Windows

Prebacivanje Windowsa s instalacijskog diska

Alfredo nr.2 sri 4.9.2019 21:06

Zanima kako da prebacim instalacijsku particiju od Windowsa. Naime, uz laptop sam dobio Win7 pro sa svim driverima koji ima zasebno svoju instalacijsku particiju. Htio bih je kopirati na novi disk jer je HDD počeo umirati. U pitanju je SSHD od 512GB i prebacio bi na SSD od 128GB. Kako da to učinim tako da mogu ponovo pokrenuti instalaciju Windowsa sa boot ekrana kao što imam trenutno postavljeno?

ihush čet 5.9.2019 08:32

-po pitanju je jasno da nemaš dovoljno znanja napraviti bootabilan medij (cd-dvd..) pogotovo to ne možeš s proizvođačevim (zaštićenim) particijama i sam installer (skripta) je beskorisna kad mijenjaš disk tj može samo na identičnom kapacitetu jer je već zadano kako će se kreirati particije u recovery-installu.. + radi isključivo na tom računalu. Zaštita i namjerno otežavanje jer bi inače iz tog izvora bilo prelako napraviti 'pirata'..

 

-kreiranje boota je stvar OSa (potraži temu) dok za cd-dvd ovisi o tipu emulacije koju želiš, nekad je to bio FDD-image (disketa 1.44MB) i programi kao Nero su to nudili, više ne.

-kad je medij bootabilan, tad je ostalo običan copy (ne baš običan, mora kopirati sve, hidden-sys.. kao xcopy).. i danas se ugl koristi usb flash disk (ali može i npr hdd, dok je tvornički pripremljen hdd tako kreiran da dok nema win (particije) automatski boota s te recovery, tj prva postojeća-bootabilna dok je oem-predinstall-installer ne zamjeni uguravanjem win boot+sys particije i tad i rebootu boota OS (ne recovery).

-win7 je uskoro mrtav (2020.01..) originalan win7sp1 ISO možeš skinuti s MSove str (kao i win8/81 ili logičnije win10).. za win 10 ne trebaš ništa, ni key. Ako upgrejdaš pokupit će key i aktivirati se ili ukucaš od win7-8..

-ISO ima u sebi sve pripremljeno, boot sektor za bootabilan dvd.. i jednostavno ga snimiš odgovarajućim modom (iso je usporediv s npr zipom.. kao da dekompresiraš samo što to nije stvar zipiranja nego image-copy medija koja ima i poseban boot sektor kojeg inače ne možeš copyrati jer je nedostupan običnim alatima kao filemanageru. ISO možeš snimiti na DVD ili na USB.. alati kao win2usb, rufus i sl. to rade vrlo jednostavno, dok MCTool kojim možeš sve online (od izbora-download..) može i to tj ako odabereš kreiranje usba to će i napraviti (ali je zgodno imati iso kojeg možeš po potrebi snimiti.. no tebi ne treba pa je mctool-usb ok izbor). Dovoljno je u browser utipkati win-download.. i 99% da će prvi link biti msova stranica dok ti dalje sve mora biti jasno, klik-next uz malo čitanja i izbora što želiš (32-64-oba, eng-hr, home&pro je uvjek)..

-važno, za key-licencu, možeš postojeći pro na w10pro ali ne možeš aktivirati w7home na w10pro nego samo na w10home.. ali, win10home može na home i pro, pa pripazi kod izbora win home/pro jer šteta je izgubiti pro licencu (par mrežnih sitnica, možeš i bez njih.. ali šteta). Da radiš upgrade iz postojećeg win, to bi bilo automatikom određeno (identično postojećem).

 

-driveri ti ne trebaju, jer su zastarjeli, lako se dodaju.. i realno jedini važan driver je za chipset tj ako vidiš hdd tad nije važan jer ga win podržava, idući važan je mrežni driver-lan/wlan jer internetom možeš sve ostalo-novo-autmatika..

-ako baš želiš, pogotovo za starije win kao xp-7.. možeš alatima za slipstremanje dodati dirvere, no to već odavno nije potrebno, to se radilo u vrijeme XPa (prije internet-adsla tj automatike koja sve obavi..)

 

Alfredo nr.2 čet 5.9.2019 08:45

Samo me zanimalo kako da recovery particiju s diska koji umire prebacim na novi. Po tvom odgovoru sam shvatio da to ne mogu napraviti. Praktično mi je raditi recovery preko njega, ali ako se ne može nema veze. Lako instaliram nove windowse preko usb-a.

U debatu oko Windowsa neću ulaziti. Svatko ima svoje preference.

Hvala na odgovoru

ihush čet 5.9.2019 09:26

-moguće je sve.. uz resurse (koji osim odgovarajućeg alata uključuju i nešto znanja, pa i malo sreće kad su u pitanju kvarovi-disk..). :)

-možeš klonirati disk. Identična kopija byte-by-byte, image. Jasno ti je da to može za identičan kapacitet, ne za novi veći pogotovo ne za manji disk. (na veći čak može.. malo duža procedura/popravci..).

-zapravo je sve file (stara *nix poslovica) .. tj sve se može kopirati, ali postoje (namjerne) zaštite koje upravo to onemogućavaju-otežavaju tj to je dovoljno za 99% korisnika, zbog toga što je npr win komercijala i ne dozvoljava kopiranje-umnažanje.

