EXCEL formula za listu svih celija bez duplih

Možeš dio podataka izdvojiti koristeći napredni filter iz izbornika... Podaci -> Filtar -> Napredni filtar. Za 'Raspon popisa' odaberi tabelu s podacima, sve ili dio (ono što bi htio dobiti kao rezultat), za 'Raspon kriterija' označi kolonu, uključi 'Samo jedinstveni slogovi' i ako hoćeš rezultat na drugom mjestu, označi i odaberi mjesto (klikni na ćeliju negdje ispod tabele).

Možeš dio podataka izdvojiti koristeći napredni filter iz izbornika... Podaci -> Filtar -> Napredni filtar. Za 'Raspon popisa' odaberi tabelu s podacima, sve ili dio (ono što bi htio dobiti kao rezultat), za 'Raspon kriterija' označi kolonu, uključi 'Samo jedinstveni slogovi' i ako hoćeš rezultat na drugom mjestu, označi i odaberi mjesto (klikni na ćeliju negdje ispod tabele).
Hvala za ideju! Nažalost ne pomaže mi za to što mi treba.
Trebam "novu automatsku kolonu" sa popisom svih kupaca. Taj novi popis kupaca treba mi za daljnje izračune tako da mi filter nije za to pogodan.

Sa LOOKUP bi ti mogao ispisati ime kupca iz tog stupca, jedini nedostatak je taj što bi svaki puta kao kriterij trebao navesti njegovo ime iz tog stupca. Znači ako imaš 1000 redova sa imenima, a sva su različita, treba bi toliko imali lookup funkcija. Ako se ponavljaju dosta puta, onda bi ovo moglo pomoći. To mi jedino za sada pada na pamet...

