Tvrdi i optički diskovi

Problem sa eksternim diskom_RAW

zinpa sri 10.7.2019 18:47

Molim dobre ljude za pomoć! (malo znam o hardweru i softweru)

 

Imam problem sa eksternim hard diskom - WD 4TB passport...naime, podaci su mi nedostupni i dobivam poruku "parameter is incorrect". Disk je pun podataka.

prvo sam proveo chkdsk test i javio mi je da se radi o RAW-u i da ovaj test ne može pomoći.

treba reci da se particija vidi na exploreru ali kad doublekliknem na nju beskanočno se učitava...par puta su se folderi i fileovi uspjeli učitati odnosno vidjeti na exploreru ali čim bi jedan probao pokrenuti samo bi se beskrajno učitavao.

Zatim sam kupio full version softwera za recovery (EASEUS) i za kojeg je navedeno da rješava i RAW filove. Međutim kad bi zavrtio scanning ove particije isto bi se beskonačno učitavao odnosno vrtio bez rezultata (i više od 10 sati)...probao sam i sa drugim softwerima i isti je bio rezultat.

Molim vas za savjet što da radim....

MrBlc sri 10.7.2019 20:56

Prvo, RAW file i RAW filesystem nije ista stvar. Drugo, prva stvar koju kod eksternog diska treba napraviti jest izvaditi ga iz kućišta i spojiti direktno u računalo. Ako je problem u USB-u, kabelu ili elektronici ladice, svakim daljnjim čačkanjem preko istih riskiraš dodatnu štetu po pitanju podataka. Tek nakon spajanja u računalo se može izvršiti pouzdana dijagnostika i vidjeti što dalje.

 

Ako su ti podaci stvarno bitni, šalji u specijalizirani lab jer svakim nestručnim petljanjem smanjuješ šansu da do istih dođeš.

ihush sri 10.7.2019 21:05

-raw znači da os ne vidi FS/particiju koju može koristiti-čitati.. tj možda je logička, možda fizička greška (kvar).. a možda zaštita.

-što god radiš ako ne znaš što radiš, samo možeš pogoršati, manja šansa nego dobit na lotu slučajno tj imati sreće, pa ovisno koliko su podaci važni ne čačkaj dalje.. nego to treba napraviti onaj tko zna i tad je pitanje može li se što spasiti.

-prvi korak je kao za sve probleme, otkriti konkretno problem, tek tad ga možeš rješavati.

-chkdsk je primjer kako početnik može uništiti sve šanse... jer da bi radio, mora normalno vidjeti FS, tad služi popravku.. ne u slučaju raw tj kad particije nema. Ali, pošto nešto vidiš, znači da nije raw i da je particija tu, pa može biti osim kvara i zaštita-enkripcija a njoj je svrha upravo to da netko ne može do fiela.. mada je možda sve ispravno. Tad chkdsk može samo napraviti štetu, kao i ostali alati za recovery ili easus.. part-disk manageri, jer im nije svrha zaobilaženje zaštite.

-veći problem je to što vidiš nešto, file-foldere.. tj da je stvarno raw, tad bi uzrok bio klasičan kvar ili samo zbrljavljena particija i popravak bi mogao biti relativno lak recovery alatima (povratak particije..) uz malo sreće.