Equi čet 11.3.2021 10:48

Pozdrav ekipa, treba bih savjet. Koristim ubuntu, no kako mi za faks trebaju neki programi (cisco packet tracer i sqlyog) zanima me bi li bilo bolje instalirati virtualku pošto ću samo ovaj semestar koritstiti te programe ili da stavim win10.

ihush čet 11.3.2021 11:03

-zašto misliš da bi moj odgovor bio bolji od tvog odgovora?

a) ili b) .. tj ako ti ne znaš tko će znati što trebaš, što koristiš.. tj ako je za učenje, tad uči sve, uči oba načina + novo/treće a ako je posao tad koristiš ono što moraš-trebaš tj nemaš izbor ako moraš win, .. tj čemu tad služi drugi os itd itd. pa do tog da imaš više računala. Sve kombinacije su jednako moguće, dobre s prednostima ali i manama npr brzina-mogućnosti u VMu ali praktičnije od dualboota itd..

ihush čet 11.3.2021 11:17

-dualboot je možda problem resusra-nepraktičnosti + pitanje pripreme računala (od biosa, kapaciteta diska, tipa particijeske sheme gpt-mbr i postojećih particija + standardi..).

-VM je praktičniji, lakši + korisniji jer imaš oba osa.. istovremeno, npr copy-paste.. + izbor VMa kao vbox, hyperv, vmware.. svaki s prednostima koje drugi nemaju a ni jedan nema sve..

-logično iz postojećeg stanja ideš na VM pa ako moraš na čisti os tj dual.. (ako nešto ne može ili performanse..).

-no vm nije pravi hw, ovisi što radiš, mreža-baze-storage.. može, appsi ovisno tj hw-ovisno.. i nikad nije isto vm ili pravo računalo.

 

-vjerojatnije VM, vbox.. pa kad vidiš problem-potrebu tražiš dalje.

-mogući problemi.. npr mreža, jer već sam vm koristi bridge-nat.. firewall itd. i tad neke stvari nisu iste, npr dns, gateway, ip-dhcp.. + firewall hosta + routera itd itd..

bunker čet 11.3.2021 12:35


Equi , svako rješenje ima svoje prednosti i mane. Virtualni os dijeli hardverske resurse sa glavnim sistemom i ako je hardver slabiji onda se to itekako osjeti u radu virtualnog sistema. Ako iz bilo kojeg razloga glavni os postane neupotrebljiv tada više nemožeš niti do virtualnog sistema.

Dual boot su dva skoro pa neovisna sistema i ako jedan prdne uvjek imaš drugi. No za takav rad trebaš postaviti gpt ( radi većeg broja primarnih particija ), i biti spreman na to da će ti win upgrade povremeno zbrljati loader pa ćeš to svaki puta morati ručno popraviti, ali to je minuta posla...

MrBlc čet 11.3.2021 12:40

Ja bih prvo probao WM. Ako radi, mislim da nema potrebe sebi komplicirati život. Dodatni bonus je što u virtualki možeš imati samo nužno jer imaš seamless integraciju gdje uredno možeš kopirane podatke ubacivati u izvještaj koji radiš na host OS-u s programima s kojima inače radiš.

 

Dual boot više ima smisla kad ti je potrebna jača separacija ili kad je nužan zbog HW-a.

 

 

Mreža u virtualki može biti problematična, ali ne mora, ovisi o alatima i što točno trebaš raditi. USB u pravilu možeš dodijeliti da bude ekskluzivan virutalki, pa primjerice USB WiFi možeš koristiti na najnižoj razini (ali ga onda host ne može koristiti).

 

Količina posla za dignuti virtualku je toliko manja da se jednostavno isplati ići metodom APP.

Equi pet 12.3.2021 12:05

Imam problema s dual boot jer imam samo jednu particiju na ubuntu 20.4, a ne mogu je resizeat. Maloprije sam instalirao virtualku i krenuo instalirati win10 i to je bilo stvarno jako sporo. Ne znam je li to do instalacije, ali ne mogu na tome raditi. Sad razmišljam kupiti dodatni ssd od 256 (što sam mislio i prije napraviti), pa na njega staviti win10. Treba mi samo ovaj semestar tako da kad bude gotov vratiti ću se full na ubntu svoj.

ihush pet 12.3.2021 17:46

-kad imaš više fizičkih diskova možeš i bez dual-multiboota... koristiš cms-boot opciju, tad su diskovi neovisni, pogotovo ako je privremeno možda zgodno.

