Windows

Drajveri od Microsofta ili proizvođača za grafičku

mem11blast sub 16.1.2021 17:35

 

Zanima me ako instaliram drajvere za grafičku od samog proizvođača, da li će Windows update pregaziti te drajvere sa svojima nakon nekog vremena prilikom nadogradnje?

Ako su drajveri instalirani i od Microsofta i od proizvođača, koji onda upravljaju radom grafičke kartice?

Grafička je Vega 3, a OS Win 10 Home x64

 

Pozdrav

Lil Dice sub 16.1.2021 21:10

Windows ima jedino Basic Display Adapter tj. osnovne drivere da se dobije slika. Ako je sve po defaultu, Windows Update odmah nakon instalacije winsa skida drivere od Nvidie/Amd-a. Ako ti instaliraš sam AMD drivere i ne updejtaš ih redovno, Windows ti kasnije može eventualno ponudit noviju verziju, ali to je pod "Optional updates" znači neće ništa automatski instalirati.

 

Odnosno da pojednostavnim, nakon instalacije Windowsa/grafičke jednostavno instalirati drivere s AMD stranice i to je to.

ihush ned 17.1.2021 13:09

-driver je driver, postoji samo jedan, proizvođačev. Razlika je samo u verziji (starosti), certificirano-provjereno u win-installu-bazi ili novo (što ponekad mora biti za novu seriju-HW-fičer). To je dakle isti-identičan (jedini) driver, prednost ms-installeru jer je provjeren (teoretski bug-free), ali nema ostatak-dodatke (to nije driver, nego dodatci.. jednako za vga-printer-ostale uređaje, ono što proizvođač ugura s driverom... npr za printer stanje-narudžba tinte i sl. realno nepotrebno-smeće-spam..). Tj ovisi što se treba, što se koristi, može se instalirati..

- ovisno o amd-nvidia npr ms-driver je za directx-win, tad fale dodatci kao physics-cuda i sl. .. tj većina korisnika instalira 'puni' driver jer misli da je bolji, 'jači' + nasljeđe starihih win koji nisu kao win10.. i gdje je to bilo potrebno-rutina tj stariji win su uključivali samo osnovne funkcije, dok win10 instalira normalan driver, jer to je zapravo jedini driver, dok se 'puni' driver zapravo odnosi na dodatke-smeće proizvođača koje je utrpano. .. tj korisnik bi trebao instalirati 'custom' tj izabrati što treba i odbiti ono što ne treba od svakog installera-softa, jer višak je višak, po KISSu samo moguć problem.

-druga razlika, win ima obaveznu automatiku-update.. ali i svaki proizvođač hw (sfot-drivera) ima neki svoj updater, koji tad radi isto-duplo kao i win.. tad se svakih par dana instalira noviji driver, ponekad i novi problem-bug ili često u slučaju amd-a nekompatibilnost s nekom igrom, proradi jedna zezne drugu i sl. i tad treba neko vrijeme dok dođe verzija u kojoj obje igre rade (to je povijest Radeona.. sad je ipak bolje stanje)..

.. a najgore u priči je sam win10, koji svakih 6mj postaje 'novi' isti win10, tj build-verzija.. a driver mora biti za novu verziju i proizvođač tek tad ako mora radi novi driver, jer to je tošak (certifikacija) + po isteku jamstva ne želi vječni support nego proizvođač želi što prije prodati iduću-novu vga i što prije riješiti se supporta.. Samo nova vga (novi chip-serija, novi fičer koji prije nije postojao) mora ići s novim driverom, dok se za starije serije ništa ne mijenja... osim teoretskog fixanja buga, ... no bug ne bi ni trebao postojati tj u tome je prednost ms-instaler verzije jer je provjerena-testirana-radi.

 

