Razni softverski problemi

Instalacija starijeg skenera na Windows 10 (SCSI)

mucko djubre pon 3.5.2021 12:04

Pozdrav ljudi.

Imam slijedeće pitanje: da li netko ima iskustva sa instaliranjem i podešavanjem drivera za stari skener (mislim da je model iz 1998.g.) Epson GT-12000 na računalo sa OS Windows 10 32-bit. Naime, radi se o skeneru koji je na navedeno računalo spojen putem SCSI priključka (koji je spojen na matičnoj putem PCI). Probao sam program VueScan koji bi trebao prepoznati sve te starije skenere, no ne prepoznaje ga. Stoga sumnjam da prvo moram osposobiti driver za SCSI kontroler. U device manager mi daje sliku da nedostaju driveri za SCSI (slika primjer-  Ethernet zanemarite, koristim USB mrežnu karticu). Moje pitanje je kako osposobiti SCSI Controller da bi dalje mogao instalirati skener pošto ni ne znam o kojem se proizvođaču ni modelu SCSI kontrolera radi, te se očito radi o nekom prastarom modelu. Hvala unaprijed

 

 

Mladen pon 3.5.2021 12:13

Da li za taj SCSI kontroler možeš u Device Manageru (desni klik, Properties, tab Details) doći do Hardware ID-a ?

Npr. za Intelovu mrežnu dobiješ nešto tipa PCI\VEN_8086&DEV_1539& ... pa po tome tražiš o kojem se točno kontroleru radi, iako ako ga Windows update ne nalazi, onda možda i ne postoji driver za Win 10.

Nisam već dugo koristio neki SCSI kontroler pa ne znam kakva je situacija sa virtualkama, takvi slučajevi starog hardvera se nekad mogu riješiti nekom virtualkom za Win98 ili XP, npr. jedan stari skener (USB) mi je još uvijek tako radi, iako je dosta nespretno za svakodnevnu upotrebu.

 

 

 

Dud pon 3.5.2021 12:29

Znači na neki način moraš skužiti koji je SCSI kontroler. Možda negdje na njemu pišu neki brojevi ili naziv ili nešto, ili možda nekim programom kao što je HW info ili SPECCY probati doći do informacije i onda probati pronaći drivere. Iako si mislim da ćeš ih teško pronaći za W10, možda nađeš za neku stariju verziju pa ga onda ručno ubaciti iz driver file-a. A onda to isto i za taj skener. Tak da mislim da budeš trebal kupit novi skener i gotovo. 

ihush pon 3.5.2021 12:46

- taj skener ima i lpt-paralel port.. bit će ti lakše nego pronaći odgovarajući driver.

- vue je 'smeće'... ako imaš driver tad radi svaki soft.

- kao alternativu bootaj neki linux-live.. i vidi radi li.

- za svaki uređaj-kontroler da bi ga računalo-os moglo koristiti moraš imati (odgovarajući) driver, najvažnije 32bita .. jer ćeš teško iz tog vremena pribaviri 64bitni driver (nije se proizvodilo). To nema veze s osom-win, isto pravilo za sve oseve. Samo je pitanje ima li neki os u internoj (legacy) bazi ili moraš imati cd-disketu..

 

- da bi radio scsi kontroler, moraš instalirati njegov driver.. ako nema za w10 ideš unazad 8,7,vista.. radi i od xp-a, ali ne setup.exe, nego trebaš 'pravi' čisti tzv dosmod-driver, tj inf-file + sys/dll fileovi i instaliraš desnim klikom ili kroz device.. (setup.exe je problem isntaller-appsa koji ne prepozna budući os.. tj to je win-app ovisna o win-osu za koji je rađena + ovisno o želji proizvođača.. jer ne žele..).

 

- moraš znati koji kontroler imaš, piše na chipovima, na kartici + kad se računalo pali u POSTu.. (zaustavi s pauzom..).. npr adaptec kao najjači brand, + oznaka.. npr adaptec 29160 ili oznake w 50/68/80-160 itd.. i razlika je u samom scsi-kablu za npr hdd-cd-periferiju.. + terminacija + postavke na samom kontroleru kao jumper ili auto-soft (prvi u lancu je kontroler, zadnji uređaj mora imati terminaciju dok su interni hdd-cd mogli bez-automatika.. ali tad ne radi vanjski lanac..). Ako nije adaptec, tad lsi, teac, rocket.. neki od 'jeftikanera'

 

- ako nikako ne pronađeš driver za w10, možeš vitrualizacijom starije win jer 90% imaju odgovarajući driver ali ćeš imati problema (prosljeđivanje host-guest uređaja + nepraktično).. lakše je bootati linux ako prepozna-podržava.