+ poželjno, odspojiti drugi disk kad instaliraš win .. (jer ne nudi detaljno izbor kao linux-installer, pa boot stavi na disk koji mu se sviđa i sl...)

 

+ resizanje nije problem, može se, svaki normalan part/disk manager, ali moraš znati (što je i smisao učenja, time poželjno, nauči..) razlike gpt-mbr, podesiti bios, install-boot medij, f-tipke (ne boot order, nego cms-quickboot+mod) i prednosti-mane, mbr je kompatibilan, gpt nudi par fičera ali i ograničenja (kompatibilnost, zasebno problem sec.boot ako koristiš, pa onda fastboot-multiboot problemi..). Svaka promjena lančano izazove probleme ali i to jednom treba naučiti, pa zašto ne sad (upravo pravo vrijeme..) tj igraj se installom, ponovi više puta, razne kombinacije prije nego kreneš u pravi rad tj kad vidiš prednosti i mane, tj kad znaš što i kako možeš ili zašto ne možeš, kasnije to više nećeš željeti mijenjati .. sad ti je vrijeme isprobavati boot kombinacije i iskoristit ga.

Equi pet 12.3.2021 18:28

Znači mogu na svaki disk posebno os instalirati, gledam sada da instaliram win10 pa onda ubuntu ili mint (sad koristim ubuntu). Nisam se baš htio igrati sa resize, ali kao što si rekao kada ako ne sada. Lp i hvala na savjetima

ihush pet 12.3.2021 18:58

čak prijedlog.. za prvi pokušaj-učenje tj tek da vidiš kako što radi, što će ti trebati ili biti problem itd..

-postojeći disk izvadiš i 'spremiš' tj ako ti je to trenutno radni disk (računalo) tad je izvađen-siguran i možeš ga vratiti..

-za sve isprobavanje-učenje koristiš novi disk, prazan, ssd.. + brzina itd (samo je pitanje kapaciteta i perverzija koje tad možeš napraviti..).

pa tako možeš probati npr stari mbr-boot, napraviš primarnu aktivnu particiju od racimo 1gb-fat32.. i to je boot, za boot managere, univerzalno (jer fat32 služi tome, licence.. dok svaki os može bootati-koristiti svoje nativne particije kao ntfs-ext.. fat-fat32 se koristi kao nasljednik diskette, univerzalno, nema mbr-gpt nego biraš u bootu (ako tako napraviš boot medij..) i naziva se superfloppy.

 

uz tu primarnu-boot, napraviš ostata extended, koja nema ograničenja u broju-veličini particija do 2tb.. tj tek s većim diskom za boot moraš na gpt.

-svaki os traži neku veličinu particije za sebe, 30-50gb ili podupalaš ako imaš dovoljno mjesta, pa probaš razne kombinacije multiboota, dos, win98, xp, w10, lin-distre, do hakontoša.. teoertski možeš napraviti neograničen broj particija ali po starom scsi ograničenju dostupno je do 16 particija diska ili ingliš abeceda za win (26, minus a-b-floppy itd..).

-od win 8 je podržan i linux u bootmeniju win, pa može win-manager ili grub (lilo itd..). Naravno, ms ne olakšava dodavanje-editiranje.. ali imaš npr easybcd. AKo koristiš, prebaci na legacy-classic-wn7 izgled (izbjegavaš reboot za druge ne-win10 oseve). S Grubom oprezno, jer chain može napraviti zbrku s pathovima i ako ga zblentaš zbog sigurnosnih razloga nije lako rekonstruirati ga, tj recimo da je lakše kreirati novi .. + bolje ne koristiti sec.boot i sl. fičere-enkripcije jer dodatno otežaju kad se problem desi, to ako želiš dodaš posljednje kad znaš sve..

