
O elekričnim fritezama (Iskustva,kupnja...)


Pretpostavljam da misliš one bez ulja na vruć zrak. Kupio jer su drugi hvalili i ništa se ne može ispržiti. Ne znam jel do modela, kao puše i zagrijava ali nikakav efekat. Nasjeckano povrće 0 bodova. Riba je kao malo išla kad je ipak pospeš uljem, ali sada ne ide ni to.

Omišljam se o kupnji tog čuda od tefala... nije ni jeftina. Sad si me bacio u dilemu.

Vidim da se ova tema nije razvila, a ima potencijala.
koliko vas ima fritezu na vrući zrak, koji model, kakva su vaša iskustva s pečenjem hrane ?
Mislim si ju kupiti, ali ne bih ako nije kao na reklamama, sve fino, hrskavo, s manje masnoće ....

Ja imam fritezu na vrući zrak i odlična mi je, morate se malo naučiti kuhati na nju, svaka namirnica se drugačije peče... Ja ju većinom koristim za pomfri ali znao sam i ćevape, pljeskavice, piletinu, povrće, pizzu... Uglavnom tko razmišlja o kupovini neka uzme ovo u obzir: uzmite što veću, što jaču i što kvalitetniju
Prvo sam imao onu od delimana od 2,5l i dobro me služila ali pomfri se pekao 50 min s tim da ga je trebalo 3x okretati, krumpir je domaći, kupovni se kraće peče... Dosta se osjetilo kad se peklo u njoj
Sad imam od klarstein koja ima 5l i puno je lakše na nju peć, pomfri 25min bez okretanja, lakše ju je oprati i manje se osjeti
Ulje se dodaje u pomfri ali vrlo malo, tek toliko da ga prekrije da se ne lijepi
Edit: ovu trenutno imam

ja sam ju intenzivno koristio jedan period, odicna za pomfri, pileca prsa, pljeskavicu i sve ostalo kaj inace ide u ulje.
jedini problem je sa masnijim mesom (pljeskavice) kad pocne masnoca prskat na sve strane onda prska i gore po grijacima, a to onda smrdi u vrazju mater.
ne znam jel ima koji air fryer a da su mu grijaci negdje "skriveni", ovaj philips je bio jednostavno dizajniran i zbog toga sam ga i prestao koristit.

Ja za pomfri i većinu toga koristim svoju ugradbenu pečnicu i to s opcijom ventilatora uključenim.
Istresem pomfri na tepsiju s papirom za pečenje ispod, prije toga ga pouljim i začinim. Gotov je za nekih 20min i odličnog je okusa (puno intenzivnije se osjeti okus krumipira nego kad se isprži u ulju)

ja sam ih pekao bez ulja u air fryeru, odlican okus (ovisi o krumpiru naravno).

hvala na podijeljenim iskustvima...
znači, nije sve tako bajno kao što Delimano reklamira, a sad malo srčam i vidim da ima puno boljih uređaja.

Pozz, planiram kupiti neku fritezu koja bi bila uglavnom za pomfrit. Pa me zanima koji proizvodac je bolji, tefal ili klarstein.
Vise naginjem tefalu no sad neznam koji je točno model jer mi je link na PCu..
Budget od kojih 150€

Neznam dal si vec kupio fritezu, ali najbolja je DeLonghi jer je jedna od rijetkih koja ima odvojivu posudu za ulje, sad se ne mogu sjetiti koji je model točno. Ako te interesira, pogledam sutra

Neznam dal si vec kupio fritezu, ali najbolja je DeLonghi jer je jedna od rijetkih koja ima odvojivu posudu za ulje, sad se ne mogu sjetiti koji je model točno. Ako te interesira, pogledam sutra
daj neku kvalitetnu smisli.
bio sam škrt pa sam kupio nekakvu no name za 4o € , a nije ni za klinac...
rokni mi neku od 200-250 € da još peglam diners

De Longhi FS6067 - na ekupi 132,72€ .. neznam da li je još negdje dostupna.. Sada se samo guraju one na vrući zrak, a sa njima ne možeš ispeci klasicni pomfri

I mene zanima, koji bi bio neki top model, da je pristojna zapremina i da se ne mora okretar krumpir ?

Meni ni ne treba friteza na ulje,jer imao sam takvu prije sto godina i ne vidim smisao u njoj osim za pomfri kao što kažeš.
Smisao tih friteza na vrući zrak i je da se izbjegnu masnoće, ulje, da se jela peku u svojoj masnoći.
Je li to samo dobra reklama, uspijeva li vrući zrak kvalitetno ispeći odrezak, batkove, pileća prsa. ne znam.

Ok.. a ja ti kažem jer sam osobno probao i tu bez ulja i vratio se nazad na "prastaru" sa uljem.. jer su za moj jezik i želudac i pojam nečeg prženog jela spremljena u fritezi "na paru" nejestiva. Ako pričamo sa strane zdravlja, rađe ću umrijet debeo i sit nego zdrav

Ma sve ok... hvala.
To su novotarije, a pacijent sam za te stvari.
Kupovao sam i velike sokovnike pa sjeckalice za ovo, ono, na koncu ništa ne koristim...

