Nadogradnja procesora

jer ni napojna mi nije bas neka
A koja je točno?

Evo ovako...
Zelio bi nadograditi procesor, tj.umjesto trenutnog i5 4430 ubaciti i7 4790k. Maticna je MSI H81M-E33 i socket je LGA1150, a najjaci procesor koji moze na taj socket je upravo ovaj sto sam naveo i7 4790k.
Eh sad zanima me kako to ide, jer ni napojna mi nije bas neka, a i cooler isto nije nesto specijalno obicni je neki Intelov, pa sad zanima me da li bi jos sta nakon ubacivanja procesora trebalo mjenjati i podesavati?
Zamjeniš procesor i voziš, matična će sve sama odratiti/prepoznati. Jedino što bi trebao mjenjat je stock cooler jer on nažalost nije za neke veće temperature na full loadu pa ako možeš nabavi neki jeftin aftermarket 1150 cooler i miran si sa temperaturama.

Evo ovako...
Zelio bi nadograditi procesor, tj.umjesto trenutnog i5 4430 ubaciti i7 4790k. Maticna je MSI H81M-E33 i socket je LGA1150, a najjaci procesor koji moze na taj socket je upravo ovaj sto sam naveo i7 4790k.
Eh sad zanima me kako to ide, jer ni napojna mi nije bas neka, a i cooler isto nije nesto specijalno obicni je neki Intelov, pa sad zanima me da li bi jos sta nakon ubacivanja procesora trebalo mjenjati i podesavati?
Bitan info je napajanje (ne samo zbog proca posebno već radi cijele konfiguracije). A proc slobodno uzmi... to sitno w u odnosu na i5-4430 PSU neće ni primjetiti... dobar je proc... govorim iz iskustva... ali bar neki LC-CC120 ili slično je više nego poželjan.

Obicna neka MS koliko se sjecam 200W na njoj da je pisalo.
Trenutna konfiguracija mi je i5 4430 3GHz, RAM 16GB DDR3 1600MHz HyperX (danas bas izvadio 2x4GB a ubacio 2x8GB isto HyperX 1600) Grafika GIGABYTE GTX1050Ti 4GB, SSD120GB I HD1TB
Napojnu bi svejedno i trebao promjeniti ako budem uzimao malo bolju graficku, jer je slaba i nema napajanja za graficke one izlaze 6 i 8 pinova, ali za sad me interesuje samo za procesor da li trazi bolje napajanje jer sam mislio njega sljedeceg mjenjati pa me zanima kako i sta?

To odmah mjenjaj ni u ludilu ne stavljaj procesor na to napajanje.
Po meni bi bilo pametno da uzmeš neko solidno napajanje od 550w i da si miran ako bi krpz godinu dvije uzmao novo nesto.
I obavezno si uzmi neki hladnjak ovaj stock je i bučan i loš.
Doslovno najobičniji od 200kn je sigurno par stepenica ispred stocka

I provjeri koji bios ti se trenutno vrti gore jer ta specifična ploča izgleda ima neke probleme oko detekcije haswell refresh serije.

Ugasi komp instant... onako iz zida i ne pali dok ne promijeniš napajanje... eto takva je situacija.

Nesto razmisljam da i ne dogradjujem ima tu zezancije oko toga, pa da ga prodam, mogu dobiti za njega mozda preko 250 eura...
A nasao sam ovaj na oglasu sa 6 mjeseci garancije i pitao sam za bolju grafiku moze mi ubaciti gtx1060 6GB ili RX580 8GB koju zelim po cijeni 465eura
Sta mislite?

Po meni tvoja konfa vrijedi 300km max 325km
- A ovo na slikama ne vrijedi više od 650km
- S obzirom na navedeno šta imaš tebi je najisplativija opcija zadržat diskove a kupit novu platformu i polovnu grafu
- Uložit 500eura ili ti 930km i bit miran neko vrijeme

Nesto razmisljam da i ne dogradjujem ima tu zezancije oko toga, pa da ga prodam, mogu dobiti za njega mozda preko 250 eura...
A nasao sam ovaj na oglasu sa 6 mjeseci garancije i pitao sam za bolju grafiku moze mi ubaciti gtx1060 6GB ili RX580 8GB koju zelim po cijeni 465eura
Sta mislite?
Prijatelju,uzmi si ovaj jači procesor,kupi neki aftermark hladnjak i jednu RX580(koja je u prosjeku duplo brža od 1050ti)
I deri dalje
Naravno,upgrade napajanja

Evo ovako...
Eto baš sam ja nedavno mjenjal isti CPU za i7 4770k (bil je dosta jeftiniji od 4790k)
I nisam primjetil da bi bilo bilo kaj brže,bolje performanse..
Nisam ga klokal.
Ak se ne varam 4790k cpu je negdje oko 800 do 1000 kuna.
To je bačen novac.
Preporuka; složi si novi komp,zaboravi na staru kantu.

Gledam nesto da slozim. Zanima me kakvi su Ryzen procesori u odnosu na Intelove? Ima li neki u rangu sa I7 4790K ili mozda nesto jaci. Vidim da su Ryzen dosta povoljniji.
Dosao sam do nekih novaca pa mozda i da kupim nesto jace da sam miran duzi period.

Po meni tvoja konfa vrijedi 300km max 325km
- A ovo na slikama ne vrijedi više od 650km
- S obzirom na navedeno šta imaš tebi je najisplativija opcija zadržat diskove a kupit novu platformu i polovnu grafu
- Uložit 500eura ili ti 930km i bit miran neko vrijeme
Prijatelju, sam procesor neces naci ispod 180KM, graficka 280KM, 2x8GB RAM-a HyperX sam nasao ispod cijene neki dan platio 120KM, a inace su 150-160KM, nemamo sta dalje pricati...
Evo ovako...