Valentin17 pon 23.5.2022 15:32

Imam jednu situaciju, koristim Mozilla Thunderbird klijent za slanje i primanje mailova te u njemu koristim više računa. Npr. mail račun 1 je korisnik1@domena.hr i račun 2 je korisnik2@domena.hr. E sada ja bih htio sljedeće, moram imati dva računa jer moram primati mailove sa obadva računa, ali htio bih kad šaljem mail (biram nova poruka) da u odljeljku "from" imam samo jedan račun, odnosno da primam mailove sa oba računa (korisnik1 i korisnik2), ali da na te mailove odgovaram samo kao korisnik1, da ne moram svaki put kod slanja ako idem replay na mail koji je primio korisnik2, u odjeljku "from" mijenjati na korisnika1. Znači cilj mi je u odjeljku "from" imati samo jedan račun (slika).

ihush pon 23.5.2022 16:27

-kad odgovaraš tad to radi automatika, kad je novi maul tad se koristi default-prvi no možeš normalno izabrati.. tako radi svaki mail client tj ovisi kako što podesiš, npr korištenje win-logina i tad je to mail kojeg apps defaultno koriste + fičer da ne nude promjenu-izbor nego logoff-login, .. jednako kao za mrežu i rad pod osom.. ''ako si juzer pero, tad nisi juzer stipe..''.

steve90 pon 23.5.2022 16:45

Meni se to čini kao "nemoguće". Jer npr da ti meni postaviš pitanje i kolega iHush odgovara iz druge prostorije na to pitanje tada to nije reply (na isti razgovor) nego se u ovom slučaju gleda kao novi razgovor. Barem ja to tako shvaćam/tumačim. Jedino kada bi ti postavio pitanje obojici (da ti netko izvana šalje mail na obje adrese) i onda jedan od nas dvojice odgovara bi tehniči bio isti razgovor pa bi samo reply prolazio.

Jesu ti oba korisnika (e-mail računa) na istoj domeni? Možda bi se dalo nešto na preko hostinga iskombinirati? Tipa da svi mailovi koji dođu na korisnika 2 idu odmah korisniku1? Mislim da se takve stvari koriste u slučaju kada šalješ mail na info@primjer.hr i taj mail odmah ide osobi koja zadužena za to a ne da se odgovara sa toga info maila.

Međutua, možda sam promašio ceo fudbal i nisam uopće skužio što bi ti htio napraviti. 

Valentin17 pon 23.5.2022 17:04
ihush kaže...

-kad odgovaraš tad to radi automatika,

Ma jasno mi je to, ako radim replay na mail korisnika2, sustav automatski izabire da je "from" korisnik2@domena.hr.

E upravo bi ja tu automatiku htio preusmjeriti samo na korisnika1 i na njegov mail korisnik1@domena.hr, da on svaki put bira korisnika1 pa bio to novi mail (da, početna postavka kako kažeš) ili replay na neki mail koji je primio korisnik2 na mail korisnik2@domena.hr.

steve90 kaže...

Ma i meni se čini da se to neće moći. Je, domena je ista, ma petljao sam po cpanelu, ali kad preusmeravaš onda sam radi duple kopije, a to mi je veće zlo. To sam uspio raskopat napokon.

Plan mi je SMTP postavke korisničkoga računa korisnik2@domena.hr podesiti na divlje - server: test.test.net, username: test@test i port bezveze pa kad radiš npr. replay na mail korisnika2 i probaš slati kao korisnik2, dobiješ grešku, kasnije "from" promjeniš na korisnika1 i mail se pošalje. Možda netko ima bolju ideju, idealno bi mi bilo da u odjeljku "from" uopće nema korisničkog računa korisnik2@domena.hr tako da nema mogućnosti odgovaranja na mailove kao korisnik2.

ihush pon 23.5.2022 17:26
Valentin17 kaže...
ihush kaže...

-kad odgovaraš tad to radi automatika,

Ma jasno mi je to, ako radim replay na mail korisnika2, sustav automatski izabire da je "from" korisnik2@domena.hr.

E upravo bi ja tu automatiku htio preusmjeriti samo na korisnika1 i na njegov mail korisnik1@domena.hr, da on svaki put bira korisnika1 pa bio to novi mail (da, početna postavka kako kažeš) ili replay na neki mail koji je primio korisnik2 na mail korisnik2@domena.hr.

..

 -želiš nešto 'pogrešno' :)) .. tj suprotno implicitnoj logici (a računala su logički strojevi..).. tj pravila koja program-programer predvidi...

-ako je mail dobio korisnik1 odgovor će biti njegov, korisnik1, kao je mail dobio korisnik2, tad je on odgovor, ne korisnik1.. tj to je tad novi mali, ne replay-odgovor i to možeš 'na žganjce' (ručno).. ili kako već, no koliko sam razumio, postoji bolji-elegantniji 'trik' koji će dati rezultat koji želiš.. forwardaj mail korisnika2 na korisnik1.. dalje znaš, vidiš-probaš i nasmješiš se ... :)

Valentin17 pon 23.5.2022 20:04
ihush kaže...

 forwardaj mail korisnika2 na korisnik1.. dalje znaš, vidiš-probaš i nasmješiš se ... :)

Bit će na žgance. Sje.. SMTP postavke korisnika2 tako da kad odabere krivo, dobije grešku i ne može poslati dok ne odabere korisnika1 i bok.

Preusmjeravanje i je uzrok što jedan korisnik ima više računa, uništili me dupli mailovi, jedva ih raskosurao, ovaj prima od ovoga, onaj od onoga i kopija ko u priči. Ne hvala.

Veliki Brat uto 24.5.2022 15:37

Koristim Thunderbird na poslu (gdje imamo jedan account), pa mi se baš ne testira, ali koliko kužim trebalo bi se moći.

 

Poanta je da napraviš više identity-a za accounte s kojih NE ŽELIŠ slati mailove. Drugi identity za te accounte bi trebao biti onaj s kojeg ŽELIŠ slati mailove. Zatim postaviš pravila kada koristiš slanje s tog drugog accounta.

Te postavke podešavaš naravno u "account settings", kada ti je lijevo označen account, skroz dolje desno imaš gumb "Manage identities...". Nakon toga ćeš se vjerojatno snaći. Nadam se da će raditi ((tip s linka koji je originalno pitao kaže da mu ne radi). Sretno :)

 

Dolje niže čak kaže da je ta opcija čak ugrađena u Thunderbird (datirano kolovoz 2021.): "right click on mailbox, settings, at "Reply from this identity when delivery headers match" insert for example *@domain.com"

Valentin17 uto 24.5.2022 16:52
Veliki Brat kaže...

Koristim Thunderbird na poslu (gdje imamo jedan account), pa mi se baš ne testira, ali koliko kužim trebalo bi se moći.

Hvala puno na ovome, ovaj put sam odradio na način na koji sam gore opisao, SMTP postavke podesio na bezvezni port pa baci grešku kad odabereš krivo i neće poslati. Ali ovo si spreman da isprobam kad se ukaže prilika. Hvala.