Stolna računala

PC nema POST, matična ili procesor?

yoh1eb čet 24.3.2022 19:08

Znači prije 2 mj. mi je nastao problem. Crveno CPU svjetlo na matičnoj, i nema posta. Išao sam ga resetirati, nije se dalo, ugasiti, nije se dalo, onda sam ga ugasio na napajanje iza, upalio napajanje, i od onda komp nije reagirao, kao da nije uštekan u struju. Poslao sam u servis, testirali su proc i matičnu, te su ustanovili da je do matične. Ugl matična je popravljena bla bla, dobio sam komp nazad, uštekao sam ga upalio, i vrtio je normalno nekih 30 min i onda se sam od sebe ugasio te opet nije bilo POST-a, crveno lampica je bila upaljena kod DRAM na matičnoj. Ištekao sam jedan keks(slot 4), imao sam uštekano u slot 2 i slot 4, te se bootalo normalno sa jednim ramom u slot 2. Onda sam uštekao nazad u slot 4, nema posta, opet isti problem i ista lampica svijetli. Onda sam taj keks iz slota 4 uštekao u slot 2, zamijenio sam ih no, i  bootalo se. Uštekao sam ram iz slota 2 u slot 4, opet se nije bootalo, i onda sam skužio da je vjerojatno do ram slota problem. I tak radio sam memtest86 4 5 puta, 1. put mi je bacio nekakav error CPU : 6 na testu 7, a svi pokušaji testiranja nakon tog su prošli uspješno sa 0 errora. Sljedeći dan kao da se ništa nije desilo, htjelo je bootati normalno sa oba rama u oba slota. To mi je bilo čudno. Komp mi je bio upaljen cijeli dan, benchmarko sam, radio stresstestove itd itd, nikakvi problemi. Ugasim ga navečer, upalim ujutro, crvena lampica na VGA, nema POSTa... Ištekam grafičku iz gornjeg slota, uštekam u donji, ima posta vrti sve normalno. Vratim grafičku u gornji slot, nema posta, crvena lampica VGA. Grafička se vrti fanovi se vrte, ali eto, grešku baca. Onda sam guglao neki kažu da može biti do matične, a neki kažu da je proc, jer gornji slot je povezan sa procesorom, a donji sa chipsetom, zato mi na donjem ima slike, a na gornjem ne.  Zanima me vaše mišljenje jer komp sam vozio do zagreba 90 km u ovlašteni servis, platio dijagnostiku 180 kn, rekli su da je sa procesorom sve u redu, onda su me zvali da dodem po njega, došao sam, znači 180 kn + gorivo 2 puta tamo i nazad, + 2 mj bez kompa, da ga eto uštekam i oni meni tvrde da moguće da je do procesora, a naplatili su mi dijagnostiku i rekli da sa procesorom nije ništa, i sad bih ga opet trebao slati tamo.

 

komponente su rtx 2060 gaming pro, gskill trident z 2x8 3200mhz, b450 tomahawk max, ryzen 7 3700x.

 

Komp mi sad radi savršeno ali eto, sa grafičkom u donjem slotu, pa bih želio to riješiti pošto mi garancija još vrijedi do 12. mj ove godine.

 

dolje su slike tog testa koji je failao, pa 4 puta za redom prošao uspješno.

Valentin17 čet 24.3.2022 19:11

Očito su ugradili neispravnu matičnu, reklamiraj to tamo di je bilo na servisu.

Neka servis riješava troškove dostave, oni nisu posao odradili do kraja. Jedine opcije koje imaš su posudba drugog procesora i matične te proba, nema magičnog riješenja na forumu.

yoh1eb čet 24.3.2022 19:19

Ma znam al oni očito ne žele riješit troškove dostave, ak je komp bio 2 mj kod njih ja ne znam kak onda u tolko vremena i svih troškova, oni meni vrate komp koji ne radi kako treba. 

Jer oni tvrde da je kod njih komp radio cijeli dan bez greške i da pojma nemaju šta je, i eto, njihov posao je obavljen. a dajem ruku u vatru da nisu mrdnuli oko kompa nego ga samo upalili i vidili da li boota i tjt.

yoh1eb čet 24.3.2022 19:25

ma kužim te ali ne želim to raditi jer to je njihov posao. Onda sam mogao odmah naći drugu matičnu, vidit šta je problem i tjt poslat im neispravnu komponentu. Ali ako sam platio dijagnostiku 180 kn, onda ju imaju i riješiti kako spada, a ne mi poslat nazad komp pa nek ja dijagnosticiram dalje, i vozim im opet u zg, ili vraćam glsom i imam dodatne troškove kak god se okrene.

Valentin17 pet 25.3.2022 05:19
yoh1eb kaže...

trazio sam misljenje što vi mislite je li do procesora ili maticne

Po mojem iskustvo može biti jednaku i jedno i drugo. Šansa 50:50 da pogodiš. Treba uzeti u obzir neobično ponašanje kod seljenja RAM memorije - ne radi, pa seliš malo, na kraju vratiš i radi, ovo je klasično ponašanje neispravnog kontrolera koji upravlja memorijom i koji se nalazi na procesoru, dalje imao si error CPU - opet greška kontolera memorije, pa crveno svjetlo kod CPU. Čak bih se usudio reći da bi riješenje problema čak moglo biti izvaditi procesor van iz soketa i vratiti ga natrag, možda pinovi na njemu nemaju dobar kontakt sa pločom, možda je koji pin savinut - pitanje je kako je servis to složio sve, možda je hladnjak neispravno montiran na procesor pa procesor opet nema dobar kontakt sa soketom na ploči. Toliko opcija za odraditi.

ps. kako god, servis koji si platio, računalo koje je servisirano ne radi kako treba.

yoh1eb pet 25.3.2022 10:33

Pinovi izgledaju uredno a i oni su u servisu jedini skidali komponente i vraćali. Bios je 4 verzije stariji, iz 2019 ali sve je uredno radilo 3 godine. Da, rame sam testirao individualno u Socket 2, pa onda zajedno. Cijeli dan mi je otišao na to posto mi je jedan test trajao 2 2 i pop sata, ali passalo je sve, 0 errora, osim kažem prvi put kada mi je izbacio neki error CPU:6, za sta pojma nemam šta je.

yoh1eb sub 23.4.2022 14:29
FakeDeath kaže...

Pa koji je to servis da tak puno naplačuje dijagnostiku i tak dugo bude na servisu?

 

A da odneseš to na servis negdje di se razumiju u svoj posao?

 Jbg u admu je kupljeno i pod garancijom pa moram tamo odnest.