Windows

Boot: medij, installer, nešto kao..

ihush sub 20.10.2018 17:51

Svaki medij može biti bootabilan (ako zadovoljava neke uvjete, npr kompatibilnost-podrška BIOSa..).

-npr, prastari floppy disk (disketa, FDD).. ista ta disketa se korsiti za boot CD (image-emulacija).. i jedino su CD-DVD izvan ove teme, jer ne nude normalan copy.. nego se to radi odgovarajućim softwareom npr Nero.. pa nisu cd-dvd ili optički uključeni, mada mogu biti boot-install medij na koje smo do sad navikli od w95 do w10 kad ih eliminira USB.

 

-sva računala u posljednjih desetak godina podržavaju boot (emulacije) s usba (kao što svi cpu podržavaju sse2, x64 itd). Tek poneko je možda izuzetak tj nema hdd-emulaciju za usb pa se tad mora koristiti ono što ima, npr fdd-cd.. i npr Rufus ili bilo koji alat jer sve su to isti alati, rade isto, istu stvar i rezultat je isti.

 

-problem su alati kao rufus, jer nude opcije, jer tad treba znati što-zašto-kako.. ili nabadati na ćoravo pa nakon x-pokušaja možda radi.

 

a svaki OS ima sve što je potrebno, jer inače ne bi bio OS, ne bi mogao ni bootati.

 

CMD .. kao admin, justincase, i na kraju naredbe enter no to svi znate? :

 

a sad oni koji imaju važne podatke, koji ne znaju baš ništa.. goto-exit.. nije za vas ili nema poslje plakanja, ok?

 

neki slobodan, prazan, nepotreban usb-flash disk (stikić), od 1-2-4-8gb.. nevažno koliko osim za kopiranje sadžaja (i dalje fizika po starom, ne možemo staviti npr 20gb u 4gb.. dok obrnuto možemo) :)

 

malo povijesti.. nakon što su dinosauri pasli po livadama i st.7... i došli smo do današnjih dana i w10. :)

-koje ima svaki frajer u kvartu i njegova tetka.. ali ponekad nam nešto baš i neće.

-npr nezgodno, ali tako je, sve da bi radilo, mora biti ispravno, odgovarajuće podešeno (bios-kompatibilnost).. i na pravi način napravljeno, pravim alatima tj znanjem (ili na ćoravo klik-next, ponekad radi..)

 

-bios.

-sva računala imaju BIOS. To je početak podešavanja. Bootorder je sporedan, tj to je samo redosljed diskova, to nije boot. Za bootmeni, ovisno kako se nazove, CMS, expressboot ili quickmenu.. ugl je neka od F-tipki npr F12, f8-9-.. ili posebna tipka ili ESC ili.. pronađite, googlajte za svoju MBO-lap ili čitajte sitna slova dok se PC pali (ako ih vidite i ako ste dovoljno brzi uz fastboot i logo preko ekrana.. inače to piše u POST ekranu dok se pali, dok BIOS odrađuje job i predaje posao OSu.. to vrijeme između treba tipkati odgovarajuću tipku.

.. i tad se pojavi izbornik, na kojem ovisno o opcijama biosa i postavkama vidimo npr neki usb na dva različita-moguća načina, uefi-gpt i legacy-mbr mod, jedan ili oba ako je bootabilan, ili ako nije tad ništa, nema izbora i znamo da medij nije bootabilan iz bilo kojeg razloga.

-- a mi ćemo sad napraviti jednog 'pravog' :)

 

u win, ili u nuždi (većoj) može s installer-win-medija, .. dođete nekako do CMDa. :)

pokrenite ga kao admin (nije nužno ali tko zna..) i probajte malo osnovne naredbe, pomaže dosta.. npr vidite path-stazu? utipkate dir + enter.. cd.. može s TAB tipkom, ima autocomplite... ma čudo jedno, skoro da sve sam radi. (prvo slovo + tab..). + natipkano možete cursorima ponavljati-šetati po naredbama pa popravljati-pretipkati ili ponoviti bez kuckanja hrpe slova.. + svaku naredbu /? i imate quickhelp .. što je dovoljno onima koji nešto znaju, npr kao koristiti zip-cmd.. i sl. ili minecraft server ili .. ma to je lako. :)

 

pošto će u CMDu to sve izgledati nekako hakerski.. kul, otvorite i npr diskmanager prozor, gledajte diskove .. može se 90% i tamo klikanjem (ali nije hakerski i sad učimo).. i gledajte uspoređujte, bit će lakše-jasnije trenutno, nego to sve ovako tipakjući razumjeti.

