tamo su ju isprobali i naravno da je radila. Gnj. :|

Pretpostavljam da žarulja ima polyfuse, odnosno poništivi osigurač (ili kak bi se već to nazvalo po hrvatski), koji se vratio u izvorno stanje prije nego su ga isprobali na reklamaciji.

 

Provjeri si kakav ti je napon tamo gdje si koristio tu žarulju. 

Markić7 pet 6.3.2015 15:22

Valjaju li ove ledice

http://www.ebay.com/itm/1-4-10x-B22-E27-E14-G9-Bayonet-12W-15W-18W-5730-SMD-36-LED-Corn-Light-Spot-Bulbs-/310954018064?pt=LH_DefaultDomain_15&var=&hash=item48664dc510

 

dakle hoču kupiti 

gu10 grlo, 18w, warm white

 

Imao sam prije neke ledice max 12 w, ali su mi nekako pbile preslabe. Imam luster sa 6 grla pa budem probao staviti 6x18w. Maknut cu koje i stavit slabije ako bude prejako. 

Recite mi valja li elektronika, netko mi je rekao da neke trepere. Ja neznam razlikovati tj nači one koje ne trepere. 

mbaksa pet 6.3.2015 21:16
Markić7 kaže...

Valjaju li ove ledice

Vrlo vjerojatno trepere. Traži ledice koje rade na naponu raspona 85-265V ili nešto slično, a ne koje rade na 220V jer takve u pravilu trepere. Ako pogledaš opis tih, vidjet ćeš da šalju ili na 110V ili na 220V, ovisno o tome gdje se u svijetu nalaziš. Nesretno inače grlo imaš - nema baš veliki izbor netreperavih žarulja za grlo GU10.

 

Markić7 kaže...

Imao sam prije neke ledice max 12 w, ali su mi nekako pbile preslabe.

Kupiš mjerač potrošnje pa provjeriš. Kladio bih se da su bile tipa 6-7 W, a ne 12 W.  Iz osobnog iskustva bih rekao da će jeftine kineske žarulje češće biti pogrešno nego točno deklarirane, odnosno prodaju ih pod puno jače nego što stvarno jesu. Ako namjeravaš kupiti više komada, onda uvijek prvo naručiš samo jednu, provjeriš snagu, svjetlinu, boju (zapravo dosad nisam naišao na ni jednu kinesku LED žarulju s dobrom bojom - neke su loše, neke bolje, ali ni jedna zapravo nije onakva kakva bi trebala biti - u pravilu uvijek vuku na zelenkasto, barem malo), pa samo ako si zadovoljan kupiš ih još.

 

Markić7 sub 7.3.2015 09:26

Aha, kakav mjerni uređaj da kupim??? Postoje li oni koji imaju gu10 ili e27grlo pa pokazuju potrošnju žarulje ili?

Možete li mi reći neku europsku trgovinu koja prodaje deklarirane žarulje bile one kinez samo da nije ko da igram lutriju.

mbaksa sub 7.3.2015 09:56
Markić7 kaže...
Aha, kakav mjerni uređaj da kupim??? Postoje li oni koji imaju gu10 ili e27grlo pa pokazuju potrošnju žarulje ili? 

Imaš neku stolnu ili podnu svjetiljku? E, onda kupiš adapter iz GU10 u E27 ili E14 (što već imaš u stolnoj ili podnoj svjetiljci), pa je uštekaš u bilo koji mjerač potrošnje sa šuko utičnicom.

 

Markić7 kaže...
Možete li mi reći neku europsku trgovinu koja prodaje deklarirane žarulje bile one kinez samo da nije ko da igram lutriju.

Ako netko zna nek ti napiše, ja ne znam. Imaš kod nas za kupiti žarulje marki tipa Philips, Osram, koje su propisno deklarirane. Samo što od njih vjerojatno nećeš kupiti netreperavu GU10 žarulju.

 

Markić7 sub 7.3.2015 17:16

i ako trepere te žarulje, ja mogu staviti iste u 6 grla onda se to treperenje nebi smijelo primjetiti ???? zar ne ??? 

 

Tražim žarulju koja je ovakva slika dakle da nije u jednom smjeru nego rasprši uokolo. Samo mi je takvu tesko nači a da valja tj nema velik izbor. 

 

mbaksa ned 8.3.2015 05:35
Markić7 kaže...

i ako trepere te žarulje, ja mogu staviti iste u 6 grla onda se to treperenje nebi smijelo primjetiti ???? zar ne ???

LED žarulje lošije konstrukcije trepere zato jer ne peglaju napon dobro, odnosno ne pretvaraju izmjeničnu 220V struju u stabilnu istosmjernu, nego napon te istosmjerne stalno ide gore-dolje. Drugim riječima frekvencija treperenja je ovisna o frekvenciji izmjenične struje, odnosno sve žarulje trepere u isto vrijeme. Kako je kod nas struja na 50 Hz, žarulje trepere na 100 Hz.

