Stanovanje

Konvektorske grijalice

fer-de-lance ned 6.1.2019 12:10

Imam ja, grijem cijelu kuću na struju.

Troše li puno struje?

Svaka el. grijalica troši struje kolko troši, i 100% te struje pretvara u toplinu.

Tak da su ti sve iste s te strane.

Razlika je u tipu grijača, ja imam s aluminijskim grijačima Atlase, i bolje je od standardnih žičnih grijača zato jer imaju veliku površinu po kojoj se raspoređuje toplina, pa je sama temperatura grijača puno manja, ali na puno većoj površini, pa ne gori prašina na njima kao kod standardnih grijalica.

Najbitnija stvar uz to ti je i da ima dobar programator, i da ima neke mogućnosti točne regulacije topline, pa onda lako kontroliraš kad radi i koliko radi, za razliku od standardnih bimetalnih koje tromo reagiraju, pa često dogrijavaju i znatno iznad namještene temperature, a onda je i račun adekvatan....

 

E da, ja imam takve po kući, u kupaonici sam stavio ljestve  i kupio el. grijač za njih, s bimetalom (koji budem morao slati na reklamaciju kad prođe zima) i onda si budem uzeo s aliexpressa "termostatski relej" pa da si fino riktam temperaturu, jer ovo je malo pretromo, i nisam zadovoljan, jer da ga konstantno ostavim uključeno, on bi manje više većinu vremena radio i zagrijao kupaonicu prek 30, a to je onda hrpa para na računu...

 

 

Milka30 ned 2.1.2022 18:08

Malo da živnemo ovu temu!

U zadnje vrijeme ozbiljno razmišljam da cijelu kucu grijem konvektorskim grijalicama.

Kupio sam ovu grijalicu da mi grije kupatilo i osjecaj topline je fantastican,ne isusuje zrak!

Eh sada ono glavno-potrosnja:

Tih 6 kvadrata ta grijalica grije na 22 C i u 24 sata potrosi 9.4 KW struje.

Sa obzirom na to da je u pitanju maleni prostor,pvc prozorcic,5cm stiropor+fasada,nekako mi se cini previse..ili se varam?

Jos netko iskustva sa konvektorskim grijalicama?

cgsi ned 2.1.2022 20:53
Milka30 kaže...

Malo da živnemo ovu temu!

U zadnje vrijeme ozbiljno razmišljam da cijelu kucu grijem konvektorskim grijalicama.

Kupio sam ovu grijalicu da mi grije kupatilo i osjecaj topline je fantastican,ne isusuje zrak!

Eh sada ono glavno-potrosnja:

Tih 6 kvadrata ta grijalica grije na 22 C i u 24 sata potrosi 9.4 KW struje.

Sa obzirom na to da je u pitanju maleni prostor,pvc prozorcic,5cm stiropor+fasada,nekako mi se cini previse..ili se varam?

Jos netko iskustva sa konvektorskim grijalicama?

 U ovom slučaju ispada da grijalica radi gotovo 5 sati punom snagom u 24 sata. Ovisi kakvi su zidovi, ima li cirkulacije, dimenzije (visina), ima li još kakva instalacija koja grije prostoriju? (ovo su hipotetička pitanja). Rekao bih da je to krivi tip grijalice za kupaonicu u kojoj ne treba održavati stalno temperaturu. A što se utroška energije tiče to je utvrđeno očito mjerilom i odgovara stvarnom stanju.

U kupaonicu se obično ugrađuje infracrvena grijalica koja se uključuje po potrebi kada se ne tko tušira ili treba povremeno brzo zagrijati prostor. Recimo da je ta infracrvena snage 1,5 KW i da radi dva sata dnevno,  1 sat u višoj tarifi i 1 sat u nižoj tarifi to bi bilo 1,5 + 1,5 KWh (VT+NT) i to treba uvrstiti u tablicu utroška električne energije koju možeš kreirati iz obračuna potrošnje. Neke tarifne stavke su zajedničke i koliko god štedio ili trošio svaki kilovat ulazi u obračun, jer sve se množi brojem dana u mjesecu.

Svaki prostor ima neke specifičnosti, optimalnu temperaturu i vrijeme u kojem se ta temperatura treba održavati.

Rekao bih, iskustveno da je za održavanje potrebne temperature 21-21 u prostoriji od nekih 12 m2 potrebno da ventilokonvektor radi 1/3 aktivnog vremena, dakle u 3 sata će potrošit 2 KWh energije, za 6 sati 4 KWh, a za 9 sati nešto manje od 6 KWh jer će se zidovi i stvari u prostoriji zagrijati. I tako x 20 radnih dana to je 100-120 KWh samo za malu uredsku prostoriju što je puno.

Za stan/kuću bi trebalo tako analizirati za svaku prostoriju koja bi bila snaga, intenzitet korištenja i procijenjena snaga. Ne treba zaboraviti i ostala trošila i njihovu potrošnju.

 

 

 

Milka30 ned 2.1.2022 21:33

I meni se to malo ucinilo nerealno, ali mjerio sam sa onim digitalnom uticnicom za mjerenje potrosnje.

Zidovi su klasika, blok 30 cm+ stiropor 5 cm i grije se samo dnevni boravak koji djeli jedan zid kupaone-znaci, gotovo pa i beznacajno!

Sa tom kupaonom imam problem koji je majstor zahebo.Stavio mi je jedan osigurac na cijelu kupaonu, sto znaci da moj boiler od 3.5KW+ bilokoji potrosac preko 1 KW redovno izbaci osigurac ili limitator.

Imam i kalorifer na zidu 1.5KW koji mi je bezveze, jer ako on radi-nema tusiranja.

Eto,nekakvim cudom ova konvetorka i boiler rade zajedno.

Hexfire sri 21.9.2022 13:15

Razmišljam si nabaviti neku konvektorsku grijalicu za povremeno zagrijavanje prostora od 25m2. Recimo da bih dao oko 100-150 eura. Imate kakvu preporuku? Pevec ima neke Iskra grijalice, Bauhaus ima Thermor, na Mall.hr su Klarstein najpopularnije. 

Damir22 sri 21.9.2022 13:38

Nije odgovor, ni tema ali od svih tih kojekakvih grijalica jos mi se najbolje pokazala prastara "plamen" (ne nije onaj pozeski plamen), kvarcna, 4.5kw.....

Grije kao luda, jedina mana je sto pali sve ispred sebe......

Kupaonu zagrije za 15 minuta, sobu drzi toplom bez problema, jedino sto trosi kao lada.....