Windows

Windows 10 problem

ihush sub 11.4.2020 15:09

-zahtijevi-requirements postoji za sve, pa i win.

-cpu podržava sve potrebno ali to mora biti uključeno u biosu (ako je isključeno..).

-taj chipset-mbo je granična generacija i mogući su tavi problemi. Tek generacija +35-45g je ok ili barem 35g

+važno, ako postoji novija verzija biosa, updateaj.. nemaju sve mbo jednake opcije u biosu kao što npr laptop ugl nudi manje za podešavanje dok gaming-overclock model nudi više, tako se poslovne-biz serije računala često ograničavaju kao laptop a novi bios to možda fixa tj uključi potrebnu funkciju ili barem omogući podešavanje koje je do tad 'nepostojeće' mada cpu podržava sve potrebno...

-req za win10 (tj za sve oseve zadljnje desetljeće) su:

-SLAT+AERO.. tj NX-bit, SSE2, vga-dx90c+sm2.0..

+razlika ako instaliraš 32 ili 64bitni win, tad mora cpu podržavati 64bitne instrukcije ali to podržavaju svi osim iz tog vremena npr atom-i.. Vjerojatno samo pogrešna postavka u biosu.

-prvo resetriaj bios i probaj, ali to ovisi jel defautno postavka za npr xp-stariji ili za novije kao x64 bit..

 

+ naravno, win si pribavio iz 'pravog' izvora? sa ms-stranice, čisto-originalno-legalno, radi.. pirat-modificirano može biti upravo ovako. Wininstaller stikić možeš lako napraviti klik-nectanjem, uvjek najnoviju verziju-build (1909.. sad će 2003, starije od tri generacije, 1903-1809-1803.. praktički odmah moraš upgrejdati pa je dupli nepotreban posao + problemi).

-postoji i izuzetak, upravo obrnuto kad imaš neki specifičan driver-uređaj za koji imaš stariji driver npr xp-w7-w8.. ili prvih par win10 za koje je postupno ms gasio support tj izbačeni driveri i tad je poenkad potrebno instalirati stariji win+driver (i neka app kao controlpanel..) da bi upgrade to nasljedio a support za taj hw-driver je ugašen (proizvođač) pa nema novijeg drivera za w10 ili nema x64bitnog..

 

+ ta generacija je ugl bila ograničena na 4gb mada chipset dozvoljava do 8gb.. tj ovisi o klasi-kategoriji mbo tj onemogućeno, tad je za to računalo jedini logičan izbor x32bitni win. + kad chipset podržava opet mora biti i odgovarajući bios tj bios to kontrolira.

 

-ako ne postoji noviji bios koji bi to fixao-omogućio.. može se nešto i u bootmeniju win, tj može se npr uključiti VTx ako to cpu podržava, ali to nije problem. Važno je da sav HW podržava neku mogućnost tj cpu+chipset i da to BIOS dozvoli, ne da diseblira-isključi.

 

-ako nije neki modificiran wininstaller, ako je čist-orginalan, tad je možda nešto poluispravno kao RAM... počisti kontakte i dobro stisni, provjeri pregrijavanje-hlađenje cpu+mbo, jer bilo koja grešja u ram-cpu-chispetu može oštetiti file u kopiranju-instalaciji, pa i hdd problemi, pa ako nešto id gornjeg nije pomoglo, obaviš memtest86+ desetak minuta i chkdsk.. poželjno je imati neke boot-alate kao hirens i sl. na kojima imaš potrebno ili neka linux distra (većina ima memtest, ali nemaš ostale alate, no možeš vidjeti radi li računalo-disk.. stabilno).

 

edit: .. slika, drugi post i opsi.. ''s usb-a..'' ..  pa stoji i resetira se. Problem može biti uefi-legacy tj gpt-mbr shema i stara mbo vjerojanto ne nudi novo-uefi-gpt. Kad se radi install medij-usb, može biti u jendom ili oba moda + isto može nuditi (noviji) bios + disk mora biti u odgovarajućem modu ili obrisan-clean diskpartom. Vjerojatnije da radi stari-legacy 'normalan' (ne uefi, sec.boot, fast.boot..) tj najvažnije ne gpt i ako ponovo radiš installer možeš to npr rufusom koji nudi konkretno opciju gpt/mbr. Ili je neki kvar-smetnja.. nabrojano u rečenici prije.