- zato je lakše preko lpt-a.. tj eliminiraš jednu ovisnost o driveru za drugi kontroler koji je ipak raširen-dostupan (com-lpt..).

- stari uređaji imaju jumpere-postavke, koji scsi-id (broj) od nula do 7/15.. nula je kontroler, hdd-cd su ugl na 1-2.. mora biti jednisntven ili ne radi dok je samo postavljanje u binarnoj shemi xxx .. 000-111=15 tj za npr broj tri ide otvoreno+zatvoreno+zatvoreno posljednja tri jumpera (ovisno ima li ih 3-4-više..), binarne nul-jedinice...

 

-baci, ne isplati se muka osim relikvije-muzej..

 

- twain (driver) .. kako mu i naziv kaže, 'nevažno' tj kad instaliraš skener-driver svaki grafički soft može koristiti ili koristiš win-wia.

vidi manual.. objašnjeno za scsi-id + terminaciju + epson scan pro twain driver

npr japanski site za w95.. malo je teže čitati :) + tek kad riješiš scsi-kontroler.

ihush uto 4.5.2021 15:25

.. par dodatnih (nevažnih) natuknica, za one koji traže nešto slično tj ista-slična pravila i problemi, kao i moguća riješenja, npr drugi os, stariji ili virtualac.. pa i stariji os + nadogradnja na noviji (ako tad povuče driver, no može biti i onemogućena nadogradnja u tom slučaju..).

 

- ovisno koji je kontroler, svi stari osevi su imali ogromnu driver-bazu .. do prije par godina s win10 kad ms počinje gasiti-izbacivati stari support. Dok linux distre ugl produžuju support tj ne izbacuju scsi i sl. drivre i zato radi outofbox (ne po duhu svetom, nego uvijek kroz driver...).

- driveri su veći problem za pribaviti jer ih nitko ne treba.. nisu 'popularni' + vrijeme prije globalnog interneta + 64bitni novi osevi koje traže odgovarajući driver koji tad 99% nije ni postojao, tad je praktično jedina šansa ako os ima i dalje uključen support-driver-bazu (ili tražiti po ms-katalogu pa dodati..).

- driver za kontroler je prvi korak, idući je driver za uređaj-skener .. tad popularan twain i win-wia noviji. Twain je dio drivera-frontenda prema useru-skeneru koji tad ostale app za skeniranje pozivaju, word-pict-photoshop.. bilo koji soft to može jer ekšli ne radi ništa osim što pokrene twain koji tad sliku prosljedi nazad ili kao file na disk. Isti-veći problem je taj driver (jer za scsi-kontroler se ipak može riješiti-naći..) jer driver ne proizvodi nitko osim proizvođača uređaja i mada je free (i baš zato) ostalima je nevažan dok je neki soft ako os-igra lako pribaviti origigi-pirat. Ponekad neki noviji driver-serija uključuje support za stariji a to se otkrije googalnjem-forumima ili čitanjem inf texta tj popisa uređaja (više za ostale kao mreža, vga..).

- hrpa skenera +10god starosti ostaju odbačeni jer nema drivera, za printere je manji problem + kvarljiviji pa ih manje preživi toliko (vga i sl nije zanimljivo čak i kad prežive jer su preslabe..) i na kraju se sve svede na interes proizvođača koji jednostavno ne želi dati novi driver za novi os nego prodati robu.. odnosno, uređaji iz biz klase imaju jači-duži support pa tako npr kopirke i sl uredno ažuriraju driver za w10 i rade, kao i dio reklame-renomea tj odnosa prema kupcu-korisniku. Neki brandovi imaju uredno-pregledno neki kao da namjerno skrivaju čak i kad postoji driver.. hp je najgori + bloatasti paketi koje se ponekad mora instalirati da bi dobili ostatak..

 

- vue je često google-odgovor, smeće, jer ... klasična priča. Potreban je driver, ne neki soft za skeniranje tj isključivo driver ima pristup uređaju, ne neka app, to juzeri trebaju znati kad googlaju i pokušavaju (i time si naguraju smeća + malwarea pa čak i plate neki soft.. koji opet na kraj ne radi).

- često je najbolje riješenje linux distra, jer ne komplicira s takvim sitnicama, upališ-radi (jer ima driver) + za skenere-printere i sl. uređaje, npr tv-kartice .. sve što biz želi napustiti i prodati novo, no sve ima neki vijek i smisao, pa tako npr tv kartice više nemaju smisla, analogne jer nema ništa, digitalne-dvbt jer nisu t2-hevc.265 kodek itd.. pregazi ih vrijeme ili za ostatak hw-a postanu preslabi za današnje potrebe. Ostaje jedino kao hobi-arhiva.. gušt da nešto radi.