Matozan pet 18.6.2010 08:05

Jučer mi je sin pekao kokice u mikrovalnoj. Ostavio ih je da se peku, a on na PC. Zaigrao se, a u kuhinji skoro pa požar. Od dima se kuhinja nije vidjela, a dim je nemilice pekao oči - skoro kao suzavac. Sad je mikrovalna (bijela emajlirana) postala žuta od dima i ne mogu je nikako očistiti. Probao sam sa tekućim deteržentom za suđe i vimom, ali bez uspjeha. Mršti se Ima tko kakav savjet/istkustvo kako da očistim ovaj žuti sloj od čađe?

Danny_HR pet 18.6.2010 10:34

Jednu šalicu napuni s pola vode i pola jabučnog octa.
Stavi je u mikrovalnu na najjaču temperaturu nekih 3-4 minute (da provrije)..i kada je program gotov, ostavi mikrovalnu još neko vrijeme zatvorenu.
Jabučni ocat (koji je i inače odličan za uklanjanje masnoća i ostalih nečistoća) rastvorit će nečistoće i dovoljno ih je samo pobrisati sa nekom hrapavijom krpicom, ili sa hrapavom stranom spužvice.

Probaj tak, trebalo bi raditi.

Nikako nemoj s kiselinama.

xxxxx pet 18.6.2010 13:12
Danny_HR kaže...

Jednu šalicu napuni s pola vode i pola jabučnog octa.
Stavi je u mikrovalnu na najjaču temperaturu nekih 3-4 minute (da provrije)..i kada je program gotov, ostavi mikrovalnu još neko vrijeme zatvorenu.
Jabučni ocat (koji je i inače odličan za uklanjanje masnoća i ostalih nečistoća) rastvorit će nečistoće i dovoljno ih je samo pobrisati sa nekom hrapavijom krpicom, ili sa hrapavom stranom spužvice.

Probaj tak, trebalo bi raditi.

Nikako nemoj s kiselinama.

Zar u ocatu nema octene kiseline  Belji se

Deus ex machina pet 18.6.2010 21:23
macak kaže...

To ti je idealna prilika da mikrovalnu izbaciš iz upotrebe, jer svima su već poznate štetnosti pripremanja hrane na taj način. Namigiva

Oprosti, ali pricas besmislice.

Najstetnija stvar u hrani su kancerogene stvari koje se razvijaju przenjem ili pecenjem, odnosno svi dijelovi hrane koji uslijed toplinskog izlaganja promjene boju.

Mikrovalna pecnica zagrijava vodu u sastojcima, odnosno 'kuha'... zbog svojeg principa rada, ne moze 'grillati' sastojke, i zbog toga spada u vrh pecnica koje zdravo pripremaju hranu.

Edit:

sto se tice pitanja - bilo koje neabrazivno sredstvo za ciscenje kuhinje ili kade ce posluziti. Nesto alla "Barmen friend" ili slicno. Nemoj mijesati s vodom nego idi na cisto.

Obavezno rukavice i obavezno isprati s vodom poslije.

Mrgud Veliki pet 18.6.2010 22:59
Deus ex machina kaže...
macak kaže...

To ti je idealna prilika da mikrovalnu izbaciš iz upotrebe, jer svima su već poznate štetnosti pripremanja hrane na taj način. Namigiva

Najstetnija stvar u hrani su kancerogene stvari koje se razvijaju przenjem ili pecenjem, odnosno svi dijelovi hrane koji uslijed toplinskog izlaganja promjene boju.

Mikrovalna pecnica zagrijava vodu u sastojcima, odnosno 'kuha'... zbog svojeg principa rada, ne moze 'grillati' sastojke, i zbog toga spada u vrh pecnica koje zdravo pripremaju hranu.

Ipak je na kraju udario smiley-a, pa se vise ne zna jel' se radi o sarkazmu ili stvarno tako misli. Ti smiley-i su unistili komunikaciju...

P.S. Boja mesa se promijeni i obicnim kuhanjem Izlanuo se. Inace, postoji nesto sto je daleko opasnije po pitanju kancerogenih stvari od ovoga nabrojeno -  suhomesnati proizvodi.

Naravno, pricamo o proizvodima koji se obradjuju u kucnoj radinosti (koji su i daleko zdraviji), bez dodataka konzervansa, bojila, pojacivaca okusa...., a koji su normala u kupovnim proizvodima od suhomesnatih, preko salama, pasteta do svega i svacega.

macak pet 18.6.2010 23:58
Deus ex machina kaže...

Ne.

Živimo u 21. stoljeću. O konkretnom problemu napravljene su brojne znanstvene studije i sve je dostupno na internetu. Primitivno je ignorirati znanstveno dokazane činjenice zbog vlastite lijenosti i komocije. Ipak se radi o zdravlju.

