Samogradnja - općenito

Danjensko paljenje racunala

munjovoz čet 25.8.2011 19:34

prije par godina (otprilike 5) sam radio dotičnu modifikaciju na svom računalu, korištenjem fotoosjetljive diode i jednog tranzistora sam napravio sklop za paljenje računala putem pritiska bilo koje tipke sa bilo kojeg daljinskog upravljača, ali problem ostaje ako se računalo slučajno na isti način izgasi usljed prebacivanja programa na tv-u itd

GeneralPag1997 čet 25.8.2011 20:22

Onda bi trebalo nekak trebalo stavit posebnu "frekvenciju". Al ono da ne treba ti specijalni daljenski al onda se komppali stalno - dvosjekli mac.

 

A to stavi u biosu da se pali svakom tipkom bas mi nije prikladno zato sto stalno se na tipkovnici i na misu stisce i kad nije upaljen.

munjovoz čet 25.8.2011 20:35

postavljanje frekvencije je skoro nemoguće, jer radi na principu primanja infracrvenih zraka i trebao bi vrlo temeljito znanje elektronike za sastavljanje takvog sklopa

to je moja ideja kako sam rješio svoj problem daljinskog paljenja, osim izvlačenja tipke izvan kućišta i ljepljenja iste na stol nevidim drugo rješenje

ili probaj lamatat nogom po kućištu, pa kad upališ, upališ

 

edit: postoje daljinski reciveri koji se spajaju na računalo, pa pomoću njih možeš računalo koristiti i kao televizor, vidio sam to prije par godina kod neke žene doma, ali mislim da je to u kompletu sa tv karticom

BlackMoon čet 25.8.2011 23:41
GeneralPag1997 kaže...

Evo malo me zanima jel bi mogo nekak komp palit prek daljenskog jer mi je vec dosta se saginjat ispod stola, udaranja glave o stol... Ako ima neko neki prijedlog, tu sam.

 Ako imaš TV karticu u računalu čiji ti daljinac podržava rad s MCE (Windows Media centrom) možeš ga paliti tim daljinskim...

vexx5555 pet 26.8.2011 01:01
EVO kaže...

Na pljesak nije baš zgodno, pada mi na pamet milijun načina da se komp upali ili ugasi u pogrešno vrijeme.

 Imam sklop ali ga koristim za lampu. Ima zaštitu od slučajnog aktiviranja tako da se ne može ništa desiti.

ihush pet 26.8.2011 23:17

-aktiviraj u BIOSu opiju za paljenje mišem ili tipkovnicom. (slabija napajanja mogu imati problema, na nakim MBO se mora prebaciti jumper za tu namjenu..)

-korištenjem TV kartice (može stara, analogna...) samo zbog daljinskog.

- mrežno, ako imaš drugo računalo, preko razvodnika s prekidačem (strujna letva) podesiš auto power up kod dolaska struje u BIOSu itd, itd.. pa sve do ne gašenja. :)

bed pet 26.8.2011 23:54
GeneralPag1997 kaže...

Evo malo me zanima jel bi mogo nekak komp palit prek daljenskog jer mi je vec dosta se saginjat ispod stola, udaranja glave o stol... Ako ima neko neki prijedlog, tu sam.

Eh, baš je teško spustiti ručicu..

 

Osim spomenutih ideja, neke matične dolaze s daljincem, moja asus to ima, pališ-gasiš, muzika, itd..

 

Recimo, nabaviš/napraviš jednostavni ethernet kontroler. Uvališ u komp/mrežu, kontroler ima svoju ip adresu. Namjestiš u biosu wake on lan, mobijem se nakačiš na mrežu i malom aplikacijom pališ komp iz Tunguzije ako hoćeš..

 

Rastaviš neku dječju igračku koja ima prijemnik/predajnik (tipa autić na daljinsko). Predajnik ti je daljinski, a prijemnik ti okida napajanje. Spojiš 'power on' žicu napajanja preko nekog releja kojeg će okidati predajnik.

 

Hoćeš još ideja?