-alati kao NortonGhost, Acronics.. itd, disk-part manageri, pa i popularan free EasUS.. ili sam win, imaš backup, služi upravo tome tj radi isto kao što radi svaki image soft, kopira. Problem, winbackup ćeš moći restorati samo na tom računalu, na disku identičnog kapaciteta, sve ostalo će odbiti. Jer MS ne želi umanžanje.. Inače, backup se radi kad je sve OK, samo je pitanje backupirati smo podatke ili sys-os.. i praktičnost.

 

-pošto je install win 7-8-10 lak, brže nego sve ovo + problemi koje zaštita napravi, u pravilu je bolja opcija clean install pogotovo kad imaš neku promjenu npr hdd-ssd (drugačija geometrija, često i drugi mod rada npr ide-ahci ili gpt-mbr .. uefi). Zapravo originalan install i driveri su 'najgore', jer su zastarjeli, jer treba upgrade-update (a to je za w7 problem, tj probaj pa ćeš vidjeti..). Kao što je tvoj izbor koji os-winver.. ali imaš li realno izbor? Nije baš izbor kad se support gasi i tad je logičnije ovaj trenutak iskoristiti za w10.. bez tog da ulazim u raspravu o ''kvaliteti'' i sl. (jer i ja bi izabrao w7, kad bi mogao birati..).

-jedina važna stvar kod oem installa je key, jedan vlk koji je u installeru i drugi kojeg imaš na naljepnici. Zgodno je imati i sve podešeno odutofbox ali driveri i sve ostalo je zastarjelo ako uzmeš da je tvoj installer star desetak godina. Problem je i kad imaš backup-restore, jer tad restore može vratiti previše u povijest, npr bez SP1 i nakon SP1 ili velikog update-upgradea. Tad možeš imati problem, killswitch, boot.. stari installer+driveri su zapravo beskorisni, dok su korisnici navikli iz tih vremena da nema mogućnosti kao danas direktno os MSa skinuti install-iso.. sve se mijenja i korsinik mora pratiti promjene, nema baš izobra.. -ali biraš ti, ne ja :)

 

eto, pronađi u CPu winbackup, označi sve (defaultno je samo boot+os particija odabrana) i dobit ćeš image-backup kompletnog diska. Možeš ga restorati (bootaš s install medija, bilo koji win, može w7-10..) i odabereš restore, browsaš do imagea i dalje klikaš next.. i tad ili može ili ti kaže da ne može (jer je drugi disk, drugo računalo..). Drugi alati su fleksibilniji (ne štite MSov interes toliko) ali se i MS zna štititi, pa recimo klon možda boota.. možda moraš fixati boot, možda uspije. To možda potraje par sati, dok clean install traje 15 minuta. Izbor? Ograničen.

-najbolji/sigurniji način je bootati s nekog live medija, ne iz aktivnog osa raditi kliniranje (moguća ograničenja).. kad bootaš s takvog medija, tad s diskom možeš baš sve, npr hirens, linux, ili boot-reinstall disk kojeg pripremiš takvim alatima za backup-imaging (svi nude i izradu boot medija, ali mogući problemi za licencu, free-komercijala..). Drugi način je izvaditi disk i to obaviti na drugom računalu, tj tako se radi umnažanje u proizvodnji, jednako kao što bi umnožio npr CD..

 

+ kad radiš backup OSa, tad je oem predinstall-inatall particija nepotrebna-višak.. jer backup je teoretski identičan-ispravan, sa svim driverima itd. i noviji od starijeg stanja u installu (driveri, update, antivirus..), jer ta particija-restore-(re)install se koristi kad nemaš backup-image.. tj kao clean ali s uključenim svim driverima (i uobičajenim smećem-dodacima oem softa.. koji može biti i nužan-potreban ..). Trenutni backup ima sve u sebi tj ono što je trenutni os (a implicitno tad podrazumijevamo sve drivere i postavke). Tad je nepotrebno u taj image uključiti te particije + one ugl rade problem jer su zbog zaštite 'nestandardne' (kao greška) i u izradi imagea kao u restoreu može biti problema ili ograničenja.. a pošto disk nije identičan, to je veća šansa za problem kojeg tad malo smanjiš izbacivanjem tih par oem particija od recimo 2-10gb..

-logika je vrlo jednostavna, ne treba ti install ako imaš image, mada je install poželjniji jer radi uvjek kao clean.. osim u ovakvim slučajevima kad je namjerno otežano njegovo kopiranje-umnažanje zbog ovbeze OEMa da čuvaju svoj VLK key i MSa.

-da nema zaštite, običan copy bi bio sve što trebaš..

-da nema tijeka vremea (izmjene-nadogradnje-support) tad bi imao izbor i tad bi vjerojatno 'original' bio dobar izbor, ovako je to ipak bolji w10 ili čisti-msov win7sp1 kojeg možeš skinuti i kreirati medij.

-nekad davno se uz računalo dobijao i taj CD-DVD.. već desetljeće tog nema nego je to ovako na hddu i to nije problem dok je računalo pod jamstvom jer tad opet dobiješ identičan disk s identičnim predinstallom gore (proizvođačevo) a sam napraviti nešto takvo je skoro nemoguće jer je to obveza OEMa prema MSu (zaštita).