Sigurnosni softver

Hakovan mail sumnjam na malware

MrElko ned 16.6.2024 11:27

Jučer sam upravo uzeo RAM i postavio novi sistem, instalirao LoL i sve je bilo u redu. Međutim, oko 18 sati dobio sam mail od Microsofta s nekim jednokratnim kodom. Ignorisao sam ga, ali nakon sat vremena kad sam provjerio mail, shvatio sam da je netko hakovao pola mog profila i promijenio mail. Primijetio sam i da mi je radni disk postao sporiji, te da se aplikacije ne pokreću ili se samo zamrzavaju. Kada sam pokušao formatirati drugi HDD, proces se jednostavno prekida. Ne razumijem se puno u ovo, ali mislim da su me hakirali. Možete li mi preporučiti što da napravim?

gpd ned 16.6.2024 15:50
MrElko kaže...

Jučer sam upravo uzeo RAM i postavio novi sistem, instalirao LoL i sve je bilo u redu. Međutim, oko 18 sati dobio sam mail od Microsofta s nekim jednokratnim kodom. Ignorisao sam ga, ali nakon sat vremena kad sam provjerio mail, shvatio sam da je netko hakovao pola mog profila i promijenio mail. Primijetio sam i da mi je radni disk postao sporiji, te da se aplikacije ne pokreću ili se samo zamrzavaju. Kada sam pokušao formatirati drugi HDD, proces se jednostavno prekida. Ne razumijem se puno u ovo, ali mislim da su me hakirali. Možete li mi preporučiti što da napravim?

1. Ponovno instaliraj OS i programe,

ovaj puta provjeri instalacijski medij pomoću hash sum, a instalacijski fajlovi za programe moraju biti potpisani.

2. promjeni lozinku na e-mail računu.

Ivan M. ned 16.6.2024 17:41
MrElko kaže...

Jesi li novi sistem preuzeo sa službene stranice ili si skinuo neki već aktivirani OS s torrenta?

MrElko ned 16.6.2024 20:51
Ivan M. kaže...
MrElko kaže...

Jesi li novi sistem preuzeo sa službene stranice ili si skinuo neki ve

Drug mi je posudio stik sa kojim je on radio sebi, uz to sve sam primjetio da mi hdd skoro nikako ne cita fajlove (skino sam 60 giga igricu i doslovno je 2 sata vec cita i stoji na 98%)Ne znam jel moguce da mi je hdd hakovan jer nemam problema sa ssdom na kojem je sistem vec samo tim diskom , zanima me da li je moguce to popravit.Lol sam uspio startat samo prije nego sto je hakirano poslje tog izmuci se dok ucita client od igrice

MrElko ned 16.6.2024 21:08

Promjenio sam lozinku,a ne kontam to instalacijski fajlovi trebaju bit potpisani, nisam neki profesionalac pa se ne razumijem da li je moguce da mi malware bude na maticnoj pa da se prilikom instalacije sistema automatski pokrene

gpd ned 16.6.2024 22:18
MrElko kaže...

Promjenio sam lozinku,a ne kontam to instalacijski fajlovi trebaju bit potpisani, nisam neki profesionalac pa se ne razumijem da li je moguce da mi malware bude na maticnoj pa da se prilikom instalacije sistema automatski pokrene

Kada instaliraš neki program, instalacijska datoteka ili fajl mora imati digitalni potpis,

a to vidiš tako što desnim klikom na file, pa properties, pa digital signatures. Ako nije od firme od koje je file, onda ne instaliraš.

60nine pon 17.6.2024 08:46
MrElko kaže...

Drug mi je posudio stik sa kojim je on radio sebi

i dalje ne znamo da li su ti Windowsi legalni ili ne... vrlo vjerojatno nisu, ili imaš neku lite verziju koja je tko zna na koji način otključana unaprijed (mani se toga)...

skini uredno sa službene MS stranice Windows verziju koja ti odgovara - besplatno je, ne treba ti čak ni ključ da ti radi kako spada (uz neka ograničenja naravno), napravi instalacijski usb pomoću Rufus-a (imaš hrpu videa po youtubeu kako - jednostavno je) - instaliraj nanovo sve i onda se javi ako budeš opet imao problema, a ne otvarati novu temu sa potpuno istim pitanjem

svakako si promijeni pristupne podatke e-maila prije svega, za svaki slučaj - osim ako već nije kasno...

MrElko pon 17.6.2024 10:47

Eh, to mi je bilo čudno, dok sam ga postavljao, uopšte me nije tražio ključ, samo je pokrenuo računar i sada vidim da je Windows aktiviran.

Hvala ti u svakom slucaju i pardon za spam.