 

Što se tiče primjećivanja - nekima smeta, nekima ne, odnosno ni ne primjećuju. Meni osobno jako smeta (pod takvim svjetlom postoji blagi stroboskopski efekt - ono, ako brzo pomakneš ruku, taj pomak je isprekidan umjesto normalno zamućen), nekima je baš svejedno. Probaj pa vidi.

 

http://www.youtube.com/watch?v=FrNE3MYFvf0

 

Kad se snima kamerom to je dosta izraženije nego u stvarnosti, ali ova snimka gore pomoći će ti da lakše shvatiš o čemu govorim i da lakše prepoznaš to treperenje, odnosno njegove efekte (stroboskopski pomaci).

 

Markić7 kaže...

Tražim žarulju koja je ovakva slika dakle da nije u jednom smjeru nego rasprši uokolo. Samo mi je takvu tesko nači a da valja tj nema velik izbor.  

Pazi jednu stvar - te žarulje kakti bacaju svjetlo u svim smjerovima, ali to svjetlo je vrlo nekvalitetno i objetki koje ćeš osvjetljavati takvim žaruljama imat će višestruke sjene. Znači, takve ti žarulje ima smisla koristiti samo u zatvorenim plafonijerama, lusterima, odnosno u onim rasvjetnim tijelima gdje imaš nekakav dobar difuzor, znači da prostor ne osvjetljava izravno svjetlo iz žarulje, nego da svjetlo prolazi kroz mutno staklo i onda to mutno staklo u osnovi osvjetljava prostor.

 

Tebi problem inače ne rade žarulje, nego luster,  Za E27 imaš ogroman izbor, za E14 manji, ali i dalje daleko bolji nego za GU10. Ti bi ujedno stavljao žarulje velike svjetline u GU10 luster - koliko sam shvatio, GU10 se obično koristi kod malih spotlight lustera - zato je i većina GU10 žarulja koje nađeš online spot (usmjerenog) tipa. Riješi se tog lustera i nabavi nešto normalno s E27 grlom, jer taj GU10 luster pokušavaš koristiti za nešto čemu nije namijenjen. 

Markić7 ned 8.3.2015 12:20

Luster imam 3 godine, i neda mi se mjenjati :D  prerano mi je

 

radje bi koristio adapter i na njega montirao e27 žarulju. 

 

 

a koje e27 žarulje su po vama najbolje ? uzeo bi više njih slabijih (kvalitetnih) i htio bi imati u prostoriji recimo preko 1500 lumena. U biti nisam siguran dok ne vidim dali mi jačina paše. 

 

 

 

edit

 

kupio sam ovu žarulju i adaptere 

e27 7w warm white

link 

 

ako se pokaže dobrom, onda budem kupio još od istog. 

mbaksa uto 10.3.2015 09:17
Markić7 kaže...

a koje e27 žarulje su po vama najbolje ? uzeo bi više njih slabijih (kvalitetnih) i htio bi imati u prostoriji recimo preko 1500 lumena. U biti nisam siguran dok ne vidim dali mi jačina paše.

Nisam probao još, ali po onome što se piše i testira, među najboljima bi trebale Philipsove više klase, a isto tako i dosta visoke cijene.

 

Markić7 kaže...

kupio sam ovu žarulju i adaptere 

e27 7w warm white

link 

 

ako se pokaže dobrom, onda budem kupio još od istog. 

Sretno ti bilo. Te ne bi trebale treperiti. Osobno još nisam naišao na jeftinu kinesku žarulju koja daje dobro, ugodno svjetlo - sve daju nekakvu "zmazanu" boju i sve do jedne imaju barem blagi zelenkasti ton.

Fabijan čet 16.4.2015 22:53

Ima li još tko problema s Osramovim E27 od 10W?

 

Ja kupio dvije prije nove godine i trajale su oko 2 mjeseca, radile po 2-3 sata dnevno, naravno na različitim mjestima.

 

Uredno ih reklamirao na Ini, dobio 2 nove, jedna je trajala mjesec dana i opet se počela gasit.

 

Zamijenio sam je zadnjom koju imam (četvrtom) prije par dana, sad radim, ali vidim da se užasno grije, i to ne sama žarulja nego grlo (valjda unutra gdje je kontroler).

 

U čemu je problem, u samoj žarulji? Da napomenem da imam još par vrsti tipova LED žarulja po kući (one male E14 od 5W rade mi po 8h dnevno i nema problema s njima, a imam ih bar 10)..

 

Lp,

mbaksa čet 16.4.2015 23:18

Negdje na forumu je netko napisao da (neke) Osramove žarulje imaju serijsku grešku, pa je moguće da je to razlog kvarenja. Trebao si dobiti garanciju na njih - reklamiraj ih.

 

U grlu žarulja se u pravilu nalazi napajanje, odnosno mali AC-DC adapter/LED driver, a previsoka temperatura tu može oštetiti elektroniku (kondenzatore ako ništa drugo).