i7 extreme pon 17.4.2023 23:19

Pozdrav. Imam Acerov laptop i pokušao sam si nanovo instalirati windowse, formatirao sam disk, krenula je instalacija ali mi je pri kraju izbacilo neku gresku. Ponovo sam pokušao ali sad mi na ekranu pise No bootable device, da napomenem, na usbu su mi windowsi. Sta bi mogo bit problem.

ihush uto 18.4.2023 12:37

-bootorder s tim nema veze.

-ima veze, mod rada i to na tri mjesta, bios (uefi-gpt+ostalo ili legacy-mbr), install stikić-bootmedij s kojeg se instalira u odgovarajućem modu ili u oba + obavezno korištenje CMS-bootmenija (ne order) jer jedino tako se može znati-izabrati gpt ili mbr mod tj ovisi što bios nudi i kako je napravljen stikić kao i to što je cilj-želja.. i treći dio sam disk-storage-drive... dok nije inicijaliziran, nema mod, installer tad automatikom kreira odgovarajući, ako već ima FS to znači da je inicijaliziran u gpt ili mbr modu tj ovisno o bios+instalu mora biti kompatibilno-jednako ili dalje neće.. tj jednako kao da nema driver ili da secboot nedozvoljava, tj što god od tog rezultat je da uređaj nije dostupan uz naravno mogućnost i nekog kvara-problema itd..

 

-zato, kao pravilo-protokol-redosljed.. uvjek obrisati disk na koji se instalira os, ne iz postojećeg win-računala nego u instalaciji.. novi disk nije potrebno no neće smetati tj isto je.. samo nepotrebno a tad je kao protokol to ok, .. kako? .. dok se pojavi bilo koji prozor, početak instalacije win (ili do izbora diska, kad je to logično napraviti).. shift+f10 i otvori se cmd, diskpart, clean-broj diska.. tad je sve obrisano, particije i mod rada.. (naravno svi podatci)..

-kao btw, preporuka spojiti samo disk na koji se instalira os, ostale diskove ako ih je više od jednog, odspojiti, spojiti kad je os instaliran.. eliminira se moguće brisanje pogrešnog diska i moguće brljavljenje gdje ide boot jer prednost dobije već postojeći tj installer win-ms-a ne nudi ništa nego sve odradi automatika-skripta i kao za bootmeni ovako se zna gdje je što..

-diskpartom se obriše disk, to je to.. ne treba kreirati particije, ništa, to će obaviti installer.

-ako tad nema diska, tad treba driver (za kontroler, npr sata3-ahci), što ovisi opet o postavkama biosa, dok uefi-gpt traži ahci, a može biti i ide-kompatibilan ili raid.. odnosno može biti drugi tip kontrolera a sve ovisi što bios-mbo nudi dok je driver potreban za svaki uređaj, pa za nove serije na tržištu može trebati novi driver koji nije još uključen u installer-bazu ili za nešto staro što je ms izbacio-abandao..

-naravno i to ako je sve ispravno, podešeno, kompatibilno... ako je kvar tad ništa od tog ne može pomoći.

-secboot.. služi čemu? upravo tome da je disk nedostupan.. dok i fastboot može biti problem tj prije je bila preporuka-pravilo da se isključi za install, sad više ne bi trebalo biti problema..

-pa do tog da sam stikić, winver, svašta može biti loše, npr da običan reboot i ponavljanje prođe mada je prvi put zapelo.. sa stikićima je to moguće + usb port koji može biti loš-kontakt i sl. dok se na starijoj generaciji računala mora koristiti usb2.0 za install ne na takvim serijama-generaciji gdje je usb3.0 bio dodatni kontroler (bios tad ne vidi.. uređaj tad nema nativni support, radi tek kad se instalira os i driver.. na novima je to uključeno u nativni support pa radi..) .. tad je ako postoji usb 2.0 i 3.0 priključak 'sigurnije' koristiti 2.0 ali je nešto sporije.. itd.

