Pinudija sri 1.11.2023 14:36

Pregorio osigurač na napajanju. Probao bi ga zamijeniti novim, međutim ne znam koje specifikacije ima.

Ne mogu naći dijagram od tog modela, a na PCB-u ne piše ništa (koliko vidim).

Slike: izoštreno na jedan i drugi kraj osigurača (centralni dio se raspao).

Moilim savjete što i kako dalje.

Hvala.

Pinudija sri 1.11.2023 16:51

Ok, sad vidim kad sam zumirao novu sliku. Tu vidim 3 vrijednosti. Koja je tu logika, tj. koju vrijednost gledam od te 3?

DODANO: Mislim da sam skužio. Ova prva vrijednost me interesira jer je moje napajanje 550W.
Ostale dvije vrijednosti su za jača napajanja, tj. isti PCB se koristi i za njih. Je li ok razmišljam?

dax-lax čet 2.11.2023 10:40

Imaš neku ideju zašto bi napajanje izbacivalo osigurač na razvodnoj?
Radim elektroniku ali na mobilnim telefonima. Nisam se nikad bavio s napajanjima u kućanskim aparatima pa nisam pohvatao sve logike. Iz tog razloga mi je dijagnostika malo otežana.

AF139 čet 2.11.2023 12:50

Da bi izgorio osigurač znači da je iza njega na elektronici kratki spoj, a zbog trenutne prevelike struje u startu normalno se može desiti da izbaci i osigurač u razvodnoj kutiji pogotovo ako je ovaj osigurač u napajanju spori tip.

Iza osigurača u napajanju imaš blok kond. , dvostruku prigušnicu (većinom na feritnom prstenu), NTC koji usporava struju u trenutku uključenja punjenja 450V ili 2 od 200V velikih kond. preko gretz dioda na otprilike 300V= .

Vidi za primjer shemu livi gornji dio je ulaz za 220V~ https://duckduckgo.com/?t=ffab&q=shema+atx+napajanja&iax=images&ia=images&iai=http%3A%2F%2Fshema.ucoz.ua%2F_pu%2F0%2F92796246.gif

Ako osigurač opet izbaci a kratki spoj nije na elementima ispred elektrolita može biti iza njih na visokonaponskim tranzistorima ( u ovoj shemi Q2 i Q3).

fer-de-lance čet 2.11.2023 12:56

Ak ti je prije nego kaj je skroz krepalo znalo svjetlo zablinkat kad pališ komp, onda provjeri ulazni termistor (NTC).

Ak je ok, onda kao što je kolega rekao: grec, ulazni elektrolit/i, switching čip i tranzistori na ulaznoj strani.

Edit: džabe sam tipkao, dok sam napisao kolega me prestigao 

dax-lax čet 2.11.2023 15:16

Hvala obojici. Provjerim taj prvi dio. Svu opremu imam i znam kaj je kaj, samo to sve trebam ukombinirat kod dijagnostike.

U pitanju je Seasonic/Antec signature 1300w platinum. Šteta ga hitit ak nije nekaj neizvedivo. Na oko se ne vidi ništa sumnjivo.

EDIT: kad ste me već okuražili da sam to probam posložiti, krenem redom i pitam se, zakaj ovaj psu ima 2 gretza? Spojeni paralelno sa hladnjakom u sendviću. Neka redundacija valda?