Hvala za ideju! Nažalost ne pomaže mi za to što mi treba.
Trebam "novu automatsku kolonu" sa popisom svih kupaca. Taj novi popis kupaca treba mi za daljnje izračune tako da mi filter nije za to pogodan.
mene fascinira zakaj ljudi zanemaruju help excela koji je fantastičan
znači tebe muče duplikati kao imena kupaca, odnosno duplikati čelija
e pa onda otvoriš Help (ili klik na mali upitnik) i postaviš pitanje
"duplikat" - ako imaš excel na HR
_____________________________________________________________________________________
Filtriranje jedinstvenih vrijednosti i uklanjanje duplikata vrijednosti
Pokaži sve
Sakrij sve
U programu Microsoft Excel na nekoliko načina možete filtrirati jedinstvene vrijednosti i ukloniti duplikate vrijednosti:
Da biste filtrirali jedinstvene vrijednosti, koristite naredbu Dodatno u grupi Sortiranje i filtriranje na kartici Podaci.
Da biste uklonili duplikate vrijednosti, koristite naredbu Uklanjanje duplikata u grupi Podatkovni alati na kartici Podaci.
Da biste istaknuli jedinstvene vrijednosti ili duplikate vrijednosti, koristite naredbu Uvjetno oblikovanje u grupi Stil na kartici Polazno.
Što vas zanima?
--------------------------------------------------------------------------------
Dodatne informacije o filtriranju jedinstvenih vrijednosti i uklanjanju duplikata vrijednosti
Filtriranje jedinstvenih vrijednosti
Uklanjanje duplikata vrijednosti
Uvjetno oblikovanje jedinstvenih vrijednosti i duplikata vrijednosti
--------------------------------------------------------------------------------
Dodatne informacije o filtriranju jedinstvenih vrijednosti i uklanjanju duplikata vrijednosti
Filtriranje jedinstvenih vrijednosti i uklanjanje dvostrukih vrijednosti su dva usko povezana zadatka jer su prikazani rezultati jednaki — popis jedinstvenih vrijednosti. Međutim, razlika je važna: kad filtrirate jedinstvene vrijednosti, dvostruke vrijednosti će privremeno biti sakrivene, a kad uklanjate dvostruke vrijednosti, trajno ih brišete.
Duplicirana je ona vrijednost čije su sve vrijednosti retka identične vrijednostima nekog drugog retka. Duplicirane vrijednosti određene su vrijednošću koja je prikazana u ćeliji, a ne nužno vrijednošću koja je spremljena u ćeliji. Na primjer, ako različite ćelije sadrže istu datumsku vrijednost, pri čemu je jedna oblikovana kao "03.08.2009", a druga kao "3-kol-2009.", te su vrijednosti jedinstvene.
Preporučujemo da najprije filtrirate jedinstvene vrijednosti ili ih uvjetno oblikujete da biste provjerili jeste li dobili željene rezultate prije uklanjanja dvostrukih vrijednosti.
Vrh stranice
Filtriranje jedinstvenih vrijednosti
1.Odaberite raspon ćelija ili provjerite nalazi li se aktivna ćelija u tablici.
2.Na kartici Podaci u grupi Sortiraj i filtriraj kliknite Napredno.
3.U dijaloškom okviru Napredni filtar učinite nešto od sljedećeg:
1.Da biste filtrirali raspon ćelija ili tablicu na istom mjestu, kliknite Filtriraj popis na ovom mjestu.
2.Da biste rezultate filtriranja kopirali na drugo mjesto, učinite sljedeće:
1.Kliknite Kopiraj na drugo mjesto.
2.U okvir Kopiraj u unesite referencu ćelije.
Možete pritisnuti i Sažmi dijalog kako biste privremeno sakrili dijaloški okvir, a zatim odaberite ćeliju na radnom listu i pritisnite Proširi dijalog .
4.Potvrdite okvir Samo jedinstveni slogovi i kliknite U redu.
Jedinstvene vrijednosti iz odabranog raspona kopirat će se na novo mjesto. Izvorni podaci neće se izmijeniti.
Vrh stranice
Uklanjanje duplikata vrijednosti
Uklanjate li dvostruke vrijednosti, time su zahvaćene samo vrijednosti u rasponu ćelija ili tablici. Sve ostale vrijednosti izvan raspona ćelija ili tablice neće biti izmijenjene niti premještene.
Budući da trajno brišete podatke, dobro je prije uklanjanja dvostrukih vrijednosti izvorni raspon ćelija ili tablicu kopirati u drugi radni list ili radnu knjigu.
1.Odaberite raspon ćelija ili provjerite nalazi li se aktivna ćelija u tablici.
2.Na kartici Podaci u grupi Podatkovni alati kliknite Ukloni duplikate.
3.Učinite nešto od sljedećeg:
U odjeljku Stupci odaberite jedan ili više stupaca.
Da biste brzo odabrali sve stupce, kliknite Odaberi sve
Ako želite brzo očistiti sve stupce, kliknite Poništi odabir.
Sadrži li raspon ćelija ili tablica mnogo stupaca, a vi želite odabrati samo nekoliko stupaca, možda će biti jednostavnije pritisnuti Poništi odabir i zatim pod Stupci odabrati željene stupce.
4.Kliknite U redu.
Excel će prikazati poruku s brojem uklonjenih duplikata vrijednosti i brojem preostalih jedinstvenih vrijednosti ili poruku da nije uklonjen nijedan duplikat vrijednosti.
5.Kliknite U redu.
Problem: prilikom uklanjanja duplikata vrijednosti iz strukturiranih podataka ili podataka s podzbrojevima pojavljuju se problemi.
Duplikate vrijednosti ne možete ukloniti iz strukturiranih podataka ili podataka s podzbrojevima. Da biste uklonili duplikate vrijednosti, morate ukloniti strukturu i podzbrojeve.
Dodatne informacije potražite u člancima Strukturiranje popisa podataka na radnom listu.
Vrh stranice
Uvjetno oblikovanje jedinstvenih vrijednosti i duplikata vrijednosti
Napomena Polja u području Vrijednosti u izvješću zaokretne tablice ne možete uvjetno oblikovati prema jedinstvenim vrijednostima ili duplikatima vrijednosti.
Brzo oblikovanje
1.Odaberite jednu ili više ćelija u rasponu, tablici ili izvješću zaokretne tablice.
2.Na kartici Polazno u grupi Stilovi kliknite strelicu pokraj mogućnosti Uvjetno oblikovanje, a zatim kliknite Označi pravila ćelija.
3.Odaberite Duplicirane vrijednosti.
4.Unesite vrijednosti koje želite koristiti, a zatim odaberite oblikovanje.
Napredno oblikovanje
1.Odaberite jednu ili više ćelija u rasponu, tablici ili izvješću zaokretne tablice.
2.Na kartici Početna stranica u grupi Stilovi kliknite strelicu pored Uvjetno oblikovanje, a zatim kliknite Upravljanje pravilima.
Prikazat će se dijaloški okvir Upravitelj pravila uvjetnog oblikovanja.
3.Učinite nešto od sljedećeg:
Da biste dodali uvjetno oblikovanje, kliknite Novo pravilo.
Prikazat će se dijaloški okvir Novo pravilo oblikovanja.
Da biste promijenili uvjetno oblikovanje, učinite sljedeće:
1.Provjerite je li u okviru popisa Pokaži pravila oblikovanja za odabran odgovarajući radni list ili tablica.
2.Raspon ćelija po želji možete promijeniti klikom na Sažmi dijaloški okvir u okviru Primjenjuje se na sljedeće da biste privremeno sakrili dijaloški okvir, zatim odabirom novog raspona ćelija na radnom listu te odabirom mogućnosti Proširi dijaloški okvir.
3.Odaberite pravilo, a zatim kliknite Uredi pravilo.
Prikazat će se dijaloški okvir Uređivanje pravila oblikovanja.
4.U odjeljku Odabir vrste pravila kliknite Oblikuj samo vrijednosti koje su jedinstvene ili koje su duplicirane.
5.U odjeljkuUređivanje opisa pravila u okviru popisa Oblikuj sve odaberite jedinstveno ili duplikat.
6.Kliknite Oblikovanje da biste prikazali dijaloški okvir Oblikovanje ćelija.
7.Odaberite oblik broja, fonta, obruba ili ispune koje želite primijeniti na ćelije koje zadovolje uvjet, a zatim kliknite U redu.
Možete odabrati dodatna oblikovanja. Odabrana oblikovanja prikazuju se u okviru Pretpregled.
Vrh stranice
Vidi također
Brzi početak rada:
filtriranje podataka pomoću automatskog filtra
Filtriranje podataka u rasponu ili tablici