Neću previše u širinu, ali nije tajna što se događa prilikom pripreme hrane u mikrovalnoj pećnici. Od samog gubitka nutritivne vrijednosti, što i nije štetno, do pojave karcinogenih tvari u hrani, mutacije amino kiselina i sl.

MrBlc sub 19.6.2010 10:53
Deus ex machina kaže...

Ne znam za ostalo, ali upravo prženje kokica u mikrovalnoj može biti jako štetno. Problem je ako se kokice otvore dok su još tople. Tada isparava diacetil koji u slučaju udisanja izaziva neku plučnu bolest.

Vavoom čet 5.3.2020 10:03

Pozdrav. Imam jednu mikrovalnu koja je već gotova s radom, kojoj se nešto desilo. Ne može grijati više od minute, Kada se stavi recimo kokice koje se peku na 3 min, nešto ispade (nemam pojma šta), i ona zdjela se okreće nenormalno (malo lijevo, malo desno). Ovaj vikend moram ju baciti i kupiti drugu. Još je i prednje kućište požutjelo, valjda zbog plastike, koja je jako loše kvalitete.

U pitanju je Quadro, a model je MW-WL20M (jako rijetki model, što znači jako je teško naći taj model). 

mar123 čet 5.3.2020 10:13
Vavoom kaže...

Pozdrav. Imam jednu mikrovalnu koja je već gotova s radom, kojoj se nešto desilo. Ne može grijati više od minute, Kada se stavi recimo kokice koje se peku na 3 min, nešto ispade (nemam pojma šta), i ona zdjela se okreće nenormalno (malo lijevo, malo desno). Ovaj vikend moram ju baciti i kupiti drugu. Još je i prednje kućište požutjelo, valjda zbog plastike, koja je jako loše kvalitete.

U pitanju je Quadro, a model je MW-WL20M (jako rijetki model, što znači jako je teško naći taj model). 

slijedi li pitanje ili si nam samo dosao najavit da ces morat nabavit novu mirkovalnu?

Vavoom čet 5.3.2020 10:20
mar123 kaže...
Vavoom kaže...

slijedi li pitanje ili si nam samo dosao najavit da ces morat nabavit novu mirkovalnu?

Nabaviti ću novu a ovu staru moram vidjet šta joj je, planiram ju odnijet u vikendicu da i tamo imam mikrovalnu rernu.

fer-de-lance čet 5.3.2020 10:28

Zvuči kao da je otišao remen na motoru, otvori i pogledaj.

I izvadi si ovaj "mica sheet" i dobro ga operi, čudo da ti još uopće radi kak je zmazan (ili se čini na slici), i izmjeri ga kad ga izvadiš i naruči si novi s ebaya ili aliexpressa.

Vavoom čet 17.10.2024 20:53

Evo, dižem temu nakon 4 god., a vidi vraga ja sam je zadnji put i oživio

Znači ovak, neki dan mi mikrovalna (Sharp, inače rebrandirani Vestel, koji proizvodi Midea) ponovo ošla u vječna lovišta, počela iskriti iznutra; rastavio sam ju da vidim u čem je kvaka ali sve izgleda uredno, niš ne probija niti je pregorilo itd....pa eto, rekoh ne isplati se s tim zamarati pa sam odlučio po novu.

Trebao bih neku koja je easy-to-use (jednostavno se koristi i održava), te da ima dobru garanciju i da je neš pouzdano. Budžet do 250€. Za sada su mi zapeli ovi Samsungovi modeli:

F300G

MW5000T

Obe imaju mogućnost produžetka garancije na 3 god. (inače dolaze sa 2) ali koliko vidim isto su malo "zeznutije" kao i ova moja stara. Pošto se na slikama od oba modela vidi da su komande oštampane na ruskom (!!!), zanima me jesu li ovo modeli i za europsko tržište ili su samo za eurazijsko? Također, ova druga je, koliko vidim, izložbeni primjerak koji se sigurno i povlači (discontinuing), pa me zanima isplati li se to uzeti?

Koristio bi je normalno za brzo zagrijavanje i odleđivanje (roštilj sam i na staroj imao ali nisam skužio kak se koristi).

Tako da, kolege, iskreno me zanimaju vaša mišljenja i preporuke !

fer-de-lance ned 24.11.2024 09:43

Kupi bilo koju, sve ti je to isto.

A ovo kaj ti je iskrilo,  to ti je zato kaj ne čistiš redovito "mica" mrežicu (to ti je ono ispred magnetrona, ona sivkasta pločica na desnoj strani koja je nagurana u izrez u limu).

Lako si kupiš i drugu na aliexpressu/ebayu, samo traži microwave mica pa vidi po dimenzijama koja ti paše, i ako nemaju ili je preskupa dimenzija koju trebaš onda kupi veću pa izreži škarama.

P.S. samo pazi ako ju vadiš da budeš nježan, jako lako se drobi.