Razni softverski problemi

Touchpad ne radi na novom laptopu, radio u BIOS-u

stef_zg čet 20.4.2023 02:11

Dobit ću slom živaca.

 

Instaliravam Windowse 10 (skinuo s microsoftove stranice i napravio boot usb) na novi Lenovo IdeaPad Gaming 3 (LINK) na kojem nije bilo OS-a prije toga. Touchpad je normalno radio u BIOS-u prije instalacije, ali mi je odmah bilo čudno kako ne radi tijekom instalacije Windowsa. Kad sam instalirao Windowse, napravio sam update istih, skinuo drivere koji su mi trebali i onda instalirao Lenovo Bridge preko kojeg sam provjerio ostale apdejte, ali touchpad i dalje ne radi. Nema ga u Device Manageru nigdje, a na stranici od Lenova za taj laptop ne postoje driveri za skinuti. Negdje sam pročitao da ni ne trebaju jer ga kao Windowsi sami prepoznaju, ali to mi smisla nema. Kad spojim običan miš, on radi uredno, kad njega ištekam nestane kursor na ekranu. Kad je eksterni miš spojen, on se vidi u Device Manageru, a kad ga ištekam, onda "mouse" kao takav potpuno nestane iz DM-a.

 

Našao sam silu nekih savjeta na YT i po netu. Provjerio sam dal je touchpad uključen putem FN tipke. FN+10 uredno radi, odnosno prikazuje da je uključen/isključen touchpad, ali on ne reagira. probao sam u regeditu promijeniti onu vrijednost "EnableCursorSupression" iz 0 u 1, ali ni to nije pomoglo. Pokušavao sam negdje u device manageru naći nešto što bi nalikovalo na touchpad, ali nema ničega takvog osim ova četiri uređaja označena uskličnikom od kojeg nijedan nemoš apdejtat driver, odnosno ne nalazi ga nigdje.

 

Očito nije hardverski jer uredno radi u BIOS-u i, kažem, radio je kad sam upalio komp prvi put i stvarno više ne znam kaj da radim. Probao sam neke drivere instalirati, ali problem je što nigdje ne mogu naći koji j**eni model touchpada je u tom laptopu. 

 

Nešto je očito do Windowsa što ne mogu otkriti pa vas molim za pomoć.

Stric_Jura čet 20.4.2023 09:04

https://pcsupport.lenovo.com/hr/en/products/laptops-and-netbooks/gaming-series/ideapad-gaming-3-16iah7/82sa/82sa0095sc/downloads/driver-list/

 

sam ti skini SVE  drivere kaj nudi - 21 komad njih...

 

pod "Mouse, Touchpad, Keyboard and Pen" sekcijom nudi samo za FN tipke driver, ali po "Motherboard devices" imaš neki "Cursor speed driver".

 

i da, kad skineš, prvo instaliraj sve Intel drivere, osobito one po "Motherboard devices" jer ti je CPU i chipset Intelov, a to je osnova...

ihush čet 20.4.2023 13:41
stef_zg kaže...

...

 

Očito nije hardverski jer uredno radi u BIOS-u ..

 -naravno da nije hw, nego sw tj ili driver ili postavke-opcije (u biosu).

-sve (baš sve) radi isključivo kroz driver, tj win-os (ili bilo koji) ima neku internu-startnu bazu drivera, ali ne sve, ne nešto novije.. i tad treba driver.

-ovisno kako što proizvođač zamisli-napravi, npr paljenje-gašenje touchpada, funkcije kao gesture i osjetljivost na više točaka dodira za npr zumiranje.. i to može biti unutar drivera ili kao dodatna treća apps koja nešto kontrolira kao poveznica.. no prvi korak je postavke u biosu, drugi instalirati sve drivere za uređaj, kad nema neprepoznatih uređaja.. + tad ako ne radi tad je pogrešan ili 'generički' driver koji može biti sličan ali nije isti.. može biti bug, nešto novo, može biti da su napravili driver za w11 ali nisu za w10 i install tad ne napravi ništa, tj ignorira instalaciju-podatke jer nije odgovarajuća winver ili driver nije certificiran.. tj postoji mogućnost kad se driver mora forsirano instalirati, no tad moraš biti 100% siguran da je to pravi driver, .. drži shift dok restartaš win, dok se ne pojavi izbornik.. služi tome da se u bootu može izabrati f7-mogućnost instaliranja necertificiranog drivera, forsiranjem... ali ako je pogrešan driver tad može blokirati rad računala... kao pogrešno gorivo u autu.

 

-obaviti updateove, više njih, više restartova jer neke stvari idu redom-lančano, tj pojavi se tek nakon neke prethodne stvari-updatea + ovisi kako si podesio update i defaultno ga odgađa 9-17h pa ne radi ništa... tj podesi računalo, win, ažuriraj, .. ili deinstaliraj-obriši postojeći driver i možda novi autodetekt obavi dobro ono što je iz nekog razloga prvi put obavio pogrešno (no postoji veća šansa da će jednako pogriješiti jer računala tako rade tj ako posotji neki pogrešan podatak bit će nasljeđen i opet isti rezultat..). .. npr možda trenutno proizvođač radi novu stranicu i nisu svi driveri dostupni pa recimo za 5minuta postanu dostupni, win sve obavi i radi.. tisuće mogućnosti ne samo u računalu nego i izvan njega mogu biti objašnjenje. To nekao trebaš eliminirati, otkriti, zaobići.. snalažljivost na ćoravo otkriti što je uzrok problema, npr možda trebaš znati naziv-model-seriju touchpada, npr možda je synaptics, možda elantech, možda neki drugi-novi.. koji? ako ne piše u specifikacijama, u manualu, tad to moraš nekako pročitati-znati jer može biti 'pogrešno gorivo'.. npr prijedlog, bootaj neku live linux distru kao ubuntu.. i vidi što kaže, radi li i kako prepozna uređaj-naziv.. tad znaš koji model-brand-komponenta i tad tražiš taj driver za svoj os kao winver-7-xp-10-11.. ili 32-64bit ili nešto deseto.. ako postoji, tj novi uređaji-serije često nemaju za stariji os, pa posotji mogućnost da je driver izašao za win11 a da će možda za koji dan za w10 ili nikad ili su driveri isti ali nisu navedene odgovarajuće winver u install info podatcima ili nije certificirano pa installer ignorira (to je postupak verificiranja koji ms radi i naplaćuje pa proizvođači ovisno o želji-gužvi-novcu to malo preskoče-uspore..) kao i mogućnost da je klasičan bug-greška neke serije, već uobičajeno za lenovo-laptope (počelo s vga svjetlinom-podešavanjima prije 5-10god.. jer su to Fntipke+bios i stara gradacija 0-15 je promjenjena na 0-255 koraka no nije bilo istovremeno ažurirano s biosom koji je radio sa starom i nakon pritiska tipke za svjetlinu je max bio 15 tj tamno-nevidljivo mada ispravno.. .. tj možda je potreban update biosa ili ispravak takve greške.. ili neka opcija kao i kombinacija fn tipke i multimedijalnih koje služe istoj stvari opet ovisno kako podesiš u biosu ..).

Cro0212 čet 20.4.2023 15:08

Imao sam slicnu situaciju isto lenovo i nije radio mis, i skinuo preko steama driver booster i tam mi je skinulo driver i proradilo, sad nez oce biti kod tebe tako ali kod mene je proradilo, probaj nista te ne košta.