 

eto, jedan dio mogućih problema, koji počnu ne prvim korakom nego prije, pripremom install-stikića, tj nije svejedno kako ga napravimo, mctooom, rufusom ili neki treći alat.. tj može biti fat32 (koji mora biti za uefi-secboot itd.) može biti nativni ms-win tj ntfs.. a može biti u dva moda, gpt ili mbr ili oba tj fat32 nema mod, recimo glupi medij, ali zato je univerzalan i služi upravo tome, radi na svim uređajima, osevima.. jer je to standard, ali i ograničenja tog standarda-formata, pa install stikić-medij ne smije biti veći od 32gb jer je to max standarda-clustera.. istina, može se formatirati i veći (do 256gb) ali tad nije bootabilan tj tad je zbog različite veličine clustera boot sektor na pogrešnom mjestu-adresi i bios ne može prosljediti boot, to su standardi-ograničenja dok juzer to ne vidi običnim korištenjem (osim što vidi ograničenje na 4gb file i sl.).

-do prošle godine je win10 imao polugodišnje cikluse, h1-h2, proljeće-jesen.. i oznaka verzije-builda npr 1903-22h2.. ukinuto je polugodišnje i ostaje h2-jesenska, tj trenutno aktualana winver-installer je 22h2.. ako netko ima stariji nema smisla koristiti ga, tj treba napraviti noviji-aktualan, postupak klik-nextanja od desetak minuta..tj ovisno o downloadu i računalu na kojem se radi..

-ms politika, guranje.. npr za win11 traže uefi, tpm20, secboot.. naravno može i bez tog, po uputama ms-a ili lakše klikanjem u rufusu.. no juzer koji klika mora znati što će koja opcija uključiti-tražiti-isključiti tj izrada stikića u pravom modu i tek tako će sve proći, dok na svakom od ta tri mjesta postoji mogućnost a-b ili-ili tj pogrešnog + ako nešto preskočimo automatikom tad ne znamo što će koja automatika defaultno postaviti, npr logično da će novije računalo preferirati prvo boot u uefi-gpt modu ako postoji, starije možda obrnuto.. ali to je možda-nagađanje tj ovisi o postavkama biosa, ne order koji je samo redosljed diskova-bootova nego mod boota tj redosljed se odnosi na to koji disk je prvi ako ih imamo više i ostali uređaji, cd-floppy-mreža-usb.. to je redosljed, koji se može ponoviti u mbr ili gpt-uefi modu, recimo da je prvi uređaj usb ili mreža ili disk.. ali to nije važno, važno je u kojem modu, gpt ili mbr i zato se 'mora' koristiti cms-boot meni ako postoji.. odnosno novi laptopi uopće više ne nude stari-legacy-mbr, samo-isključivo uefi-gpt.. i tad će na njima sigurno bootati u tom modu, ali opet to ovisi o biosu, postavkama jer proizvođač može omogućiti opciju, nije svejedno što je namjena, koji osevi su službeno podržani itd.. tj ako je samo reklamiran win11 tad je sigurno tako, ako su ostali osevi tad možda posotji opcija koja je postojala i na starijim laptopima i još postoji na desktop-mbo.. (dok je ne izbace i ostane samo uefi-gpt mod..).

 

-sve to je samo zato što postoje 2 moda, prije je bio samo jedan, mbr i taj problem nije postojao.. na novom će biti samo gpt .. dok stikić, bios, potrebe juzera mogu biti različite i zato svatko za svoje potrebe-želje-cilj treba to izabrati-podesiti-napraviti tj nema jednog odgovora ili ima ako recimo želimo win11 po uvjetima koje traži ms.. tad znamo što sve mora biti uključeno tj juzer tad nema izbor ali može i bez tih uvjeta, može starije računalo, može rufusom.. može svašta i radi sve ali naravno radi samo kad imamo sve karike lanca, sve kompatibilno-ispravno-podešeno + driver itd.

Valentin17 sri 19.4.2023 05:15
i7 extreme kaže...

Moze malo jednostavnije za nas laike haha ?

Sta bi trebao napraviti?

Kad se pokrene instalacija, stisni na tipkovnici shift+F10 da se pokrene command prompt.

Upiši sljedeću komandu: list disk, stisni enter, zatim upiši komandu: select disk 1 (ili broj koji si očitao za svoj disk nakon upisa komande list disk) i stisni enter, upiši komandu clean pa opet enter, upiši komandu convert gpt i stisni enter, na kraju upiši komandu exit za izlaz te stisni enter, možeš nastaviti sa instalacijom.

 

EDIT: Najvažnije preskočim, meni je to automatizam pa ignoriram, prva komanda i najvažnija je DISKPART, znači to pa onda redom ovo dalje.