Sa LOOKUP bi ti mogao ispisati ime kupca iz tog stupca, jedini nedostatak je taj što bi svaki puta kao kriterij trebao navesti njegovo ime iz tog stupca. Znači ako imaš 1000 redova sa imenima, a sva su različita, treba bi toliko imali lookup funkcija. Ako se ponavljaju dosta puta, onda bi ovo moglo pomoći. To mi jedino za sada pada na pamet...
Hvala na ideji! Nažalost ne pomaže.
Treba mi nešto automatskog tipa, sa lookup sve moram raditi ručno, što povećava šansu za grešku.

@DARKY
Hvala na poslanome! Čitam što si mi poslao i nisam siguran da je išta od toga to što meni pomaže. Ako si voljan koji dio tvog odgovora je primjenjiv za moj problem? Koja naredba će "napraviti" novu kolonu sa popisom? Naravno, "originalna" tablica mi mora ostati netaknuta. Filter kao naredba mi isto ne odgovara - treba mi nova kolona koju mogu koristiti za daljnje izračune.
Hvala na pomoći!

@DARKY
Hvala na poslanome! Čitam što si mi poslao i nisam siguran da je išta od toga to što meni pomaže. Ako si voljan koji dio tvog odgovora je primjenjiv za moj problem? Koja naredba će "napraviti" novu kolonu sa popisom? Naravno, "originalna" tablica mi mora ostati netaknuta. Filter kao naredba mi isto ne odgovara - treba mi nova kolona koju mogu koristiti za daljnje izračune.
Hvala na pomoći!
gle nauči se koristiti helpom
znači ovo kaj sam ti sad poslao je kopirano iz helpa, u samom helpu imaš direktne linkove prema funkcijama
ukratko
gore imaš listu nekoliko scenarija
sve se svodi da:
kolonu sa imenima selektiraj i kopiraj u novi list ili novu datoteku i tek tamo onda ideš korak po korak kako je napisano gore
nemoj biti lijen čitati upute, sve ti piše (ako ti je ovo teško za čitati, otvori help i tamo čitaj)

