Da li kupiti ES (Engineering Sample) procesor?

prije starije platforme i zadnje sta sam proba na x99 se dalo ubost xeon es za sicu s ebaya i radilo je sve, nedavno sam se zezni sa lga3647 xeonima koji nemogu radit na ploci koju imam. cekaj dok neko ko je proba baš tu platformu ne odgovori. nekad je bolje nac QS umjesto ES ako su i malo skuplji, ili jednostavno pitaj sellera cesto su susretljivi po tom pitanju..
cesto znaju doc s odlomljenim kondenzatorima s donje strane, ako i radi to odma zatraži da pošalje neoštečen jer ko zna za mjesec dana oce li riknit ili pocet radit nekakve cudne probleme.
ukratko zajebancija je oko toga ali se nekad isplati. u zadnje vrime su poceli i printat druge fake nazive na ihs pa se to sve dodatno zakompliciralo. nemoj se zaletit.

Ili sve više one mobilne procesore nakeljili na pcb da stane u stolnu ploču. Danas svega ima.
Svojedobno sam sam kupio xeon W3670 ES, koji je bio ekvivalent stolnom i7 970.
Radio je godinama pod prilično visokim klokom. Radio bi i sada da ploča (Giga X58) nije kaput.
Kad sam već u tom razdoblju, ima li itko od vas osjećaj da su te stare platforme, aka x48/x58/x79, pa i x99, iako sam sa zadnjom imao problema, bile mnogo stabilnije nego današnje?
Pa to se moglo gazit kak se htjelo bez ikakvih posljedica. Danas je sve tak nasvirano iz tvornice da već na defaultu imam feeling da nije rock solid

Evo kratkog sažetka: Jednojezgreni turbo 4,6 GHz, puni jezgreni turbo 4,1 GHz Ram brzina zaključana na do 2933MHz iz CPU-a (matična ploča nije važna) Potrošnja energije manja od 10900 zbog niže radne frekvencije TSX nije onemogućen Dakle, ovo je CPU koji je najbolje upariti s čipsetom zaključane ram brzine (kao što je B460).
Ukratko, mogućnosti ES verzije ovog procesora.

Ili sve više one mobilne procesore nakeljili na pcb da stane u stolnu ploču. Danas svega ima.
Radio je godinama pod prilično visokim klokom. Radio bi i sada da ploča (Giga X58) nije kaput.
Kad sam već u tom razdoblju, ima li itko od vas osjećaj da su te stare platforme, aka x48/x58/x79, pa i x99, iako sam sa zadnjom imao problema, bile mnogo stabilnije nego današnje?
Pa to se moglo gazit kak se htjelo bez ikakvih posljedica. Danas je sve tak nasvirano iz tvornice da već na defaultu imam feeling da nije rock solid
ja još imam 2 nehalem xeona jedan na consumer ploci s najmanjim stock hladnjakom jedan na serverskoj i rade stabilnije (npr kompozit astrofotografija sa milijon slika) nego išta novo, sporije da ali nema random freezanja.
sjecam se fx8350 kojeg sam u danima overclockiranja prži s prime-om na dnevnoj bazi na 1.5v i visokim klokovima, a x99 nisam nikad prežali šta sam proda neka je bi ES.
ovo moderno sve ima neki problem i na stock-u, ne pada mi napamet klokat. e problemi s ramom, e problemi s automatskim vcore boostovima koji su ili pretjerani ili nedovoljni, e soc se cudno ponasa, random freezanje kad god se koristi za neki rad šta nisu igrice tj di baš zakuca cpu.
ima stvarno svega na ebayu i baš se treba pazit, preporuka ko i prije gledat da seller ima 100% i puno prodaja inace je garant prevara.
izbjegavat baš pre jefine ponude jer je i to garant prevara.

ja još imam 2 nehalem xeona jedan na consumer ploci s najmanjim stock hladnjakom jedan na serverskoj i rade stabilnije (npr kompozit astrofotografija sa milijon slika) nego išta novo, sporije da ali nema random freezanja.
sjecam se fx8350 kojeg sam u danima overclockiranja prži s prime-om na dnevnoj bazi na 1.5v i visokim klokovima, a x99 nisam nikad prežali šta sam proda neka je bi ES.
ovo moderno sve ima neki problem i na stock-u, ne pada mi napamet klokat. e problemi s ramom, e problemi s automatskim vcore boostovima koji su ili pretjerani ili nedovoljni, e soc se cudno ponasa, random freezanje kad god se koristi za neki rad šta nisu igrice tj di baš zakuca cpu.
ima stvarno svega na ebayu i baš se treba pazit, preporuka ko i prije gledat da seller ima 100% i puno prodaja inace je garant prevara.
Eto ja naručio danas ovaj combo mbo+cpu za smiješnih 170eur s kuponima :)
imam sa strane 2x16gb gskill tridentz 3600mhz da uparim.. pa me baš zanima kako će raditi :D