 

za gpt shemu je lakše, tj nema ograničenja particija-broja-veličine ali i dalje su stara ograničenja tu, nasljeđe-standard + ovisi kako se koji os drži standarda.. + problem ako želiš stariji os.. ili 32bitni jer su većina distri abandane i stare par godina kao ubuntu-18, .. od proljeća ni win10 neće imati 32bitnu ver-build..

-dodatni problem iz doba prelaska recimo 2014-2018 pola distri-installera se blentiralo, problem s biosom, bootmedijem i sec-fast.. pa ako nešto starije probaš znaš razlog, tj tad ideš na mbr.. klasično je preporučljiv ubuntu i derivati (plaća ms-u za licence/bios...) :)

 

-što god zbrljaviš, lako je obrisati disk i krenuti od nule.. tj dok disk nije prvi put inicijaliziran, tad biraš gpt-mbr, to se radi prije particija (time i prije FSa..). U pravilu za promjenu se briše-clean.. i krećeš od nule. Ovisno o postakama biosa, bootmediju i izabranom modu u bootanju (ne)možeš koristiti disk.. pa ako te to zeza, provjeri kako si kreirao medij, bios, + koristi f-tipke, ne order-automatiku jer tad ne vidiš izbor-mod (ovisno kako koji bios prikaže, npr mbr-legacy ili uefi-gpt medij vidiš dva puta.. i bootaš u modu koji želiš ako je superfloppy, dok npr rufusom radiš ili-ili.. tj možda napraviš isti install na dva stikića tj dva različita moda, mbr-gpt)

 

-ako si samo na novijima, možeš koristiti recimo samo gpt, time prepoloviš broj medija ili potrebu za brisanjem-clean.. (reinicializaciju). .. realno osim za +2tb gpt ne nudi ništa krucijalno tj sve je moguće i na mbr kako se do sad koristilo a tad imaš i kompatibilnost unazad ako je potrebno. Ako nije .. no zgodno je probati-naučiti. Iskoristi priliku .. :)

 

-stari način-pravilo, instaliraš ms-oseve po starosti npr dos, xp, w7, pa posljednji linux + grub koji tad sve posloži u meniju.. obrnuto je svaki ms install to gazio, .. ali sad to može i win-boot (podržava ne-win-oseve) tj ovisi koji manager želiš, win-grub tad tim redosljedom instaliraš, posljednji os.. win je lakši za održavanje i pogotovo fixanje dok easybcd olakšava perverzije koje možeš probati, npr imati oba managera i bootati iz jednog u drugog, .. ali tad chain ako zbrljaš postane problem. itd itd..

Equi uto 23.3.2021 19:41

Pozdrav, evo još malo pitanja. Kako da riješim grub za instalaciju ubuntua. Javlja mi se crni ekran s bash-om.

Probao sam set prefix=(hd1,gpt1) i root=(hd1,gpt1)/boot/grub, insmod normal i normal.

Apocalypso722 čet 13.5.2021 22:55

Nije mi tolko hitno a i da ne načinjem novu temu, zanima me mogu li s Ryzenom vrtjet Virtualbox Windows XP unutar Win 10ke? Nezz kako te virtualke točno funkcioniraju a znam da Ryzen podržava samo Win 10. No iskreno ne znam niti koje su točno implikacije ovog zadnjeg.

ihush sub 15.5.2021 11:22

-možeš. .. btw cpu je x86, platforma-kompatibilnost, možeš i bez virtualizacije-emulacije vrtjeti npr dos, win-lin-macos, bilo koju verziju, dok je nepostojanje drivera-supporta nešto drugo tj to samo znači da onaj uređaj za koji nemaš driver ne možeš koristiti, zvuk, mreža.. osnovna kompatibilnost (emulacija koju nativno podržava svaki uređaj ili os) npr za VGA(vesa-ega i sl. standardi) je samo rudimentarna mogućnost dok bez supporta-drivera za chipset ne možeš ništa jer tad ne vidiš disk-kontroler.. Svaki uređaj-dio-komponenta da bi radio mora imati odgovarajući driver neovisno jel nativno podržan od osa ili kao dodatni driver, dok postoje kompatibilni modovi npr ako u biosu imaš opciju umjesto ahci moda za disk izabrati npr ide-raid.. ali to tad eliminira mogućnost korištenja uefi moda i sl. tj problem kad pokušavaš napraviti multiboot starih oseva na novom hw koji više ne nudi drivere-support za prastari os koji se ne koristi, xp ili bilo što starije kao ni npr win7 tj tu ovisiš o starosti-generaciji pa mbo od prije par godina ima driver za win7 poneka i za xp .. a nove nemaju, jer to nije u interesu proizvođača + wintel (ms) kao partneri. Ako u biosu nemaš legacy opcije tad ne možeš podesiti odgovarajući mod za npr dos-xp ali to je samo stvar bios-opcija koje ne postoje, dok je cpu i dalje isti, može isto, radi isto jer je x86 platforma i time osnova kompatibilnosti.

