Razvoj web-stranica

Client-Server(PHP) - obostrana komunikacija

bozoou pon 18.11.2024 17:35

Pozdrav, 

napravio sam alat za asinkronu obostranu dvosmjernu komunikaciju između clienta i servera (PHP), za koju nisu potrebne nikakve dodatne instalacije osim basic suportanih stvari kao što je AJAX request.

Kako se koristi klasa koja implementira tu komunikaciju sam opisao u dokumentu: https://docs.google.com/document/d/1ZZNpvNq2X8veGgWGE0o6fPTZ0YMRhek_QpNkfwc_74A/edit?usp=sharing, isto sam tamo opisao i tehniku kako sustav radi u backgroundu.

Pa ako je netko voljan diskutirati, o mogućoj problematici i slično, bit ću zahvalan na diskusiji.

kunof00 pon 18.11.2024 22:06

Većina koristi barem sockete danas, ovo s ajaxom je ubitačno i koristi se u nuždi na shared hostingu (i uz pristojan frontend može ugušiti svašta). Ne kažem da se ne može sve optimizirati (glede sql baze, pametan cache sustav, stale/refresh aktivnijih stvari itd) na frontendu (uz znanje, nema skripta za to) ali rijetko tko se time zamara danas uz cloud.
Za cloud rješenja i rtc postoje bolji načini od ajaxa za chat i trolanja hostinga i baze.
Ovisi za što si to namijenio... ako je vježba, fajn.

bozoou pon 18.11.2024 22:58

Da, websocket ne može, jer je potrebno na hostingu gdje se ne može instalirati, tako da sam pribjegao ovom rješenju. A i simpatično mi je imati opciju koja je standalone, nazavisna od bilo čega.

Nego, po kojem pitanju je ajax ubitačan?

Laca pon 3.2.2025 10:36

Ovakav lib bi možda i imao smisla prije nekih 15-tak godina, al danas baš i ne. Jasna mi je motivacija iza ovog (shared host, jel?), al teško mi je zamisliti kakav je to app koji se vrti na shared hostingu kojem trebaju ovakve stvari, šta naravno ne znači da nema potražnje.

Ono šta bi ti savjetovao je da makneš logiku iz main threada i prebaciš sve u web worker. Čak i state može biti u njemu ako nema potrebe biti postojan.