Fasadni dimnjak pomoć

Nemam fasadni dimnjak ni bojler što sam našao na bezbroj mjesta ali imam problem s fasadnim dimnjakom za peć na pelete koji je moj susjed ispod mene stavio na balkon doslovno ispod moje spavaće sobe jer je jednu od svojih pretvorio u dnevnu i sada me truje iako sam teški plućni bolesnik.
Imate li kakvih iskustava i znanja kome se uopće obratiti jer kojekakvi zeleni telefoni ne pomažu.
Slika s mog balkona u prilogu.
ovo ne može proći nigdje i nikako - propisano je koliki razmak mora biti u svim smjerovima od dimnjaka (pa čak i zrako-dimovoda) do nečijih prozora.. zovi komunalnog redara i/ili tvrtku koja je zadužena za dimnjake

Nazvao sam prodavače koji su ujedno ovlašteni monteri jedne ugledne tvrtke za peći na pelete koji nisu vjerovali i rekli mi da zovem Provjereno, neku drugu TV jer da u svojoj karijeri nisu vidjeli većeg bezobrazluka.
Fasadni dimnjaci su u HR zabranjeni, a svaka peć na drva gdje spadaju i peći na peletu mora imati dimnjak na krovu zgrade da ne nabrajam i zavrzlame ako oko nje ima viših zgrada.
Obzirom da su komunalni skloni kojekavim vezama u što sam se nedavno uvjerio, a da dimnjačara nemamo jer nije Zgb nego selendra daleko na jugu mislio sam neki državni inspektorat s tim da sam nazvao zeleni telefon i rečeno je da pošaljem mail sa slikama ali već prekodeset dana nema odgovora.
Svakako hvala lijepa.

ma spusti se do susjeda i reci mu da dimnjak složi kako spada, neka zove ovlaštenog dimnjačara, neki mora doći (nekidan mi je jedan iz zadra pričao da odlazi na teren u šibenik)... ili ćeš mu zvati komunalne redare i prijaviti ga
državni inspektorat ćeš čekat još dvaput po deset dana i dobiti odgovor da dimnjaci nisu u njihovoj nadležnosti

Nazvao sam prodavače koji su ujedno ovlašteni monteri jedne ugledne tvrtke za peći na pelete koji nisu vjerovali i rekli mi da zovem Provjereno, neku drugu TV jer da u svojoj karijeri nisu vidjeli većeg bezobrazluka.
ma spusti se do susjeda i reci mu da dimnjak složi kako spada, neka zove ovlaštenog dimnjačara, neki mora doći (nekidan mi je jedan iz zadra pričao da odlazi na teren u šibenik)... ili ćeš mu zvati komunalne redare i prijaviti ga
Problem je ako susjed kaže "prijavi me". On bi za ložište na kruta goriva morao napraviti pravi dimnjak koji košta par tisuća €, a tu bi mogao nastati otpor.
Dimnjačar će mu izdati potvrdu da mu je instalacija neispravna (jer jedino to može), prijavit slučaj komunalcima koji će mu poslati upozorenje i napisati da odmah mora prestati koristiti taj dimnjak, a on će upozorenje ignorirati i opet su na početku. Tek onda možda dođe do prekršajnog naloga, ali kazne su male i proći će puno vremena dok prekršitelj bude ikako sankcioniran.
Možda se može nešto postići na blef, jer susjed je automatski u prekršaju već time što nije tražio dimnjačarski pregled i atest, a prekršio je i Zakon o zaštiti od požara. Nešto kao: "Susjed neću Vas prijavit jer prijeti velika kazna ali poduzmite nešto...". Ako mu se natukne da bi mogao imati veći problem i da ste spremni prijaviti ga moglo bi bit nekih rezultata. Ovisi kakav je čovjek.

Čim je susjed napravio takav prekršaj na svoju ruku to znači da je krkan i kreten. Moraš biti jako bezobrazan da nekome pod prozor dimiš i prljaš fasadu.
Da je u Njemačkoj to napravio za vrijeme izgradnje bi bio prijavljen.
Ne znam koliko je pametno s takvima pokušati ljudski. Možda bolje prijaviti da ne sazna tko ga je prijavio.

