Tvrdi i optički diskovi

Koji od 3 ponuđena SSD-a odabrati?

ibarix pon 17.5.2021 13:36

Pozdrav.
Dobili smo ponudu za SSD-ove kojima bi se nadogradila računala informatičke učionice (CPU G4400 2/2 jezgre, RAM 4 GB).
(na slici) Prvi SSD ima najlošije brojke, a i neke podatke u nesuglasju (brzina čitanja iz ponude i sa službenih stranica se ne podudaraju). Podatak o *trajnosti (TBW) u predzadnjem stupcu nisu ni naveli što nije dobar znak. Vjerujem da je zato na akciji. Drugi i treći su tu negdje no drugi ponuđeni je za mrvicu bolji u svemu, duže trajnosti i jeftiniji. Treći SSD ima neke značajke enkripcije koje nama nisu previše bitne, a to mu diže cijenu. Ja bih izabrao Adata SU800. 
Naknadno smo dobili mail u kojem prodavatelj izjavljuje da "...računala moraju imati dovoljno RAM-a i razuman procesor. Ako su to nova računala s dobrim procesorima i dovoljno memorije koja sporo rade samo zbog mehaničkih HDD-ova onda ima smisla uzeti skuplje SSD diskove..." i stječe se dojam da se guraju Patriot diskovi koji su na akciji. :) Koliko ima istine u ovim izjavama i koji biste disk vi izabrali? 
Hvala na pomoći.

donzega uto 18.5.2021 15:39

Ako imaš jamsto od 36 mjeseci i za jedan i za drugi a radi se o 1500kn uštede, o čemu pričamo? Računala za učionicu? Idi na uštedu od 1500kn i za ostatak uzmi još neke potrebne stvari, ako krepa u roku od 3 godine zamijeniš ih pod garancijom i bok. Ako ne krepa unutar garancijskog roka vrlo vjerojatno niti neće van njega tako skoro.

ihush uto 18.5.2021 16:07

problem ponude.. trgovac radi ponudu onog što ima, na čemu ima bolju zaradu-maržu ili što želi prodati.. a kupac bi trebao znati-birati, tj tražiti.

-neću sugerirati izbor jer to izbjegavam u svim temama, to mora biti tvoja odluka kao i posljedice.

-samo primjer, npr adata-su800 je skuplja serija, jeftinija 650 dok se po kapacitetima da zaključiti da se radi o nvme-m2 diskovima (driveovima..) ne ssd-sata.

-kao što već jedan post kaže, isto jamstvo.. tad uzmeš jeftinije tj razlika cijene je opet tvoja odluka i možeš uštedjeti ili iskoristiti za nešto potrebno, dok za pojedini komad to postane zanemarivo pa bi na pitanje za jedan komad odgovor možda bio neki jači brand ili nešto treće..

 

-kraće (ili 'prevedeno') moraš naučiti tražiti, od trgovca da ti da ponudu za ono što ti tražiš, tj kao da sad odeš na npr njuškalo i vidiš cijene za neki konkretan model i izabrereš jednostavno povoljniju trgovinu jer su svi ostali uvijeti jednaki jer je to identična roba s vjerojatno identičnim uvijetima .. tj jedino je moguće različito jamstvo ovisno o dobavljaču (2-3-5god).. + svakako je sigurnije kupiti u nekoj lokalnoj trgovini zbog reklamacije-jamstva + moraš zbog računa + prednost poslovnog odnosa za školu i sl kao nekog fer-partnerskog i time računaš da će trgovac recimo u slučaju reklamacije biti raspoloženiji to brže riješiti (jer i to ovisi o njegovoj volji, može i sporije..).

-ja bi tako nakon što provjerim osnovne teh.spec (ne čitanje po cjenicima jer mogu biti netočni nego specifikacije proizvođača), naručio konkretne uređaje tj tražio ponudu za ono što tražim, ima-nema i pošto.. a svi trgovci kod nas dobavljaju robu iz istih par izvora i samo o rabatu-marži ovisi konkretna cijena pa ponudu može jednako dati svaki osim ako iz nekog razloga ne posluje s nekim dobavljačem i tad tu robu jednostavno nema.

