Windows

Windows 10 Data recovery endless loop

crostriker pon 8.6.2020 15:30

Živili ljudi

 

Imam jedan lipi loop za koji više nemam ideje i bilo bi odlično ako tko može pomoć ili dat kakvu ideju!

 

Stranka dala laptop za počupat podatke s njega, radi se o sljedečoj situaciji:

 

Laptop:

Lenovo ideapad generic piece of sh...

Cpu- Celeron omg wanna be CPU

Ram- 2gb

Disk- 32gb emmc ako se ne varam.


Znači sramota, idemo dalje:

Na njemu je bio instaliran Win10 1803 vezija.

Stranka tvrdi da je prebacila fotografije ručno s samsung telefona, copy-paste meteodom i to ne bi trebalo biti više od sveukupno 5-6GB podataka.

Stranka tvrdu da je prebacivanje bilo uspješno i da je uspila pregledati fotke i ostalo.

Nakon nekoga vremena stranka više ne može pregledati fileove, navedeni fileovi su po broju i imenu tu, međutim kad klikne na njih ( npr .jpg slika ne može se otvoriti i izbaciva error).

 

Situacija je sljedeća:

Ikona foldera u kojoj se nalaze podaci ( lociran na desktopu) je dobio dvije plave strelice što bi značilo da je folder kompresiran.

Win ima automatsku kompresiju upaljenu i on je automatski kompresirao taj folder da bi uštedio mista na disku ( koji je i ovako i onako jako jadan i malog kapaciteta) da bi se mogao updateat na noviju verziju. 

To je ok, međutim izračun veličine foldera ispada 11,2TB!!! da da terabajta, na disku od 32gige ukupno.

Kad se uđe u folder i pogleda npr di su slike, jedan .jpg ispada 5gb!

 

Ispada da 1803 verzija je imala bug s file explorerom i ona bi krivo izračunavala veličinu podataka/foldera.

Google kaže da bi se to dogodilo ako u sistemu ima file path dulji od 255 znakova, to sam sve izbrisao ( bio jedan file u cache-u edge-a), ali nije to.

 

Šta sam učinio do sada:

Ugasio kompresiju na tome folderu, međutim jadan laptop kuha kao da nema sutra jer on u biti dekompresira 11.2tb podataka i u sekundu ostane bez mista na disku.

Ugasio kompresiju na jednome file-u, npr jednom .jpg-u, on ga je dekompresirao i dalje ga računa kao jpg od 5gb! pregledat jpg ne možeš.

Prebacio kompresiran i dekompresiran file na moju windows mašinu ista situacija.

Boot-ao live linux usb da vidim oće li imat istu kalkulaciju foldera - isto.

Išao prebaciti cijeli folder međutim nemam disk od 11.2TB jer ga je ovaj luđak izračunao da je toliki. ( iako s time ne bi ništa postigao).

Updateo Win na 1909 verziju - ista stvar.

 

Nema nikakav backup, system restore ugašen i tako.. 

Računalo radi i sa time nema nikakvih problema osim navedenoga.

Ja evo više nemam nikakve ideje.

 

Hvala.

 

 

 

 

 

ihush uto 9.6.2020 09:17

-nije krivac win nego mobitel-prebacivanje.. (koji na neki čudan način barata podacima.. možda bugovita zaštita-enkripcija, mob..).

btw, pljuvanje po svemu je kul, no beskorisno, kao što ti linux kaže istu stvar dok je HW-tablet normalan za svoju kategoriju.

 

-što ekšli želiš-pokušavaš? .. kopirati 11tb? kopirao si jedan file, ne radi.. zašto misliš da je rješenje u kopiranju svih fileova (koji jednako neće raditi.. jer su neispravni).. drž se calculatorske logike, ili je ispravno, ili nije, 2+2=4, dok ne promjeniš neki faktor isti rezultat svaki put.

-flash-emm i sl. tipovi memorije-driveova nisu mehanički hdd, nema tu nekog spašavanja-rekonstrukcije podataka čitanjem clustera.. i ako su podaci zbrljavljeni to je to.. tj odgovor je u mobitelu kao i podaci ako su još tamo, ako nisu, nisu.. Tj, možda se prije čačkanja nešto i moglo, ali sad više ne možeš ništa jer sys nema mjesta za korak nazad + greške se dešavaju.

 

+ juzeri su 'nepouzdani izvor informacija'.. tj kad npr kaže da je iskopirao i gledao slike.. to je kao da gleda d.copperfielda (mađioničar..) i kaže što je vidio, tj milsi da je vidio jer ne zna ekšli što je od kud gledao, s računala, s mobitela itd. Banalno, zaštita-enkripcija je dio mogućnosti uređaja zbog npr krađe i nije nužno pokupiti ransomware da se desi isti rezultat tj ništa posebnog ne radi virus u ransomu nego koristi mogućnosti osa tj enkripciju uz sitnu razliku, tad juzer nema key i ne može dekriptati ali je to mogućnost osa na nivou diska-kontrolera (izuzetno brzo, skoro trenutno), pa što ako je to napravio mobitel-soft .. i što ako je to zaštita koja ekšli radi ono za što je namjenjena ili je greška, no nije greška win (ili lin), dok je jedini problem s računalom 32gb storagea pa to stvara problem (ne)dovoljnog kapaciteta i sl. tj juzer u kanister od 5l želi ugurati 50l.. a to neće baš tj ne kopiraju se tad podaci s mobitela na 'chip' (tablet koji nema mjesta) nego se kopria npr na ext.usb.hdd.. koji upravo tome i služi, tj ima storage mjesta.

 

-gdje je tvoja greška? pa u čačkanju-pokušavanju nrp u nedostatku ideja pokušaj upgradeanja.. umjesto da staneš na vrijeme, tj prije nego napraviš veći problem tj ako su se podaci ikako mogli spasiti-popraviti, uništio si možda posljednju šansu, pokušavajući na pogrešan način tj nije uzrok a time ni fix.. kad god nešto želiš popraviti, prvo moraš znati uzrok, sve ostalo nije uzrok a time ne može ni biti fix. Zatim moraš znati (prije) kako i što je važno, tj jesu li važniji podaci ili računalo-rad.. ako su važni podaci, tad se ne spašava win, jer njega na ispravnom račualu možeš za desetak minuta instalirati i problema nema.. podaci i ono što se radi, kako, to je razlika koju moraš znati prije, imati sve odgovore prije nego to kreneš raditi pa i banalno (mada niej rješenje) ako je jedini način tad imati 11tb diska, tj ne raditi nešto što ne možeš, za što nemaš resurse jer ne možeš tako 'slučajno' popraviti tj daleko veća šansa je da ćeš ćoravakoka metodom samo pogoršati stvar. Pri tome celeron nije važan, nije celeron problem.. pa ne vidim smisao pljuvanja, kao da ćeš tako nešto popraviti..