playjob ned 22.9.2019 12:41
korbu kaže...

Slažem mini pc i matična podržava 1066 DDR3 dugački ram, ali baš ih i nema nešto za kupiti. Mogu li staviti 1333 mhz ili 1600 umjesto navedenog?

 Koja matična ploča je u pitanju?

 

klik

Ajd škicni pa vidi valjaju li ti ove pločice?

ihush čet 10.10.2019 00:31

zato jer je takav PC-IT biznis.. proizvođač proizvodi novije-brže/iste module koji nisu više deklarirani na 2133 nego idući viši clock npr 2400-3000.. jer se tehnologija stalno usavršava i podiže granicu. Često je to isti-identičan modul-chip s većim latencijama .. (RAS-CAS) u pravilu je ista cijena i u pravilu trfgovac/distributer naručuje novo-brže ako ništa drugo zbog brojke-cifre a ponekad je i briže.

-pošto cijene chipova stalno padaju (osim kad se desi nešto..) uobičajeno je da su novije stvari malo jeftinije, tj dok je novo skuplje ali brzo cijena padne na 'normalnu' i upravo čitavom biznisu je interes stalno izbacivati novo tj viša cijena, dok su im troškovi proizvodnje identični neovisno proizvode li 2000 ili 3000 seriju jer se proizvodi istim postupkom iz istog meterijala (pjesak-silicij..) i smanjenje u nanometrima-lotografiji im je stvarna zarada jer iz istog wafera izrežu više 'istih' (manjih) čipova tj broj tranzistora je važan. Jednako za ram, cpu, gpu.. za sve chipove kao i flash-eprome npr ssd.. i zato stalno rastu kapaciteti, pojeftinjuje ali postupno, po malo tj da se što više zaradi.. = its a biznis, nothing personal..