Telemach Hrvatska (bivši Tele 2)

Throttlanje i namjerno usporavanje brzine

marin_sagovac sri 1.5.2019 10:42

Pozdrav,

 

zna li netko pravi razlog vec duze vremena od prosle godine Tele2 namjerno usporava brzine na 4G mrezi? U usporedbi sa ostalim operaterima brzina 4G mreze nije zadovoljavajuca i razini 3G mreze radi.

 

Zna li netko u cemu je problem, te da li je to korisnicima koji imaju mobilnu tarifu sa neogranicenom tarifom?

 

Download je uobicajenih 5 Mbit/s umjesto do 100 mbit/s.

 

Rezultat testa: https://www.speedtest.net/result/8226317150

 

Lp,

Marko :D sri 1.5.2019 12:10

Tele2 ne ograničava brzinu (osim ako prijeđeš limit od 1 TB), ali prema uvjetima korištenja (na koje si pristao) imaju pravo smanjenja brzine kada mreža bude previše opterećena. Razlog zašto korisnici najčešće imaju malu brzinu interneta na pokućnom internetu jest opterećenje same bazne stanice. Brzina na 4G mreži (i općenito mobilnom internetu) dijeli se na sve korisnike spojene na baznu stanicu; ako netko krene koristiti previše resursa (npr. skidanjem torrenta, streamanjem HD sadržaja u isto vrijeme i slično), drugi korisnici će imati malu brzinu.

 

To je jednostavno tako; to je ograničenje mobilne tehnologije i Tele2 tu ne može ništa učiniti (osim kažnjavati korisnike koji zloupotrebljavaju mrežu, ali toliko su dobri da to ne rade). Ono što možeš napraviti jest probati se spojiti na 3G mrežu i na HT 3G signal, iako sumnjam da ćeš dobiti nešto prevelike brzine interneta (3G ide teoretski do 42 Mb/s). Također možeš probati karticu prebaciti u mobitel i izmjeriti brzinu kako bi bio siguran da nije do tvog rutera. Zadnja, možda i ponajbolja opcija je hodati s ruterom po kući/stanu za bolji signal (možda te čak spoji i na neku drugu, manje opterećenu, baznu stanicu). Na tvojem bi mjestu i prijavio poteškoću službi za korisnike; tek tako da znaju da je na tvojoj lokaciji internet spor.

marin_sagovac sri 1.5.2019 12:32

Ne vjerujem bas da na jednoj baznoj stanici na kojoj se spaja ima vise korisnika Tele2 nego A1 i T-Mobile. Cak i da nema brzina na Tele2 je znatno sporija nego kod konkurenata. Ne bih bas rekao da je zagusenost vec je smanjen kapacitet po baznoj stanici samo za operetere Tele2 mreze ili je namjerno thrtotlan.

 

I 1.5. je stoga ide na novo. Na A1 je 150 Mbit/s a na Tele jedva do 10 mbit/s.

Marko :D sri 1.5.2019 12:56
marin_sagovac kaže...

Ne vjerujem bas da na jednoj baznoj stanici na kojoj se spaja ima vise korisnika Tele2 nego A1 i T-Mobile. Cak i da nema brzina na Tele2 je znatno sporija nego kod konkurenata. Ne bih bas rekao da je zagusenost vec je smanjen kapacitet po baznoj stanici samo za operetere Tele2 mreze ili je namjerno thrtotlan.

 

I 1.5. je stoga ide na novo. Na A1 je 150 Mbit/s a na Tele jedva do 10 mbit/s.

Da se nadovežem na kolegu; Tele2 jedini u ponudi ima pravi flat koji im je donio veliki broj novih korisnika. Šanse da na tvom području ima jako puno ljudi koji koriste Tele2 su ogromne dok je još uvijek dosta rijetko za vidjeti korisnike Homeboxa (jer je ograničen na 100 GB po maksimalnoj brzini, razumljivo, ljudima je to malo). Zbog raznih limita koje imaju drugi operateri, zagušenje njihovih baznih stanica nije veliko tako da još uvijek imaju dosta velike brzine. Za nekoliko mjeseci/godina kada se dio Tele2 korisnika preseli po drugim operaterima i još kada sezona 'udari', dogoditi će se apsolutno isto, te će se i drugim operaterima brzina prepoloviti i možeš zaboraviti na 100 Mb/s. 

 

Mobilni internet nije isti kao i fiksni internet. Fiksni internet je puno stabilniji i kabel je uvijek bolji od bežične tehnologije. Problem koji imaš nije krivica Tele2 (iako se i njih može okriviti što ne limitiraju torrent i sl.), već tehnologije. Ne znam jesi li se uopće prije odabira pokućnog interneta informirao kako mobilni internet radi, pročitao uvjete korištenja i sam ugovor, ali po svemu što si napisao očito je da nisi. Na stranicama Tele2 jasno piše da je brzina do 150 Mb/s jer ne mogu predvidjeti koju ćeš točno brzinu imati. Minimalne brzine također nema i ne može se odrediti jer su korisnicima dali slobodu, pa se pokućni može koristiti bilo gdje u RH.