 

-najgore je ovako, tj on ti nudi ono što kao trgovac želi nuditi, tj njegovi razlozi nisu nužno tebi povoljni.. ali i jedna prednost, npr iskustvo s jamstvom-kvarovima, pa tako trgovac može znati koliko se neki uređaj-brand više-manje kvari i tako sugerirati izbor, no većinom sugerira ono što on želi prodati, možda samo zato da se riješi zalihe sa skladišta ili uvaliti.. možda samo zato jer na nekom brandu zaradi 10kn više.. a kao kupac birati bi trebao ti, tj pretpostavljam da imaš dovoljno potrebnog znanja ako si već dobio to u zadatak, pa biraj, ti, ne ja ili trgovac.. ok? :)

 

-važno, napravit ćeš promet, jedan kupac koji napravi promet u maloj trgovini.. možda koliko sve ostalo u danu ili tjednu, postavi se tako, no tad posluješ s malim-lokalnim trgovcem koji je u pravilu skuplji jer mu je nabavna količina manja time viša početna cijena.. ali tako dobiješ 'svog' trgovca partnera koji će ti olakšati dosta u nastavku života + u ovakvom slučaju može biti konkurentan čak više nego veliki, upravo zato, jer to je tad konkretna narudžba i zna da će je prodati tj ne mora uzimati kao lager i tad može raditi s minimalnom maržom + ostati zadovoljan zaradom, dok velikima ne značiš ništa tj mora biti još nula na računu da te dožive kao the-kupca. Ovo ti je prilika-trenutak kad se to odlučuje.. ali tad ako naručiš, moraš kupiti inače uništiš tog malog. To može biti dobar početak odnosa i tad ti je sve lakše, svaki problem koji se može desiti a dešavat će se jer s više računala mora biti i više problema, tj barem jednom ćeš u jamstvu nešto reklamirati a tad ćeš znati razliku ili smisao ovog dijela texta .. :)

ibarix čet 20.5.2021 01:15

"-neću sugerirati izbor jer to izbjegavam u svim temama, to mora biti tvoja odluka kao i posljedice."

Šteta jer baš to sam tražio. Nemaš nikakvu odgovornost tako da si mogao slobodno sugerirati. :) 

 

"dok se po kapacitetima da zaključiti da se radi o nvme-m2 diskovima (driveovima..) ne ssd-sata."

Ako si pogledao sliku, piše SATA3 sučelje. To je bio jedan od zahtjeva jer su matične starije i nemaju novija sučelja.

 

"moraš naučiti tražiti, od trgovca da ti da ponudu za ono što ti tražiš"

^^ Zahvaljujem što si odvojio vrijeme za odgovor, ali ovo je nepotrebno podučavanje.

Zahtjevi su bili SATA3 SSD-ovi, brzina čitanja/pisanja minimalno 500/500 MB/s, 256 GB i količina. 

 

"ne čitanje po cjenicima jer mogu biti netočni nego specifikacije proizvođača"

Upravo sam to i napravio i uočio "krive" brojke u ponudi (to sam i napisao u originalnom postu).

 

"on ti nudi ono što kao trgovac želi nuditi"

Nisam u prvom postu napisao moje zahtjeve jer to nije bitno za moje pitanje. Želio sam samo mišljenje stručnjaka većih od mene u vezi izbora, a ne elaborat o smislu života. :) Nadam se da razumiješ.

 

"pa biraj, ti, ne ja ili trgovac.. ok? :)"

Ok. ^^ Ovo uopće nije od pomoći hehe. :) Normalno da ću ja izabrati. Ne znam zašto strah nešto sugerirati/glasati. :P

 

U svakom slučaju, hvala na odvojenom vremenu i vrlo iscrpnom odgovoru. Nadam se da si barem glasao u anketi. :) 

Pozdrav.

 

PS Nitko nije odgovorio na boldani tekst iz prvog posta. Ja iskreno ne znam ima li istine u tome pa zato pitam.