-puni dirver je zapravo isti driver, jer drugi ne posotoji, uz dodatke koji nisu driver nego je samo to tako upakirano, tj proizvođač ne želi korisniku dati pravi izbor nego nudi-gura ''puni-full'' driver i utrpa svašta, što se ne može izabrati nego tek naknadno deinstalirati kao višak. To radi OEM, brand kao asus-gigabyte-msi.. tj svatko zapakira nešto svoje tj svoj logo.. dok je zapravo samo jedan pravi proizvođač, samo jedan pravi driver, proizvođača chipa-gpu, amd(Ati) i nvidia (i intel-integruša..). No taj proizvođač, pravi ne želi biti support kupcu, nego sto svaljuje na oem-a, tj amd-nvidia je lako dostupan i može se relativno lako skinuti driver za relativno noviji hw-seriju.. (starije nestanu, pod legacy..) dok j eintel u tome 'katastrofičan' tj zavuče-sakrije mogućnost downloada jer jednostavno ne želi biti support kupuc, tj po pravilima igre to mora raditi oem-proizvođač.. tj svi osim kupca imaju suportan interes, dok se ms u tome ponaša praktično tj ima driver koji 100% radi stabilno neovisno o svim fičerima jer to nije problem win-osa dok svako certifiiciranje naplaćuje i zato to oem ne želi tj želi što prije prekinuti support-trošak/posao i uvjek se fokusira na novo, novi hw-prodaju, tek kasnije 'kad stigne' na starije.. i tad se svakih 6mj ponavlja priča da po mjesec-više korisnik čeka driver, koji za novu seriju mora biti novi, dok za staru (starije od 5-10god) možda kasni ili nikad ne dođe a tad npr nema graf u taskmanageru i sl. .. tj za win je važna samo verzija drivera directx kao wddm 1-1.1,-2.0 ..

 

-koji driver je najbolji? onaj koji radi a teoretski mora raditi svaki koji podržava seriju + noviji i teoretski je svaki 100% ispravan bug-free itd.. no teorija i praksa se ne poklapaju i tad jednostavno probaš-vidiš..

-ponekad je običan trik npr neka 'optimizacija' kao ''bolji driver'' jer daje više FPSa.. tj trik je u tome ta nešto isključi-preskoči i time manje posla=veća brzina.. što korisnik često ne može ni primijetiti npr antialasing ekrana 4x4 ili x16 aaa itd kao dubina boja HDR i sl. .. tj jednako kao da u igri izabrere više-niže postavke koje su manje-više zahijevne i time dobije manji-veći rezultat FPSa, pri čemu je sve zapravo isto, nije bolji driver, nije jaća gpu nego samo druga postavka.. trik. Reklama, kao i 'briga' za kupca-korisnika, koja je samo zbog zakonske obveze inače svi žele što prije prekinuti support i prodati novo.. u toj priči je ms 'najpošteniji' jer ne prodaje vga-hardware pa nema takav interes ali postoji i wintel + povezanost s oemima koji mu čine usluge (bios) i tad je ms na njihovoj strani interesa, ne na strani korisnika.. neovisno što sve reklame kažu suprotno.

 

-driver je samo driver, jedan-jedini, verzije i fixevi-optimizacije su više reklama nego stvarna briga i 99% vrijedi staro pravilo da ono što radi (dobro) ne popravljaš.. tj u slučaju amd(ati) radeonki, mijenjaš driver dok ne dođeš do dobrog s kojim sve radi.. tad staneš (jer realno ni proizvođač tad ne radi ništa za stari hw, samo se novo dodaje..), tad je manje problema.. i tako je bilo sve do win10-ciklusa koji to poremete svakih 6mj tj ovisi kad ms nešto izmjeni i na koje uređaje se odnosi izmjena, može to jednom biti za vga, pa za printer, scaner, nešto deseto.. ne radi svaki put za iste uređaje izmjene (srećom) ali kad to napravi tad par mjeseci imamo problem kao što je bio s win17-1803-1903.. u proljeće kad su vga driveri kasnili mjesec (na mjesec kašnjenja samog win, tj nitko se ne drži planiranih rokova jer je ms do tad stalno kasnio.. tek sad od jeseni se ms vraća u roadmap-raspored, uz kašnjenje 1mj tj promjena borja 03-04 i 09-10 (mjesec izlaska-plana) pa bi to sad trebalo biti 'bolje'..). U tom trenu, kad izlazi novi win-build i kad trebaju izaći novi (certificirani) driveri, najveći problem imaju kupci novog-hw tj baš nekog novog chipa-seriije jer tad mora biti i novi driver jer stari nema taj fičer..).

-za certificiranje drivera ms treba vrijeme (par tjedana) i to oem plaća.. da bi se driver normalno instalirao, mora biti certificiran inaće wininstaller ignorira-odbije (kao da korisnik nije ništa instalirao, tj tad treba u 'safe-reboot' mod s opcijom upravo za to, tj bootati win s omogućenim installom necertificiranog drivera.. a svakim updateom opet dobije noviji-win driver jer ima prednost verzijom i certifikacijom.. tj dok to ne napravi oem win stalno updateom zamjeni stari driver i samo je pitanje hoće li ostati neki dodatak ili će biti uklonjen .. kao physis-cuda-audio i sl...