kezol pon 29.6.2020 16:44

Imam problem sa jednim vanjskim hdd "My pasport ultra" koji nisam neko vrijeme koristio, znači nije bilo padova,niti bilo kakvi strujni udara, sad mi ga računalo uoće ne registrira, a ovako izgleda da je sve uredu, lampica je upaljena,a osjeti se u ruci da je aktivan kao i svaki drugi ispravni hdd. Ono sam klasično isprobao na više računala i ne radi ni na jednom. Rekao bi da su i driveri uredu i uključivao sam ga na više usb priključaka.Nema ga ni u upravitelju diskova. Na njemu mi je vrijedna kolekcija glazbe koju sam godinama sakupljao. Molio bi ako netko ima kakav dobar savjet, osim otvaranja jer od toga obično nema nikave koristi.

kezol pon 29.6.2020 17:05
Sint1 kaže...
Savjet: Pozdravi se sa svojom glazbom koju si godinama skupljao.

Nazalost ne salim se i ne zaje... te.

 Ali samo me buni ova aktivnost ovoga diska, jer da nema nikave aktivnosti onda bi i ja pomislio gotov i nema mu pomoći, a ovako mi izgleda kao da bi još bilo neke šanse da dođem do te glazbe.

fer-de-lance pon 29.6.2020 17:43

Obično kad su takvi simptomi je stvar u "ladici" tj. kontroleru koji spaja disk na USB.

Inače lako riješiti ugradnjom diska u drugu ladicu, ali je my passport jedan od ovih suvremenih diskova koji imaju taj kontroler zalemljen na pcb od diska pa se možeš j*bat.

Jedino možda naći neki pokvareni s istim pcbom, a da pcb valja pa prebaciti.

 

picajzla0707 pon 29.6.2020 22:08
kezol kaže...

...Na njemu mi je vrijedna kolekcija glazbe koju sam godinama sakupljao. Molio bi ako netko ima kakav dobar savjet, osim otvaranja jer od toga obično nema nikave koristi.

 ako ti je stalo do podataka, probaj vidjet sa specijaliziranim tvrtkama za spašavaje podataka

primjerice, koliko sam vidio na netu, imaš firmu infolab kod koje je dijagnostika besplatna, a onda kad ti kažu što je s diskom i može li se što spasiti, cjenik ti ide od 100-200 kn po satu rada + pdv

 

probaj ih nazvat pa vidi, znam da je knjigovođa tako spašavala podatke sa nekog starijeg ssd-a koji je cicikrepnuo i hrpa ljudi se u firmi pokušavala dovijat što i kako, uz zaključak da mu nema spasa, no ekipa iz te ili slične forme je podatke izvukla, doduše za poprilično masnu paru