Windows

Prikaz računala u Network opciji explorera

bitkovac sub 2.12.2023 16:00

Pozdrav!

Kako da mi uvijek u Network opciji pokazuje računala koja su spojena na mreži, 
da ne moram ručno upisivati u adresnoj traci. Na Windows 7 je to odlično radilo kada 

sam je nekad davno koristio, dok na Windows 11 i Windows 10 imam problem. 

 

ihush ned 3.12.2023 12:07

-to je stvar 'mreže' tj od routera, dhcp, do omogućavanja mreže-firewalla na svakom računalu (što iskoči kao prozor kad se prvi put spojiš na neku mrežu, kasnije više ne.. tj ako ne dozvoliš, ako ne izabereš privatnu mrežu, tad se tretira kao javna + defaultno firewall blokria sve, sakrije računala).

-zatim da bi u urednoj mreži bilo koji uređaj (ne samo računala, tv, nas..) bio vidljiv, mora imait nešto na shareu... napraviš neki folder, desni klik.. itd.

-zatim, user name&pass ovisno o mreži-serveru (nemaš AD server, tad svako računalo mora imait sve juzere s passovima..) tj samo juzer koji ima pravo pristupa nekom shareu može do njega a da bi bio prepoznat kao juzer na tom računalu (pristupaš-vidljiv s drugog) moraš tog juzera name&pass identično) kreirati na tom računalu gdje daješ share.. tad taj juzer može vidjeti i koristiti share..

.. a sve to je godinama postrožavano, od xp, w7 do 10.. pa za w10 moraš koristiti svoj login-username-pass.. ne drugi, tj share više ne dozvoljava multi, tj ili si pero ili si stipe, ako si pero imaš pristup onom što može pero, ne stipe.. i logika je ok, pravilo, no juzeri nikako da se naviknu, kao i to da ne može biti bez passa (prazno) tj to može samo lokalno, ne mrežno, ne postoji ni jedan mrežni servis npr mail koji radi samo s usernameom, uvjek je pass-par, a prazno nije dozvoljeno + ostali kriteriji koje određuje server kao duljina i kombinacija slova-znakova ili trajanje-istek 45-90 dana.. itd.

 

-par osnovnih mrežnih pravila, neovisno o osu, tj to je na svim osevima isto, osim što u povijesti win-ms nije bilo 'strogo' dok na *nixima je.. tj mreža je mreža, os je sporedan, pravila su ista, protokoli itd.

+ za share raznih uređaja, protokoli-standardi, npr ms-ov smb (1.0 je šupalj, onemogućen).. defalutno isključeno, tj da bi omogućio moraš u programima 'instalirati' .. smiješno no linux to nudi uredno + izbor verzije od 1.0 nadalje, ovisno što neki uređaj-apps traži + kad instaliraš otvori grupu, ne sve, jer uključuje i automatsko uklanjanje-deinstall .. pa nakon par dana 'samo nestane', tj treba čitati prije klikanja što koja opcija nudi-radi.. za fileshare ovo ne trebaš tj ovisi o appsu-standardu kao printer-skener-nas, glupasti uređaji koji godinama uredno rade po prastarim standardima i to je ok.

 

-npr igre defaultno kod installa ili prvog pokretanja ponude dodavanje u izuzetke-dozvole kroz firewall, kao što to sve naprave za tpc-udp itd.. na tom računalu, dok na routeru možeš isto to omogućiti za lan ili wan mrežu, tj forwardanje samo kad si ti server za pristup s internet-wan strane.. bez tog ne treba, nepotreban rizik itd.

 

-ime-naziv računala u mreži mora biti jedinstven, kao i ip adresa... treba koristiti dhcp jer tad sve odrađuje router (šef), tj kod ručnog podešavanja ip adrese računalo ne zna gdje tražiti imena i kako ih prevesti, nema dns-server (jer kućni nema servere i odgovarajuće servise kao ni AD..), tj pošto ti radi ručni unos ip adrese, tad je u tome problem.. tj možeš dodati nazive računala u hosts-listu no elegantije da to radi router, a tad ovisiš i o tome kakav je router, soft-verzija i izmjene koje operater radi, pa je zgodnije imati svoj router koji ne ovisi o želji operatera, radi.. uz mesh i wlan potrebe sve više kućnih ima svoj router pa jednom podešeno mora sve raditi, neovisno o osu ili uređaju, mreža je jedna, pravila su ista a to što je nekad win bio šupljiji je samo stvar evolucije i novih pravila pa ono staro više ne vrijedi. (istina, može se izmjenama u winreg omogućiti, no nema realno potrebe.. bolje je držati se pravila, tad radi).