 

-pa kad otvorite diksmanager, vidite svoj hdd/ssd.. kao npr disk0, disk1.. od tog nrp disk1 ima particije 1-2-3... i recimo da je prva aktivna, a to znači da je boot(abilna).. dok stikić-USB to recimo nema jer je npr raw-prazan ili storage pun pornjave :))

 

-pošto znamo da nam sadržaj usba ne treba...? idemo ga obrisati.. može i diskmanom, brisanje particije, kreiranje, foramtiranje.. nije teško.. i tako imate storage medij, disk. Ali nije boot. Sad ćemo isto to u CMDu..

CMD

- diskpart +enter.. i sad smo u novom svijetu.. :) (ne više u cmdu..)

-prvo, utipkajte:

list disk +enter..

.. sad vidite diskove (kao i u manageru..)

da bi nešto s nečim.. moramo to odabrati,..

select disk(broj) .. e to je onaj broj uz usb..

sad je taj disk selektiran i što god radimo odnosi se na njega.. može npr

detail disk +enter..

ili clean.. i nema ničeg u trenu. To nam treba..

nakon toga

create partition primary +enter (pogađate?.. što će se desiti? čitav kapacitet diska će biti označen kao jedna particija..)

ako želimo više particija, tad upišemo veličinu..

create partition primary size=8000 i time bi dobili 8gb (ako je disk-stikić veći..)

create partition primary size=100 .. =100mb .. ma jasno vam je, zar ne?

koliko god upišemo, ako je toliko slobodnog-neparticioniranog mejsta, toliko će biti stvoreno za particiju, ako ne upišemo veličinu tad će sav (ostali) raspoloživ prostor biti za tu particiju.. a to radimo kad želimo više od jedne particije.. za ovaj primjer nećemo ako je stikić do 8gb.. (i po starom standardu, za flashdiskove se ne dozvoljava particija-druga.. već godinu je to moguće na win10-lin.. ili kemijanjem prije kao casper).

 

ponovimo, usb stikić do 8gb..

cmd, diskpart

select diskbroj

clean

create partition primary

..

a da bi bio boot? acitve? pa da, utipkati naredbu

active

:) ok? .. i sve to možete paralelno gledati u diskmanageru. OK?

-sve ovo možete i diskmanagerom, tj nema razloga tipkati, napravite isto .. osim što nema active pa to mora u diskpart-u.

na kraju exit.. i opet smo u CMDU..

sad je taj disk bootabilan, tj ima boot sektor, ali još nema boot fileove.. tko želi može probati prije i poslje naredbe active bootati i vidjet će razliku, ponašanje.. jer je bio storage, sad je boot.. ali još nešto fali.

-fale bootmanager-loader fileovi, može biti od xp, dos, linux-grub.. ili w10 (od vista nadalje, podržava sve pa i linux)..

-da bi nešto mogli raditi-kopirati treba nam i FS (fielsysem) ili formatiranje medija, jer tek tad je pripremljen za korištenje s nekim OSom i svaki os podržava neki-nativni fs kao i što svi podržavaju (povijest) fat32.. koji se često koristi za boot (ne za os, npr linux mora biti na svojem ext.. ne miješati boot-particiju i particiju gdje je os.. ona skrivena particija 100-500mb je boot i može biti fat32-ntfs.. za win ili fat32-ext za lin..).

 

pa odemo opet u diskpart, ponavljanje je majka mudrosti (i znak senilnosti?) :)

* diskpart
* - list disk
* - select disk (broj)
* - detail disk ... zbog provjere
* - clean ... jer sad više nema ništa
* - create partition primary
* - select partition 1 .. jednako kao za disk jer sad radimo FS
* - detail disk .. samo da vidite..
* - format fs=ntfs quick
* - active
* - detail disk .. samo da vidite.. opet.. ili gledajte diskmanager prozor..

