JayCutler uto 21.9.2021 20:57

Znači, prije nekoliko dana sam formatirao disk i instalirao sve ponovo. Pošto sam imao samo jedan disk (Toshiba 500 GB, drugom je nestala particija), instalirao sam sve na taj. Prijašnji HD SSD 250 GB sa Windowsima i softwareom je bio instaliran na SATA 1. Nakon instalacije svega, preselio sam cijeli software sa OS-om na SSD, formatirao Toshibu, i sve OK. Toshiba disk mi je sad na SATA 1, SSD disk na SATA 2, boot ide sa SSD diska.

Da li je moguće sad prebaciti SSD na SATA1, i Toshibu prebaciti na SATA2 da bude sve kako prije?

Koliko sam vidio, po mojoj procjeni (a 99,9% mislim da sam u krivu), trebalo bi samo zamijeniti kablove koji su spojeni na diskove. Znam da možda nisam u pravu, ali, eto, tražim savjet.

 

Hvala!

 

ihush sri 22.9.2021 15:49
JayCutler kaže...

Isključio komp, zamijenio sata kablove, sve OK. SSD SATA1, Toshiba SATA2. 

- isti (identičan) rezultat je da promjeniš port na koji spojiš isti kabel-disk, tj sata-port od nule-ili-jedinice ovisi kako je označeno..

- neovisno o tome, noviji bios + uefi.. pamti ID diska i zna koji je boot, pa ako promjeni, tad podesiš.. tj samo bootabilan disk može bootati pa ako neće znaš da treba promijeniti na onaj drugi.

- primarno se uzima taj order, može se promijeniti i u biosu, no noviji osevi pamte pa neovisno o tome zadrže redosljed tj nije isto kad prvi put nešto pališ jer tad dobiju redosljed, ako ne drugačije tad defalutno po redu kako ih preboroji-vidi.. dok jednom postojeći order ili npr promjenjeno slovo u win za path diska ostaje trajno dok ga ponovo ne promjeniš npr probaj s usb diskom.. inače dobije prvo slobodno slovo, ako promjeniš tad je to trajno itd.