Vijesti by forumaši

Adobo Photoshop slavi 30. obljetnicu

Envy pet 19.2.2021 23:08

Na današnji dan tj. 19.02 prije točno 30 godina puštena je inicijalna verzija programa koji je danas alfa i omega u svijetu manipulacije restorskom grafikom: Adobe Photoshop

 
Da li ste znali?
Da je Adobe Photoshop bio skromni programčić pod nazivom Display do njegove prve komercijalne verzije po imenu Barneyscan XP.

Ajar sub 20.2.2021 09:38

nalazim još jedan kuriozitet: otpočetka mi je to jedini (!) računalni program (uključujući i os-e) koji se ama baš nikad i ni zbog čega nije "srušio" ili zblesirao ili zaštekao ili izbacio ikakav "error". jedini. ikad. na bilo kojoj "platformi" (uključiv naftne) i ma što mu zadao ili od njega tražio da učini. 

ihush sub 20.2.2021 10:03

rAsterska.. :) jedina osoba na forumu koja u rečenici ima više tipfelera .. čak od mene.

 

a što ajar kaže, pa ne sjećam se ni ostalih appsa da se ruše i sl. tetris, notepad.. upališ-radi. (ako se nešto sruši, nije uzrok ta app nego npr kvar a tad se ruši računalo-cpu-ram... neovisno o appsu, dok prosječan juzer ima više malwarea i smeća nego što to prosječno računalo može prodnjeti a time i probleme+rušenje, ostali su upališ, radi.. ugasiš, nakon x-godina crkne i nastaviš s novim).

 

ali da, još preferiram stari ph-7 za obične taskove crop i sl. radi već +20 god od početaka XPa.. (prije CSa), na svim winver, jednako, radi.. odnosno da nema MSovoe odluke o ubijanju back-kompatibilnosti s npr dosom radila bi hrpa starog softa i dalje, jer.. 'soft je nepoderiv, vječan' .. i zapravo je lako napraviti bugfree jer je sve pod kontrolom, sve se može testirati-debugirati i biti 100% ok.. no to se više jednostavno ne radi nego izlaze verzije-buildovi + insteresi i promjena zbog promjene same (ne fičer-novo..). Tj od tog vremena je veća 'promjena' upravo CS tj paket, ne pojedina app, tj kad u paketu utrpaš desetak appsa + pola svojih, pola pokupovanih od bivše konkurencije, uz naravno zaštite-licence koje brinu o aktivaciji i interesima proizvođača.. tad se nešto i može srušiti, no prava app, čista praktički nikad, manje nego loto-šanse za tako nešto, tj uvjek je nešto drugo-treće uzrok tj HW-ostalo.

fer-de-lance sub 20.2.2021 10:11
ihush kaže...

 

a što ajar kaže, pa ne sjećam se ni ostalih appsa da se ruše i sl. tetris, notepad.. upališ-radi. (ako se nešto sruši, nije uzrok ta app nego npr kvar a tad se ruši računalo-cpu-ram... neovisno o appsu, dok prosječan juzer ima više malwarea i smeća nego što to prosječno računalo može prodnjeti a time i probleme+rušenje, ostali su upališ, radi.. ugasiš, nakon x-godina crkne i nastaviš s novim).

 Ma da, baš to, zato Ajar i je tolko šokiran, od kad se prebacio na desetku (nakon desete obljetnice instalacije sedmice), skužio je da je zapravo problem bio u njemu, nikak nije održavao stroj.

Kak se kaže: u postolara...

A nas tu farba da mu sve radi ko po špagi.

Piiiih....

Nismo ni mi vesla sisali.