Daj pokloni meni, moje 18mjesecno dijete obozava cijeđene sokove. A sokovnik nam preskup trenutno

cijeđeni sokovi su dosta loši, to je sami šećer.. sve ono što valja iz voća se baci.. bolje napraviti kašu od cijelog voća i eventualno razrijediti s vodom da bude rijetko kao sok

Iz kojega si kraja, pošalji na pm.

Ispravite me ako griješim ali koliko sam shvatio "friteza" na zrak je zapravo obična smanjena konvekcijska (ventilacijska) pećnica(?). U čemu je kvaka? Zašto su ljudi navalili na nešto što doma već imaju. Kužim ja marketing "zdravo, brzo, manje energije... blablabla", ali realno - ima li ikakve razlike?

Ima. Pećnica s ventilatorom je kvalitetnija. Ali ljudi vole marketinške fore... Slično kao i s non stick tavama - svaka carbon steel tava sezoniranjem I upotrebom postaje non stick...

Ispravite me ako griješim ali koliko sam shvatio "friteza" na zrak je zapravo obična smanjena konvekcijska (ventilacijska) pećnica(?). U čemu je kvaka? Zašto su ljudi navalili na nešto što doma već imaju. Kužim ja marketing "zdravo, brzo, manje energije... blablabla", ali realno - ima li ikakve razlike?
U potrošnji možda, ostalo ne vidim razliku, upališ vent u pećnici i isti q.

Kad djetetu ocijediš jednu mandarinu i kad ti dijete staro 18 mjeseci kaže "jjoš", odbit ćeš ga i reći mu "to je secer, to ne valja" .. a onda vidiš kako druga djeca piju one sokove na slamčice koje sam i ja pio i vidi me, zdrav sam, živ sam... onda cu radije iscjedit sok od naranci ako vidim da se muci s tim malim zubicima prozvakati krisku narance, nego kupiti sok.

Kad djetetu ocijediš jednu mandarinu i kad ti dijete staro 18 mjeseci kaže "jjoš", odbit ćeš ga i reći mu "to je secer, to ne valja" .. a onda vidiš kako druga djeca piju one sokove na slamčice koje sam i ja pio i vidi me, zdrav sam, živ sam... onda cu radije iscjedit sok od naranci ako vidim da se muci s tim malim zubicima prozvakati krisku narance, nego kupiti sok.
Ti ne znaš čitati? Napraviš kašu...

Aj dobro, ti svoje hrani na zdrav način i broji gramazu secera u vocu, a.ja cu dat djetetu ono sto mu je fino, pa makar to bio ocijedeni sok od svjezeg voca

Aj dobro, ti svoje hrani na zdrav način i broji gramazu secera u vocu, a.ja cu dat djetetu ono sto mu je fino, pa makar to bio ocijedeni sok od svjezeg voca
Pa ionako ga hraniš kašicama koje su mu fine, ono što je fino tebi ne mora biti fino i djetetu u biti nikad i nije, ukoliko ga na nešto navikneš to će mu biti fino...

