Ivan Blažević čet 21.10.2021 03:16

Pozdrav

 

Ovako, hdd 4tb, upiknut u w10 pc, preko veracrypt hdd kriptiran na razini kompletnog diska i formatiran na ntfs.

 

Sada, kad je gotovo, pristup preko aplikacije radi,.no svaki put kad upiknem hdd na pc pita me na koji ga nacin zelim inicijalizirati, mbr ili gpt.

 

Sad je pitanje, sto odabrati, ili svaki put zanemariti, tj. da li ce se kodiranje izgubiti ako ga inicijaliziram preko neke od tih opcija..?

 

Hvala!!!

 

 

 

torrente pet 21.4.2023 08:13

ima li tko sa iskustvom da razmijenimo par pitanja oko mogućnosti veracrypta?

poprilično sam se zabavio (oko 10-ak sati) sa ovim fenomenalnim alatom.

Isprobao sam...

- enkripcija jednog laptopa sa ssd-om koji je ujedno sistemski sa win10. napravio ponuđenu opciju rescue usba sa fajlicom koja će dekriptirat sve ako nešto zakaže.

uspješno obavio enrkipciju. 25minuta za 250gb. sve super radi.. na butu unesem ključ od 20 simbola i windowsi rade kao zmaj.

kasnije napravio dekripciju i isto sve prošlo kako treba.

 

- na jednom desktopu imamo C sa win 11 i tu ništa ne diramo, već disk D od 4tb sa 3,6tb podataka pravimo enkripciju cijelog diska.

okruglo 22 sata. to je normalno za hdd..pročitao naknadno, premda su mi oči ispale kada je na početku napisalo, 22 sata do kraja.

sve obavljeno.. disk se mounta i "otključa".. koristiš podatke, uklanjaš, dodaješ.. unmountaš ga ili ugasiš pc.. enkriptiran je i podaci su zaključani tj zaštićeni.

znamo da tu više nitko na nikakav način ne može doći do podataka.

 

e sad..kada se disk mounta..više nije D ( i to D je prazna ikonica kada je kriptiran), već te pita da izabereš od gomile slova neko..odaberem G..

i sve je vidljivo, svih 4tb podataka.

što je meni nejasno u ovom savršenstvu od alata?

ne vidim opciju kao kada sam radio na laptopu tj sistemskom disku.. dekripcija cijelog diska i opet je sve kao "slobodno". ovdje kada se radi o dodatnom unutarnjem disku koji je skladište..

konfuzno mi tutorijal izgleda.. ako hoćeš dekriptirat trenutno kriptirani disk, koji se više ne zove D, nego G.. to ti ga dođe kao formatiranje.. nema više povratka na "slobodno čitljivo".

jesam li ja to dobro shvatio.. ako si ga kriptirao, tako ga jedino možeš koristit.. otključaš/zaključaš..nema više vraćanja na stalno otključano?