Nije on krkan nego krajnje bezobrazan.
Zadihtao je stan na sve strane, uništio i zazidao dimnjak koji je dio zgrade što je relativno bezazleno jer ima oih koji režu nosive ab zidove. Išao je dotle da je lođu koju su svi zatvorili i ostavili prozor totalno zatvorio, a napu ostavio preko filtera da slučajno ne bi trebao probiti zid od (pomozite mi reći) od onog mekanog materijala od kojeg se prave pregrade kao dugačke lego kocke.
Prošle zime sam u sobi osjetio duhanski dim, a pošto mi je kapacitet pluća 57% i oštećenje organizma 40% tako da bilo kojem dimu ne smijem ni blizu, izašao u hodnik gdje je zidni ormar, a odmah do nega se nastavlja zid gdje je dimovodna cjev i da sam osjetio da kroz spoj zatvorenih vrata nešto puše što je značilo da je napu sproveo u dimovod, da sam posumnjao da je dimnjak puknuo jer su bacali svašta u njega, jednom se u tom nabacanom što je začepilo dimnjak upalila čađa ovih što su ložili iznad tako da se mogla upaliti zgrada... pa sam krenuo u rastavljanje zidnog ormara kako bih sanirao dimnjak, a kako je ormar ubačen već zakovan kao sanduk osjetio sam da je dno mekani lesonit kojeg sam zapilao i otkrio pravokutnu rupu cca 53x8 cm iz koje je sukljala promaja, a kada sam spustio metalnu maticu na koncu dok se nije zaustavila, izmjerio dužinu točno od poda mog do poda njegovog stana pa je promaja išla od njegovog malenog prozora sa strane stepeništa kroz napu koja je vjerojatno radila u najslabijem modu.
Kako ta rupa ide paralelno s dimnajkom ja nisam htio raditi ništa jače nego sam u rupu za koju uopće ne znam što znači jer izlazi u moj zidni ormar uglavio komad stiropora, i pur pjenom prošao cijelu površinu i rubove pa je ista ekspandirala i stvorila nepropusni sloj tako da su mirisi ručka, smrdež cigareta i posebno kojekakvih agresivnih sredstava za čišćenje pećnica prestali s tim da nitko nije zucnuo ni riječi.
Ja znam kada je stavio peletaru, bio sam kod njega i vidio da dimnjak ide kroz zid ali onda me ta problematika nije zanimala, vidio sam digitalni termometar, da ima ventilator pa sam mislio da ima i neki filter dima dok nisam vidio dimnjak pa ukucao u tražilicu i vidio kako izgledaju i što su fasadni dimnjaci koji su na ovom području novost tako da je više nego očito da je "čistuncu" smetalo to što je svake godine morao bojati plafon svog savršeno bijelog balkona i da je sve lijepo izbacio neposredno van ograde.
S tima i takvima se ne isplati raspravljati ni pregovarati nego pucati iz svih oružja koja su legalna, a ako ne uspije postoje i drugi načini jer sam ja ipak iznad njega.
Naravno da bi zbog toga u nekoj civiliziranoj zemlji popušio masnu kaznu, pod odmah morao prestati koristiti i sve vratiti u prijašnje stanje ali je problem što ovo nije civilizirana zemlja i još više što nemam nikoga jer se zna da nisi onaj koji jesi nego tko stoji iza tebe.