 

ihush sub 20.2.2021 10:23

.. isto vrijedi za OS u svim inkarnacijama, win-lin-mac.. dos, tj os uz bios je najstabilniji dio na računalu (da nije pola računala bi bilo neupotrebljivo..) tj stvarno je više do juzera-objuzera nego osnovnog softa, dok se hw naravno kvari-stari i kao sve ima vijek trajanja, dok proizvođač ima svoje interese suprotne korisnikovim tj prodati drugo-novo i simbioza hw+sw biznisa koji koriste jedni druge za vjećne izmjene istog, npr intelov socket s pinom manje-više.. a kad ponestane ideje za pin ta se promjeni struja-šteker npr at->atx (24) .. ili molex-psata ili bezbrojni usb-mini-thunder.. i tad zbog hw-a mora novi sw, jer .. jer bi inače (legitimno-plaćeno) koristio stari soft, tj malo juzera bi kupovalo cs ili acad pa i mso pakete da nema TPBa.. tj lako je.. a tad dodatni problem rušenja (malware itd..). Da tako nasipavamo nepoznate tekućine + pišalinu u npr rezervoar auta koliko bi bio ispravan? .. a to juzer-objuzer radi računalu i tad je kriv 'soft' npr os .. ali nikad juzer, svi ostali pa i djedmraz je više kriv (kad nije on, nego se samo..) itd.

-da .. imamo npr aute, far za auto.. mada su svjetla-žarulje-struja.. sve je 'isto' no ne može drugi auto, brand-model-serija.. čak ni kad kupiš kinseku-zamjesnku pa neki šaraf nije taj.. a pc ko frankenštajn radi, zdelanac od x-komponenti i kad nešto crkne ljudi se još čude ili pljucnu os, soft.. no to je tako s ljudima, griješe u neznanju, kad znaju tad računala rade dok fizika-vrijeme ne učini svoje.

Envy sub 20.2.2021 10:47

Slinio sam za knjigom Adobe Photoshop CS Biblija od autora Dake McClelland u domaćim knjižarama koja je tada (2004. godina) u BiH koštala 130 KM. (pomnožite sa 4 ako ćete u kunama). I nisam si je, ili nisam htio.. mogao priuštiti. Odem na sajam knjige u Begoradu i kupim je za 25 ili 35 KM (opet pomnožite sa 4 ako ćete u kunama).

Pa dakle o stabilnosti. Imao sam Pentium !!! i svaki potez četkicom, odabir maske, layera trajao je 100 godina. Nekada onim lasom povučem a on mi nakon 5 sekundi tek reagira - nije se srušio. Nikada.

Ali moj entuzijazam za učenje je bio kao nikada do sada (da je sada takav bio bi zamjenik direktora Amazona) toliko velik, da sam knjižurinu od 1000 stranica gutao ujutru uz kavu.. poslijepodne za kavu.. znao sam SVE. Od toga kak oje monitor naštelovan da li da prikazuje CMYK sistem boja ili RGB ili ulaz.. ili print do svega.

Mjesec dana poslije dobijem posao kao grafički dizajner u dreugoj najvećoj štampariji u BiH.

Došao sam kao šerif da znam sve.. ali mudu labudovo.. Corel + Quark ExPress + illustrator.+ 700 programa i pluginova koje svaka štamparija ima.. ali Photoshop mi je udario temelj neki.
Dogurao do kreativnog direktora (neka rola koja je eto samo to ime imala).

Što ti je reći entuzijazam dok si mlad.

Envy ned 21.2.2021 10:07
Friday kaže...
Envy kaže...


Dogurao do kreativnog direktora

 

I sta je rekao direktor kad te vidio? 

A misliš kod glavom direktora? Skakao je kao malo dijete i zvao ovog što me je preporučio da nađe kao još momkaka kao što sam ja.

* * *

9 Mjeseci poslije dao mi je otkaz.. jer sam umjesto slova Z na Tozovcu ubacio T pa je bio Totovac  a računar je bio dobar dok je ventiraltor onaj kućni puhao u njega sa onom ovorenom stranicom.

Ako koga zanima kako je došlo do otkaza i kako mu sada na imanju piše "PRODAJE SE!" jer je digao preko 50k € na Leasing cijele štamparije i kuće i imanja.