-tj, desetljeće su svi popularni osevi na x86 osim win-lin i mac.. i to znači da bez emulacije može raditi, ali mac to otežava pa je hakintoš ...

-virtualizacija eliminira problem komaptibilnosti, zato jer emulira hw + potrebne opcije i uređaje (driver) koje ti osevi nativno podržavaju tj imaju driver, ali virtualizacija ima ograničenje tj od 100% mogućih performansi nikad ne dobiješ 100% samo manje + ograničenje pristupa hw-u i u pravilu je najteže koristiti emuliranje-virtualizaciju za npr gaming, ostalo je zapravo lako, programi i osevi recimo uredske potrebe ili mreža su pisofkejk.

-slična stvar baš za igre su emuilatori, npr MAME za pleyku-komodorca i sl. ili dosbox ili wine pod linuxom.. to su recimo emulatori, ne 'prava' VM time ograničeni na neke konkretnije taskove kao što sve to možemo nazvati adapter-konverterom.. i tad možeš bilo što konvertirati u ono što trebaš, samo je pitanje resursa i efikasnosti.

 

npr vbox, ako kreiraš npr xp postavke će biti ograničene na izbor vga.. ako kreiraš vm za npr win7 tad može raditi i npr svga-emulirana vga koja ima osnovne 3d mogućnosti za gaming pa igra koja bi mogla raditi pod xpom samo zbog vga ne može, jer je vga u stvarnosti bila uvijet za gaming kao i dovoljno rama ili mjesto na disku, tj trebaš vga koja podržava potreban directx-90c ili OGL.. tj ono što traži igra u requirementsima tj jednako kao na fizičkom računalu-osu.. tj os je sporedan, hw+driveri su ono što os spaja a VM je samo virtualiziran (kompatibilan) PC-hw+driver i jednako moraš instalirati (imati) driver za sve što koristiš npr printer itd..

-ryzen ne podržava samo win10 ili bilo koji os, nego proizvođači koji proizvode svaki svoj dio, cpu, vga, ram.. kao osnova i mbo koja ih objedinjuje rade ili ne rade neki driver, npr za maca.. pri čemu je cpu isti, nevažan osim same sirove snage tj ono što on može ili ne može ako ne postoji support ili 'kompatibilnost'.

 

-proizvođači uvode umjetnu ne-kompatibilnost.. jer im je to u interesu, jer je software vječan, nepoderiv, dok je proizvođaču npr mbo to samo trošak dok prodajom novog mora zaraditi tj mora dati support za novo ali po isteku zakonskih rokova ne mora za staro + nikad ne mora za novi hw dati support za stariji os ako hw nije tad postojao, pa tako nitko ne radi driver za npr dos ili xp.. a jedino proizvođač (pravi) proizvodi driver, tj oemi kao asus-gigabyte-msi-asr... samo prenose + rebrendaju driver, intela, ati-nevidie, realteka itd .. i na njima je trošak supporta za kupca-korisnika dok se npr certifikacija za win plaća ms-u.

 

-virtualizacija je teoretsko rješenje za sve probleme trajnosti računala (fizičko računalo ima ograničen vijek trajanja, mora se raspasti jednog dana..) dok je soft vječan, ali biznis zarađuje samo ako ti ponovo nešto proda, vešmašinu, cipele ili računalo.. + računala/snaga/razvoj pa bi nepoderive-vječne cipele imale smisla, dok računalo i ako je ispravno nakon recimo 10godina jednostavno postane preslabo-smeće.. i kupiš novo-jače a tad moraš i novi os-soft jer nemaš izbor-mogućnost starog mada je to sve ista platforma x86 a VM može ugostiti i druge, nekompatibilne oseve-platforme kao npr solaris, itanium i sl. tj sve se može konvertirati-emulirati samo je pitanje resursa-performansi i naravno da današnje računalo s jakim cpu (više jezgara + SIMDovi) i dovoljno RAMa može lako emulirati bilo što dok to prije recimo 5-više godina nije bilo moguće ili samo za top-workstatione..