* - assign letter=b
*** exit..

slovo možemo i diskmanagerom, sve možemo diskmanagerom jedino što naredbu active moramo u diskpartu jer manager to ne nudi (jer MS tako želi).

time smo pripremili stikić za bootfileove i zadali mu slovo b: jer nam slovo treba, tj path tj moramo nekako windozama reći kamo nešto kopiramo a win koristi slova us abecede, a-b rezervirnao za floppy, C: prvi disk.. i zato koristimo 'b' jer je 99% slobodno-nezauzeto.. :)

 

što nam sad treba? npr win-install ISO? imate? Mountajte ga (npr na slovo M:) .. zašto M: ? pa tak, mountan :)) i recimo dobra šansa da je slobodno slovo. Ako je bilo koje drugo slovo, to kod pisanja patha morate prilagoditi tom slovu. d-e-f..x.

na njemu je u pathu.. /boot .. konkretan file koji trebamo..

natipkate:

 

 M:\boot\bootsect.exe /nt60 b:

 

.. i to je to. Sad je kopiran bootmanager/loader kao vista-w7-8-10 ili ako želite /nt52 za winXP ntloader pa svitch /ALL ili MBR ovisno što želimo ...

.. i da radimo za install osa, dodali bi još bootmeni-path do osa.. s bcdboot .. uz tipkanje patha do windows foldera i b: uz bezbrojene opcije npr prebrisati bootmeni ili dodati boot za multiboot.. a može i bootrec /fixmbr i sl. kad se zbrljavi boot.

-no nećemo raditi meni, nego ćem samo iskopirati onaj mountani iso-image od win..

odete na M: i selektirate sve, običan copy-paste na b:.. gotovo.

- To je boot medij-installer.

jednak bi bio mctoolom, dvd2usbom, rufusom.. jer sve mora biti jednako, tj nije važno koji ćekić koristimo za zabiti čavao... alat je samo alat a ovo je OS.

-stvari koje se mogu napraviti za par minuta, brže nego download rufusa.. i ne trebate to do iduće potrebe recimo za pola godine kad dođe novi win-build. (preskočite na copy-paste, jer je i dalje bootabilan..)

 

sve možete klikanjem u diskmanageru, samo diskpartom postaviti active.. lakše/brže/isto..

-kreiranje boota je jedino što win ne nudi osim kroz CMD, ali je lako, gotovo za par sekundi.. dok za kreiranje bootmenija može npr easybcd.. ali čemu ako ga trebamo jednom i nikad više.. i možemo ga korsititi samo iz win pa to znači da nam nije potreban (jer smo već u win..). Tu je šteta što nema lakšeg naćina u samom win ali i realno ne radi se meni svaki čas, jednom i gotovo..

+ za meni (bootmeni kad se koristi multiboot) je poželjno-optimalno, prebaciti w8-10 stil u classic-w7-vista .. i kod upgradea se možda resetira.

 

tom metodom s w10 možete napraviti bilo koji install vista-7-8-10 ili za xp-nt52.. dok je kopiranje medija obično kopiranje. Može na hdd, usb.. isto je, radi.

ako je potreban npr rufus za emulaciju fdd, tad imate prestaro računalo i sasvim drugi problem tj realnost..

-ali, možete koristiti alate koji vam olakšaju jer nije smisao mučiti se nego što lakše-brže napraviti.. a ovo je samo primjer kako je to lako i kako nam ne treba baš ništa osim win-iso/installa (ako nemamo ni win-radni pc, samo medij npr na DVDu, s CMDom) i nešto znanja i sve je gotovo za par minuta.

install je još samo jedan korak, raspakiravanje .wim/esd dism-om... i kreiranje menija. No to je realno jednako kao i install s usb stikića i nije neka prednost za kućnog korsnika koji jednom u više godina instalira win (to rade firme kad umnažaju više predinstaliranih win.. prvo paljenje kao oem..). Pošto se vremenski install s usba i raspakiravanje ne razlikuju.. nema potrebe to tipkati (a tko želi sve je na msovim str kroz google..) a normalna install procedura kreira i bootmeni koji bi inače morali sami-ručno u cmdu.. To se može/ima smisla raditi kad je neki konkretan razlog, npr nemamo bootabilni dvd-čitač i sl.. no s usbom to nije baš uvjerljivo, radi na 99% upotrebljivih računala (osim oštećen usb-kontroler kao razlog..).

 

realno, ako imamo w10-iso i upotrebljiv pc s win, tad možete dvd2usb ili rufusom napraviti istu stvar.. oboje su mali programi, rade, s razlikom da rufus nudi razne opcije koje ako ne znate što su samo 'smetaju'.. važan je rezultat, ne 'višak' opcija dok ih konkretno ne zatrebate. Samo kao primjer, jer postaviti aktivan disk je par sekundi posla, kopiranje je kopiranje.. i to je to. Ako ne trebate takve alate nakon izrade medija, čemu ih downloadati i držati na računalu.. čak i kad svaki dan instalirate ne radite svaki dan novi usb install medij.