Windows

Windows 10 na Lenovo Chromebook S330

Everest.the.Yeti ned 26.4.2020 14:45

Da li postoji mogućnost da se na Lenovo Chromebook S330 (81JW0005MX) instalira Windows 10?

Prema onome što sam pročitao izgleda da su podržani modeli samo sa Intelovim procesorima dok ovaj dotični ima MTK-ov MT8173C.

Znam da desetka ima i u ARM verziji, pa me ipak kopka da li je ikako moguće. Svaki savjet je dobrodošao :-)

Laptop nije moj pa se ne uzbuđujem previše

ihush sri 29.4.2020 21:39

-win je odustao od mobilnih.. i način rada, taskovi klasičnog risc/cisc cpua nisu kao arm-andorid-mobitel/tablet, sve je drugačije ali može.. možda :)

-tj čemu se 'pitati', probaš i vidiš.. npr problem može biti bios, dovoljno da 'slučajno' ne podržava, kao što to radi wintel kroz oeme za nova računala (umjetna nekompatibilnost x86 tj onemogućeno install starijeg win..). Ponekad update biosa, ponekad install-boot patch... no u ovom slučaju google neće ništa dati-olakšati a sigurno mu nije u interesu omogućiti win platformu-konkurenciju.

-ako možeš do bootmedija-diska.. sd ili hdd-ssd-nvme.. i ako je kompatibilan s normalnim računalima, tad 'ručno' instaliraš, vratiš nazad, upališ.. tj to radiš ako neće boot-bios, tad znaš, ovako samo nagađamo (+ interes googla koji sugerira da neće ići lako..).

Everest.the.Yeti čet 30.4.2020 10:26

Da, problem je u biosu. Modificirani koji omogućavaju bootanje drugog os-a postoje samo za Chromebookove sa Intelovim procesorima.

Za ove sa MTK ništa. Razmišljao sam i o prebacivanju SSD-a u komp pa instalirat Win i vratit disk, ali unutra je eMMC tako da ništa od zalemljeog čipa na matičnoj :-)

Hvala na savjetima, a ja vraćam kromiranu knjigu vlasniku. Naviknut će se nekako na krom ;-)