Nemaš dobar model ili nešto krivo radiš, u dobrom air fryeru možeš spremati gotovo svu hranu.
Neznam dal si vec kupio fritezu, ali najbolja je DeLonghi jer je jedna od rijetkih koja ima odvojivu posudu za ulje, sad se ne mogu sjetiti koji je model točno. Ako te interesira, pogledam sutra
daj neku kvalitetnu smisli.
bio sam škrt pa sam kupio nekakvu no name za 4o € , a nije ni za klinac...
rokni mi neku od 200-250 € da još peglam diners
pogledaj si Ninja modele, oni imaju odlične uređaje i cijenom su pristupačni.
https://www.ninjakitchen.com/page/air-fryer
Ne treba se spremati bez ulja. Zašto bi skroz izbacio ulje? Dobro spremljeno u air fryeru je iznimno ukusno, daleko od nejestivog i meni ukusnije nego iz klasične pećnice.
Ispravite me ako griješim ali koliko sam shvatio "friteza" na zrak je zapravo obična smanjena konvekcijska (ventilacijska) pećnica(?). U čemu je kvaka? Zašto su ljudi navalili na nešto što doma već imaju. Kužim ja marketing "zdravo, brzo, manje energije... blablabla", ali realno - ima li ikakve razlike?
Ne baš. Postoji dosta razlika, konvekcijska isto ima svoje prednosti tako da je odabir što je bolje individualan.
Osnovna kvaka je u praktičnosti, dok se klasična pećnica ugrije na 200-250 potrebno je 15-20min. dok će air fryer to postići kroz 3-4min. Hrana spremljena u air fryeru je drugačija zbog njegovog dizajna, manje isušena, hrskavija, razlika se itekako vidi i osjeti. Održavanje i čišćenje je lakše.
U dobrom air fryeru možeš spremiti dobar obrok u 15-20min. dok će se u klasičnoj pećnici to krčkati 2-3 puta duže, a samim tim češ potrošiti i više struje pa je air fryer ekonomičniji.
Na kraju će ti za obrok u air fryeru trebati 20-25 min. i potrošiti ćeš u prosjeku 600-650W, dok će ti u pećnici trebati 50-60min. i potrošiti ćeš u prosjeku 1800W.
Uz to dobra pećnica koja će izbaciti jelo slično ovome iz air fryera je u startu 2-3 puta skuplja.
Ovisi.
Sezoniranje je zajebancija, non stick će biti dok prvi put ne zezneš, a onda opet sve nanovo. Rad sa steel tavama je potpuno drugačiji od non stick (teflon i sl.) tava. Ima svoje prednosti, ali ima i mane. Koristim de Buyer posuđe od čelika već jako dugo tako da ne govorim napamet. Meni osobno su draže jer ne volim teflon i te nano premaze, ali definitivno nisu za svakoga.
Ispravite me ako griješim ali koliko sam shvatio "friteza" na zrak je zapravo obična smanjena konvekcijska (ventilacijska) pećnica(?). U čemu je kvaka? Zašto su ljudi navalili na nešto što doma već imaju. Kužim ja marketing "zdravo, brzo, manje energije... blablabla", ali realno - ima li ikakve razlike?
U potrošnji možda, ostalo ne vidim razliku, upališ vent u pećnici i isti q.
napisao sam gore osnovne razlike, pa da se ne ponavljam.
Kad djetetu ocijediš jednu mandarinu i kad ti dijete staro 18 mjeseci kaže "jjoš", odbit ćeš ga i reći mu "to je secer, to ne valja" .. a onda vidiš kako druga djeca piju one sokove na slamčice koje sam i ja pio i vidi me, zdrav sam, živ sam... onda cu radije iscjedit sok od naranci ako vidim da se muci s tim malim zubicima prozvakati krisku narance, nego kupiti sok.
slobodno cijedi neće im ništa biti, ali moj savjet ti je ubaciti povrće u sokove, neka bude jedna voćka i barem dvije tri vrste povrća. Recimo mrkva, jabuka, cikla. Kasnije ih privikneš i na drugačije okuse koje će voćka zamaskirati i biti će ukusno.
Uzmi si dobar sokovnik, hladno prešanje obavezno. Isplati se svaki cent dati za njega. Imaš kod Kineza odlične modele za 100-120 eura, ja imam takav jedan već blizu deset godina i radi kao prvi dan, a koristi se barem 4 puta tjedno.
Aj dobro, ti svoje hrani na zdrav način i broji gramazu secera u vocu, a.ja cu dat djetetu ono sto mu je fino, pa makar to bio ocijedeni sok od svjezeg voca
Pa ionako ga hraniš kašicama koje su mu fine, ono što je fino tebi ne mora biti fino i djetetu u biti nikad i nije, ukoliko ga na nešto navikneš to će mu biti fino...
ovo je istina, djecu treba naviknuti na razne okuse. prvi put će pljunuti, drugi put će pojesti dio, treći put sve, samo treba biti uporan i razviti mu naviku. biti će ti zahvalni kasnije kad odrastu.

pećnicu s ventilatorom nisam nikad imao, ali moja friteza na vrući zrak doslovce u 3 minute podgrije hranu (nije ogavna kao u mikrovalnoj), bude hrskava i taman kao iz pećnice izašla.
Također za popržiti hranu od sirovog do fino pečenog treba od 5 - 15 minuta. Ako tako isto može pećnica, onda super. Ali nemaju svi pećnicu, a i cijena od 200€ je i dalje puno jeftinija nego cijena cijele pećnice.
ne ulazim u to da pećnica ima više funkcija i možeš peći hranu za više ljudi. Ali bilo je govora o tome da je samo marketinška fora i ništa više. E pa nije. Ima svoju svrhu. Kome treba njemu je super, kome ne treba taj će naći način da pljuje.

Ovaj AirFryer sam kupil prije godinu dana i koristim ga svaki tjedan barem dva puta.
Najbolji uredaj ever, a imam stvarno sve zivo, ali sve zivo.
Pecem piletinu, radim si meal prep za pola tjedna i ovo je Godsend za mene. Brzo, jednostavno i jednostavno savrseno.
AirFryer nije mali opet nije za vise od dvije osobe. Posto brzo pece onda se moze ispeci dvije ture mesa za 30 minuta. Sa uredajem se dobije malo CookBook i za mene je ovo uredaj stoljeca.
https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B07N8N6C85/
Pozdrav svima! Na ovoj temi ćemo pričati o električnim fritezama. Ovdje se može pričati svašta o fritezama.
Nadam se da će te se uklopiti u ovu temu.