Tvrdi i optički diskovi

Eksterni HDD sa uključenim "clone disk" programom?

Samson uto 5.5.2020 09:02

Pozdrav, imate li kakvu preporuku za eksterni hdd (dovoljan mi je mehanički od 1Tb), ali da ima u paketu nekakav besplatan i upotrebljiv software za kloniranje i kasnije vraćanje sistemskog hdd-a?

Hvala.

 

ihush uto 5.5.2020 10:53

-zanimljivo.. ili više vjeruješ u neke treće app (da su free i upotrebljive) nego alatima koji dolaze uz os, win-lin tj sam install medij.. ili ne znaš da os to može/ima i da je tad treća app nepotrebna mada možda iz nekog razloga zgodna-lakša i sl. .. + obično tad ovisiš o odgovarajućem bootmediju, dok s installerom osa to imaš.

-loš kriterij, tj ako ti je to važno tad koristiš provjerene alate koji stvarno rade, mada oem koji isporučuje neki soft taj isti soft licencira pa je to ekšli isti soft kao npr acronisov, često uz npr ssd upravo za kloniranje-migraciju s hdda ali ne mora nuditi klasičan bckup-restore image opciju tj kloniranje nije isto što i backup jer tad imaš upotrebljivo računalo npr s win i postojeći disk kojeg samo migriraš na novi i ako je samo to predviđeno-omogućeno tad ne znači da je iskorsitivo za ovakav željeni restore/backup.. jer ti recimo fali računalo-os + licence koje oem ne želi dirati (ms, aktivacija win..).

 

može se sve, možeš napraviti od ext diska bootabilan, repair-restore-install.. naravno ako znaš kako se to radi i tad ne ovisiš o nekom softu .. ili izrada npr boot dvd/usb što tad takvi alati obično nude, no u usporedbi s bootinstallerom su višak + možeš sad free čisto legano s msvove stranice skinuti i napraviti wininstall stikić-dvd, radi, mctool-kliknext.. tj ako bi napravio bilo koji boot medij za neku treću app tad je ovo isti posao a poželjnije je imati win install (ili lin..) nego nemati ga.

 

-sve može os, smao što je recimo lakše u nekoj app klikati ili joj samo više vjerujemo.. + količina znanja koja je za svaki posao potrebna npr kako podesiti boot u biosu ili najbanalnije, ako koristiš neki takav soft, jesi li ikad probao kako ekšli radi, tj radi li?.. npr često korsnik ne napravi boot medij i tad ima backup a nema ništa.. jer ga nema čime restorati. To primjeti tek kad se problem desi + tad i pitanje postavki biosa-boot, gpt-mbr, enkripcija itd. Pa ako nešto takvo radiš i ako ti je važno, kad napraviš, probaj.. tj ako je pravi soft tad nema rizika i sve će biti ok, ako nije bolje to znati odmah nego kad se problem-potreba dese.

+ korištenjem neke treće app ovisiš o toj app tj formatu u kojem sprema image koji je obično zatvoren i moraš korisiti upravo taj soft za restore a često se desi da tad moraš kupiti pro-ne free verziju.. jer kao slučajno ne radi.. ili restora samo dio itd.

+ zbog licenci, svaki takav pristojan soft će uzeti trenutne podatke računala id-guuid.. i dozvoliti restore na tom računalu, ne na drugima.. tj možda a ako je ideja backupa kvar tad je to beskorisno u slučaju npr kvara mbo i sl. i zapravo backup treba raditi s podacima, ne s ostalim softom (os-appsi..) jer sve ostalo je lako instalirati dok podatke imaš ili nemaš..

+ tj nije isto kad takav soft-disk-backup radiš za sebe, za jedno računalo ili kad si u firmi s više računala i implicitno imaš drugo-ispravno kojim radiš image-backup.. sve što treba, mrežno i sl. Tad nemaš problem npr hoćeš li bootati i doći uopće do backupa tj ne ovisiš o jednom računalu koje to sve tad mora raditi (ako crkne... nemaš ga).

 

-alternativno, možeš skinuti i napraviti npr hirens, minipe, linuxlive, strelec itd.. neki univerzalni boot medij, koji ima hrpu alata-softa za te namjene i kad zatrebaš imaš-radi tj ako predviđaš kvar (kao smisao backupa) tad trebaš predvidjeti da ne mora biti samo kvar diska nego bilo čega u računalu, možda je disk crkao, možda je ispravan (pa backup nije ni bitan) a možda je mbo.. tad su takvi boot-live mediji korisniji nego neki soft vezan uz računalo (licence, tj da nema interesa-licenci sve bi bilo lako, bez zaštite..). Enihau uvjek trebaš neki boot medij ili nemaš ništa a tad su ovakvi alternativni ili sam os logičniji-korisniji nego neka treća app (koju imaš na takvim alternativima, đabe-full bez da se snalaziš za kupnju-licencu, radi..) :)

Valentin17 uto 12.5.2020 19:37
Samson kaže...

Pozdrav

Imam ja riješenje za kvalitetan backup. Ctrl+A, ctrl+C u folderu čiji kopija se radi, odeš na vanjski disk i tamo ponoviš isto samo ovaj put nije ctrl+C nego ctrl+V,

radi svaki put, provjereno dok program uvijek može zatajiti pa onda ide kukanje i plakanje, proklinjanje svega i svačega. Jednostavno, zar ne?..

Jakovp uto 12.5.2020 21:42
Valentin17 kaže...
Samson kaže...

Pozdrav

Imam ja riješenje za kvalitetan backup. Ctrl+A, ctrl+C u folderu čiji kopija se radi, odeš na vanjski disk i tamo ponoviš isto samo ovaj put nije ctrl+C nego ctrl+V,

radi svaki put, provjereno dok program uvijek može zatajiti pa onda ide kukanje i plakanje, proklinjanje svega i svačega. Jednostavno, zar ne?..

 Ta metoda ti neće baš raditi za sistemsku particiju.

Ajar sri 13.5.2020 08:55
Samson kaže...

Pozdrav, imate li kakvu preporuku za eksterni hdd (dovoljan mi je mehanički od 1Tb), ali da ima u paketu nekakav besplatan i upotrebljiv software za kloniranje i kasnije vraćanje sistemskog hdd-a?

Hvala.

 

 samsung ti s evo (NE qvo! to je drek) serijom ima baš to (samo skineš s neta): provjereno i pouzdano kloniranje ALI na njihov ssd (s hdd-a, primjerice). + njihov magician. diš bolje?! (počinih tako - migracija s hdd-a na ssd već triput i nikakve frke). iako, jamčim da bez problema radi samo za samsung evo ssd. ostale ionak ne koristim (osim jednog nepoderivog mushkina, kao vanjski backup). za eksterni je još jednostavnije: samsung ssd + vanjsko usb kućište za nj i voila! 

 

pe se: ako baš hoćeš hdd umjesto ssd-a, toshibini vanjski diskovi imaju sve potrebno.