Nije on krkan nego krajnje bezobrazan.
Zadihtao je stan na sve strane, uništio i zazidao dimnjak koji je dio zgrade što je relativno bezazleno jer ima oih koji režu nosive ab zidove. Išao je dotle da je lođu koju su svi zatvorili i ostavili prozor totalno zatvorio, a napu ostavio preko filtera da slučajno ne bi trebao probiti zid od (pomozite mi reći) od onog mekanog materijala od kojeg se prave pregrade kao dugačke lego kocke.
Prošle zime sam u sobi osjetio duhanski dim, a pošto mi je kapacitet pluća 57% i oštećenje organizma 40% tako da bilo kojem dimu ne smijem ni blizu, izašao u hodnik gdje je zidni ormar, a odmah do nega se nastavlja zid gdje je dimovodna cjev i da sam osjetio da kroz spoj zatvorenih vrata nešto puše što je značilo da je napu sproveo u dimovod, da sam posumnjao da je dimnjak puknuo jer su bacali svašta u njega, jednom se u tom nabacanom što je začepilo dimnjak upalila čađa ovih što su ložili iznad tako da se mogla upaliti zgrada... pa sam krenuo u rastavljanje zidnog ormara kako bih sanirao dimnjak, a kako je ormar ubačen već zakovan kao sanduk osjetio sam da je dno mekani lesonit kojeg sam zapilao i otkrio pravokutnu rupu cca 53x8 cm iz koje je sukljala promaja, a kada sam spustio metalnu maticu na koncu dok se nije zaustavila, izmjerio dužinu točno od poda mog do poda njegovog stana pa je promaja išla od njegovog malenog prozora sa strane stepeništa kroz napu koja je vjerojatno radila u najslabijem modu.
1. Misliš na zid od siporeksa.
2. Ako je spojio napu to je još jedan ozbiljan propust (prekršaj!) jer spajanjem nape na dimovod isti se zamašćuje i to znatno povećava opasnost od požara. Eh sad, po opisu bi to mogao biti samo ventilacijski otvor, a i susjed je možda samo spojio nekakav ventilator da ispuhuje iz njegovog stana, u tom slučaju mislim da to nije ilegalno. Preostaje jedino da zatvaranje otvora kao što si napravio ili postavljanje ventilatora.
Za daljnje postupanje raspitaj se i kod vatrogasne službe, oni su inače spremni pomoći a mogli bi dati dobar savjet jer su se sigurno već sreli sa sličnom situacijom. Pošto je potencijalno povećan rizik od požara to se i njih tiče.

Siporex, toliko toga imam u glavi da mi treba nosač za rezervni mozak, a i prešao sam 70
Naravno da je spojio napu jer je nama gdje drugo i ne bi se čuo miris hrane, a skupo mu je kupovati filtere. On je genetski šktac pa je zbog štednje ozkazao dvije faze i ostao samo na jednoj iako se nikako ne može reći da je siromašan.
Na cijeloj vertikali niko više ne loži i otkrio/čuo sam da imaju još dvije peći na pelete od kojih jednoj dimnjak izlazi samo malo izvan zida, ide na strop balkona i onda drugom susjedu prko balkona dnevne sobe dok je drugi na otvorenom dijelu fasadae i vido se crna fleka.
Kako sam se u životu bavio svim i svačim imam nekoliko snažnih industrijskih turbina i da nije išlo ovako gurnuo bi izlaz iz jedne pa bi mu otpuhalo ormare u stanu.
To što sam našao nije klasični ventilacijski otvor jer izlazi u donjem lijevom kutu zidnog ormara, vide se grubi dijelovi od lijevanja tj. nije obrađen i jedino što mi pada na pamet je zračenje tih istih ormara.
Zahvaljujem se na ljubaznosti, a kako sam uspio odraditi sve četiri godine rata i pola godina dragovoljstva valjda ću i ovo.
Mod zaključi!
Nemam fasadni dimnjak ni bojler što sam našao na bezbroj mjesta ali imam problem s fasadnim dimnjakom za peć na pelete koji je moj susjed ispod mene stavio na balkon doslovno ispod moje spavaće sobe jer je jednu od svojih pretvorio u dnevnu i sada me truje iako sam teški plućni bolesnik.
Imate li kakvih iskustava i znanja kome se uopće obratiti jer kojekakvi zeleni telefoni ne pomažu.
Slika s mog balkona u prilogu.