Kemičar u kući (#5): Kakva je voda najbolja za kav
Vezano uz: Kemičar u kući (#5): Kakva je voda najbolja za kav
@danen: Ako vam ponekad bude nedostajalo inspiracije, mozda bi mogli nesto napisati o sintetskim gorivima, iz kojih sirovina se dobivaju, troskovi obrade, itd. Cini se da tema opet postaje aktualna, neki iz autoindustrije je opet zagovaraju:
https://www.autocar.co.uk/car-news/industry/mclaren-advocates-synthetic-fuel-alternative-evs
Još samo nedostaje uputa kako kod kuće dobiti "najbolju" vodu 😀
A čime mažeš karu?
Samo čistom guščjom mašću...
otvoriš pipu?
Naravno da je tehnicarka zaduzena za kuhanje caja :)
Najukusnija kava je meni ona iz Ikee. Osim što je besplatna, ima sjajan okus i svaki me put oraspoloži.
Ponekad kad nema izvorske vode uzmem flaširanu vodu sa mjehurićima. Ispočetka zanimljiv prizor jer na 50-ak °C izgleda kao da je prokuhala. Već malo kasnije sav CO2 je ispario. Nisam primjetio neku razliku, bitno je popiti kavu.
Najukusnija kava je meni ona iz Ikee. Osim što je besplatna, ima sjajan okus i svaki me put oraspoloži.
meni je ta slaba, više je američanska nego kava...
Gospodine Raos !
Imate predivno kvalitetnih tekstova no ovaj tekst ste trebali staviti u nekakav šaljivi koncept kao što dr. Berecki radi sa svojim biserjem.
Glupo do bola !
Pa ako ovo nije šaljivo, kuhanje čaja na destiliranoj vodi da se ne bi zamjerilo šefu, ne zna što je. Šala treba proizlaziti iz života, a usto biti u vezi s temom, a ne biti sama sebi svrhom. Tako šala prelazi u lakrdiju, čega se pisac treba uvijek čuvati. A što se tiče kuhanja kave u "vodi s mjerhurićima" to je u redu. Naime CO2 izlazi, a s njime se smanjuje i koncentracija iona HCO3- dok ne dođe na ravnotežnu koncentraciju s kalcijevim, magnezijevim, no i sulfatnim ionima.
Ovakav članak je mučka provokacija u ovo doba kad je espresso misaona imenica, barem nama, običnim smrtnicima
ma odeš na benzinsku, 2-3 litre u auto i šugavi esspresso za van...
Najukusnija kava je meni ona iz Ikee. Osim što je besplatna, ima sjajan okus i svaki me put oraspoloži.
Doista kuhaju besplatnu kavu? Nikad nisam bila ondje pa me čudi.
Odgovor na pitanje iz naslova: gazirana voda.
Destiliška ja najbolja jer je najpodatnija za postupak pripreme, tj. postizanje pravog tlaka i propusnosti, pogotovo u kafetijeri.
Pa ako ovo nije šaljivo, kuhanje čaja na destiliranoj vodi da se ne bi zamjerilo šefu, ne zna što je. Šala treba proizlaziti iz života, a usto biti u vezi s temom, a ne biti sama sebi svrhom. Tako šala prelazi u lakrdiju, čega se pisac treba uvijek čuvati. A što se tiče kuhanja kave u "vodi s mjerhurićima" to je u redu. Naime CO2 izlazi, a s njime se smanjuje i koncentracija iona HCO3- dok ne dođe na ravnotežnu koncentraciju s kalcijevim, magnezijevim, no i sulfatnim ionima.
Bilo bi dobro da se i dobije savijet kako dobiti takvu vodu ili alternativno, koja kupovna voda je najidealnija. Plus, mozda i da se dublje udje u tematiku, ako se piju pica sa dosta mlijeka, koliko 1/3 espressa ima utjecaj na sveukupni okus.
Mozda i nastaviti dalje sa zrnima kave, kako se koje priprema/pece. Da li su najbolje frisko pecena itd. Ima tu materijala.
Da ne govorima dalje o raznima masinama.
meni osobno je najbolja kava napravljena s vodom iz slavine. ne znam da li je u pitanju navika na okus ili nesto drugo.
uglavnom probao sam sa raznim kupovnim vodama, stolnim, destiliranim itd., i uvijek kao da mi nesto nedostaje.. arsena mozda :)
Voda iz pipe... propuštena kroz Brittu (a umjesto precijenjenog originalnog uloška izvrstan je i onaj iz Müllera za 1/3 cijene!).
U aparatu (u mom slučaju za espresso) smanjuje se taloženje kalcija te se dramatično smanjuje potreba za čišćenjem (od istoga). A kava i/ili čaj izvrsnog okusa!
Aktivni ugljen je zakon ;)
Koji je to iz Mullera za trećinu cijene?
Ima onaj ruski, Aquafor, u Kauflandu, on je cca 30 kn/kom....
Probao sam ih svakakvih ... i iz Metroa i iz Kauflanda. Ni jedni nisu bili ni približno kvalitete originala (Britta) i svi do jednoga su bili dramatično kraćeg roka trajanja (manje aktivnog ugljena = niža cijena). Jedini koji mi se pokazao vrlo, vrlo-dobrim bio je ovaj iz Mullera. Tri (3) komada verzije Classic za cca 50 kn - dok je jedan Brittin cca toliko ;)
Bajdvej, i njihova espresso kava u zrnu(!) je izvrsna: MovenPick, Caffe Crema (100% Arabica)
Sorry, ne nađem bolje fotke za zamjenske filtere (nema na Mullerovim stranicama!). Evo još jedan na njuškalu
Znači reverzna osmoza sa dodatkom minerala tj.mineralizatorom za one koje nisu baš u kemiji eksperti.