Stanovanje

Struja - paneli ili priključak?

Zrinjski sub 30.7.2022 09:26

Pozdrav ljudi, u dilemi sam za čije rješavanje tražim pomoć na više strana pa evo da čujem i Vaša mišljenja, naravno tko se razumije.

One koji imaju prijedloge tipa kupi agregat il pitaj susjeda molio bih da zaobiđu temu.

U šumi, na nastrešnicu za odmor i zabavu trebam dovesti struju. Ne trebam puno struje, treba mi struja za goniti 2-3 žarulje i cca 2 utičnice za zvučnik, ispravljač za ražanj ili punjenje mobitela. (u budućnosti povremeno i hidropak).

Razmišljam dali da kontaktiram elektru, platim priključak, (trebalo bi postaviti cca 3-4 stupa do tamo, jer prvi stup sa strujom je udaljen nekih 100-120m), pretpostavljam razvodni ormar i iz njega te izvode.

Ili, da postavim 1-2 ili koliko mi je već potrebno solarnih panela da to može vrtiti. Ne znam jesu li oni učinkoviti i zimi pošto mi i zimi treba tamo struja. Rijeđe, ali treba.

Od agregata sam odustao jer je bučan. Postoje li neke još altertative ili koja od ove 2 navedene mi je pametnija i isplativija?

HELP.

fer-de-lance sub 30.7.2022 09:30

Paneli definitivno.

HEP bi ti tražio par desetaka ili stotina tisuća kuna da dopeljaju struju do tebe tak da od toga ništa.

Tebi bi zapravo bio možda dovoljan jedan panel 300W, VRLA akumulator i neki inverter od 1 kW (zapravo ovisno koliko vuče hidropak, ali tu negdje).

 EDIT: baš sam guglao, postoji i hidropak koji radi na 12/24V (dobro da su se sjetili), onda ti inverter ni ne treba, možda neki mali za sitnice koje rade na 220V.

 

David87 sub 30.7.2022 09:50

Ovo što si nabrojao, paneli, no pazi da se ne zajebeš oko potrošačkih tijela. Npr. mi smo u vikendici bili primorani staviti panele jer priključak na struju još nije bio tamo dostupan. Kupili za nekih 12000 Kn sustav 24V/1500W pretvarač, 2x240W paneli i 2x250 Ah baterije. Imamo malo više potrošačkih tijela, televizore, hladnjak sa škrinjom itd. i to se samo povećavalo. Naravno da to nije bilo dovoljno i eto nakon 1 godine je došla i struja te smo ovo uspjeli prodati i prebaciti se na mrežu. Sad je već i klima + koje kakve pizdarije za koje solarni sustav nije opcija. Ako je ovo što si nabrojao, gledaj da ti je sve na 12V (žarulje i instalacija) jer u tom slučaju ti ne treba pretvarač koji ždere puno resursa.

 

 

cvaja997 sub 30.7.2022 13:06

Iako si rekao čvrsto ne, ipak uzmi generator, dizel ili benzin, benzin je lakši i jednostavniji, al sve je to isto. Za svaki slučaj, a produžni kabel možeš i 50 metara razvuć. Koliko se čuje na 50 metara... Za sve ostalo imaš  panele. Struje ti može zatrebat i nećeš imat izvor. Ak nema uopće izvora svijetlosti, a tebi treba. Uglavnom pratim, sretno.

BinaryJesus sub 30.7.2022 13:47

Paneli u šumi baš nemaju smisla jer oni znatno gube snagu već ako je i jedan mali dio panela u sjeni (u stvari ovisi kako su paralele i serije spojene te ima li bypass diode).

 

Imaš malih generatora od ~1kw koji nisu skupi, ali nisu ni bučni jer su male kubikaže. Još ako je šuma negdje na strmom terenu složiš negdje pod brijegom malu kučicu iza nekog većeg stabla i to će se sigurno jedva čuti. Šuma inače dosta dobro prigušava zvukove.

 

Na primjer ovo ili ovo. To su sve kineske kopije Honde koja košta daleko više.