@DARKY
Hvala na pomoći!
gle nauči se koristiti helpom
znači ovo kaj sam ti sad poslao je kopirano iz helpa, u samom helpu imaš direktne linkove prema funkcijama
ukratko
gore imaš listu nekoliko scenarija
sve se svodi da:
kolonu sa imenima selektiraj i kopiraj u novi list ili novu datoteku i tek tamo onda ideš korak po korak kako je napisano gore
nemoj biti lijen čitati upute, sve ti piše (ako ti je ovo teško za čitati, otvori help i tamo čitaj)
Čitam ja sve što si napisao, ali to nije to što sam ja tražio... Šteta što TI nisi pročitao to što ja tražim...
Ukratko, to što ja tražim je: AUTOMATSKA izrada nove kolone sa jednom navedenim kupcima (iz postojeće velike tablice), a ne BRISANJE bilo čeka preko remove duplicate ili sličnog! Obzirom da je tablica jako dinamička, nužna mi je automatska izrada te nove kolone, a ne nešto sa kopiranje i brisanjem i sl jer onda ne mogu imati realne iznose u realnom vremenu, a i povećava se mogućnost greške zbog ljudskog faktora i puno ljudi koji koriste te rezultate...

Haha! Bojim se da neće ni to pomoći.

Kako takva tablica ima par tisuća redova, ne mogu računati da ručno izvlačenje imena jer je mogućnost greške prevelika..
I ti si za primjer postavio stupac rezultata ispod a imaš nekoliko tisuća redova?
Za početak pogledaj mogu li ti pomoći primjeri sa formulama na linku
- Kopiranje unikatnih podataka
Ovaj problem možeš riješiti sa VBA, za tvoj konkretan primjer koji si prikazao na slici evo prijedloga
----------------------------------------------------
Sub KopirajUnique()
Application.ScreenUpdating = False
'KOPIRANJE B NA F - SAMO UNIKATI
Dim aa As Long
aa = Sheets(1).Range("B1").End(xlDown).Row
Range("B1:B" & aa).Select
Selection.AdvancedFilter Action:=xlFilterCopy, CopyToRange:=Range("F1"), Unique:=True
Application.CutCopyMode = False
Range("B1").Select
End Sub
Sub Ponisti()
'ponistava gornju proceduru i brise podatke
Dim bb As Long
bb = Sheets(1).Range("F1").End(xlDown).Row
Range("F2:F" & bb).ClearContents
End Sub
----------------------------------------
Kopiraj ove makronaredbe u VBE Excela (ALT+F11) u Sheet na kojem su ti podaci i pokreni sa ALT+F8
(ili klik DTMišem na naziv sheeta => View Code => kopiraj makronaredbe)
Prva makronaredba pokrenut će kopiranje unikatnih podataka iz stupca B u stupac F
Druga briše kopirane podatke. Za ove makronaredbe možeš kreirati Button i povezati ga sa VBA makronaredbom
Po potrebi prilagodi makronaredbe svojoj situaciji.
[edit:]Ova makronaredba podrazumjeva podatke na Sheet1
Pozdrav!
Molim excel formulu ili nesto sto bi iz jedne kolone "izvuklo" sve vrijednosti samo jednom, a zanemario duplikate.
Npr. imam tablicu računa u kojoj se navode kupci, sada bi trebao popis kupaca (u tom popisu svaki se spominje samo jedno) kako bi mogao raditi daljnje analize. Kako takva tablica ima par tisuća redova, ne mogu računati da ručno izvlačenje imena jer je mogućnost greške prevelika.
Evo kako bi to izgledalo. Gore je originalna tablica (kupci su zeleni, ima duplih), a dolje je plava automatska lista sa popisom svih kupaca (nema duplikata).