-razvojem se staro napušta, nema supporta tj jednako kao za TV-antenu.. dvbt.. baciš ili kupiš novi prijemnik, mada je stari tv ispavan, ako nema novi prijemnik ne može primati novi signal.. ista stvar je driver ili konverter-VM/emulator za os tj software + interesi proizvođača + razvoj pa je IT-PC industrija različita od odjeće-obuće-hrane.. tj cipele nisu mobitel-pc + soft a soft je onaj koji te tjera na novi HW i tad staro možeš baciti neovisno što je možda ispravno ili dovoljno jako.

 

-smisao VMa? recimo učenje.. upitno ima li smisla učit o starom, jer neke stvari kao vrijeme idu samo dalje.. i što danas učiti o npr DOSu osim kao povijesti.

-igranje nekih starih igara? .. nostalgija, problemi.. ali može se, no tad postoji konkretan razlog-želja kao konkretna igra (ovih dana se zezam s CoD-WaW-Zombie-coop u LANu.. radi u vm-w7) no to je za hobiste-nostalgičare .. novi gameri nemaju razlog-želju tj postoje nove igre + remake i sl.

-poslovno, VM je strašno moćna stvar jer se eliminira ovisnost o HWu, tj kvaru računala, tj teoretski je virtualka vječna, ali za većinu poslova neupotrebljivo jer npr traže internet (banking, mail..) tj opet više interes biznisa koji napravi sve da bi zaradio više, ne da bi kupac-klijent-korisnik imao vječno-trajno riješenje.. tj teoretski može, u praksi teško + samo poslovi koji su interno ograničeni-zatvoreni u sustavu, ne otvoreni prema van-internetu...

 

-može riža, tj inje važno intel-amd jer su u osnovi isti-kompatibilni, samo pojedine instrukcije mogu imati drugi naziv dok se npr AMDx64 jednako koristi tj to je samo naziv fičera koji moraju zadovoljiti da bi instalirali neki os, soft ili vm.. jer i vm danas traži odgovarajuće fičere pa npr vbox ne radi na slabijim cpu koji nemaju odgovarajuće instrukcije kao VTx (bios) tj posljednji vbox za xp je 5x..  itd. tj VM soft radi na novom, očekuje današnje resurse, cpu-ram.. i može virtualizirati potrebne oseve kao xp ili čak i win10.. tj ponekad je to praktičnije nego imati multiboot, tj ovisi što trebaš jer s VMom imaš paralelno više računala ako je to potrebno tj ako imaš dovoljno resursa na raspolaganju npr nešto mrežno kao serveri i sl. .. no to ima smisla za poslovne appse-potrebe, ne za kućne ili gaming tj za gaming ćeš prakički isključivo ići u vm iz nostalgičnih razloga za neku staru igru koja traži stari os tj upravo to što pitaš je smisao postojanja vm-a. Ali ćeš se razočarati ako misliš da ćeš time dobiti nešto .. 'nešto' tj to je samo nostalgija kao što se nitko ne vraća na stare vhs kasete-filmove..

danći123321 uto 6.7.2021 10:47

Dobar dan, nedavno sam pokušao instalirati MAC OS na VM-u međutim pojavljuje se problem(vidi na slici).

Može li mi netko objasniti zašto se isto događa i kako to riješiti?

 

KONFIGURACIJA:

AMD Ryzen 5 3600X

RADEON 5500XT 8GB

16GB DDR5 RAM

 

U BIOSu sam omogućio virtualizacijsku tehnologiju te sam napravio sve potrebne predradnje u VM postavkama (koristim Oracle VM).

 

Hvala unaprijed!

 

EDIT: Također sam dodao i neke druge slike za pomoć.