miki1981 čet 23.1.2020 15:58
tido35 kaže...

Pozdrav,

 

da li postoji koji nas server a da u njega idi "obični hdd diskovi", a ne specijalni az tu vrstu nasa?

 

Hvala

 Pa u gotovo svaki NAS idu obični diskovi...ti u NAS možeš stavit bilo koji disk koij formatom paše. A kako ih većina prima SATA diskove onda množeš u njih stavit bilo koji SATA disk.

Druga stvar je npr trajnost, ali po pitanju kompatibilnosti nemaš brige, u gotovo svaki NAS idu obični SATA diskovi.

ihush pet 24.1.2020 00:38

možeš staviti bilo koji kompatibilan udređaj, disk .. pa i neispravan :) .. ali zbog trajnosti ili sigurnosti ugrađuju se skuplji-kvalitetniji tj posebne serije namjenjene takvom radu + juzer koji plaća nas-kutiju ima dovoljno novca za platiti 'isti' disk sto kn više..

-ali, ne stavlja se npr green serija, jer im je takav powermanagment, isključuju se (gase) + jadne performanse (pa i trajnost-jamstvo)..

-ovisno o načinu rada npr video ili diskovi u raidu ili više korisnika koji traže brzinu.. tad se ugrađuju odgovarajući diskovi npr enterprise serija ili AV-serija (termička kalibracija na mehaničkim diskovima i kontrolna logika su prilagođeni konstantnom radu..).. tj svaki dodatni atest ili brzina ili jamstvo se plaća tj disk možeš platiti npr 300kn ili 500 ili 800.. pogodi koji je 'jači' ali je u pravilu i bolji-brži-trajniji s dužim jamstvom i sl.

-naravno osim hdd može i ssd.. pitanje je samo kapaciteta, cijene i namjene..

Pinkyz uto 7.7.2020 16:07

Pozdrav,

 

razmisljam o kupnji NAS-a za kucnu upotrebu pa bi mi trebalo par savjeta na sta da najvise obratim paznju. NAS bi se koristio kao backup slika,dokumenata kojima želim pristupiti bilo kad i bilo gdje te strimanje filmova na mob/tv.

Zanima me na sta tocno trebam obratit paznju prilikom odabira NAS-a i hard diska koji bi koristio. Ako imate preporuku modela poželjno synology.

 

Hvala.