ne da mi firewall otvorit cjeli aliexpres lol, to onaj mobilni cpu na atx ploci, zanimljivo i korisno pogotovo za novce.. mislim da su level1techs na jutube to pohvalili nakon testiranja, nisam siguran koja namjena tocno davno sam gleda.
inace mali update za 3647 xeone, ebay je pre pun rashodovanih originalnih 20core/40thread sa amazon servera koje su upgrade-ali jer je isla nova serija na isti socket, dva sam plati nesto sitno ispod sto dolara i evo vec mjesecima przim dual cpu masinu s 40 jezgri koja se ni u prime ne zagrije preko 50 stupnjeva, noctua doduse. malo ima problema s odredjenim aplikacijama i numa node ali manje vise sve radi dobro, performanse su takve da cak radi ai image gen u donekle razumnom vremenu lokalno na cpu iako opet sporije nego na neki gaming gpu.
ugl ukratko 3647, tdp do 125 w i original cpu radi na svemu, za ostalo moze bit problem nac odgovarajucu mbo! pogotovo za ES di treba ili stari ili modani bios, pa se u tom slucaju ni ne isplati jer su takve mbo skuplje dosta.
inace obrada fotografija 40mpix raw na ovakvom stroju je cak jako brza pogotovo za batch, ali samo ako software koristi sve jezgre, ima puno tweakanja i ovisnosti o software ali to i je gust.

imam sa strane 2x16gb gskill tridentz 3600mhz da uparim.. pa me baš zanima kako će raditi :D
Dobar cpu, ploca bude sluzila, s ddr4 si izgubio masu perfomasni no za tu lovu nemas se kaj žaliti!

Na nasim prostorima nisam nasao jeftini hp ili dell workstation koji ima taj dual socket.. na kraju sam si uzeo huananzhi x99-f8 i xeon e5-2699v3 (unlock all core boost) upareno sa 8x64gb ecc ddr4. Naravno noctua nh-d14 ga hladi :)
Imam sa strane jos xeon e5-2699v4 a jednu kinesku plocu sam brickao

Dobar cpu, ploca bude sluzila, s ddr4 si izgubio masu perfomasni no za tu lovu nemas se kaj žaliti!
Ddr5 ploca nema pcie slot (ili ima pcie2.0) jer ima iris xe integrusu.. ostali combo su bili 350+eur..

di si nasa ddr4 ecc i po kojoj cijeni ako nije tajna?

-koji? reg na aliju imaš na tone, 16-32gb / 15-40€.. problem je udim .. (npr dell-poweredge), ima po usa šopovima jeftino + poštarina duplo.. nije baš izbor ali može se.
+edit: ali naravno na aliju ovisi što-koliko trebaš, često se više isplati neki kit-komplet, uz problem da je ove godine zbog carinskih ratova malo problematičnije računati cijenu tj može biti + pdv odvojeno, vidiš kod plaćanja, ovisi kako koja roba-skladište-trgovac ili odnos freešipinga pa treba dosta prolistati dok izabereš kombinaciju koja ti odgovara.

aliexpress mi ne dolazi u obzir, ebay samo.
trenutno imam unbuffered 8gb stikove, zasto je to problem? radje bi uze npr 32/64 rdimm samo da nisu skupi, zapravo svejedno mi je samo da je jeftino i kapacitetno, nisam siguran bili obicni ddr4 radi na ovoj platformi, cak bi se s tim zeza..

-gle, prvo moraš znati što trebaš-tražiš.. možda je lakše ovako, razlika udimm-rdimm. Ne miješati i ecc.
-to ovisi o onom što mbo-bios-chipset-cpu (memorijski kontroler) podržava-uvjetuje.. kao dizel-benzin za auto.
-ostalo online i za 15sec imaš u košarici željeni modul .. kapaciteti su najmanji porblem jer to su primarno serverske memorije i polovne se prodaju 'na kile'.. pri čemu 99,9x% rade godinama..
udimm je za usa lakše (ili traži pod 'dell'), posljednje 8gb modul desetak ali je poštarina duplo. Često je samo par komada na stanju-ponudi..

Uzeo u firmi iz servera koji idu u scrap

Uzeo u firmi iz servera koji idu u scrap
Pliz, sjeti se idući put nas forumaša kad opet nešto bude išlo u scrap... Javi ak bude nečeg zanimljivog...
Htio bih nadograditi desktop sa i5 10500 na i9 10900, koji je ujedno i najjači podržani. Cijena mu se kreće od 300$ do 500$, bez poštarine. Takodje su dobavljivi i ES, sa dvostruko manjom cijenom. Pročitao sam puno tema na raznim forumima, medjutim, nisam mogao izvući konkretan zaključak, kupiti ili ne.
Da li neko koristi ES procesore, koja je najveća mana/nedostatak ili tu igra ulogu sreća i na kakav se naleti?