Razni mrežni problemi

ZyXel VMG5313-B30B, nikako otvoriti port.

SuperHeroj ned 31.5.2020 16:46

Evo moga slucaja, nije taj ruter, ali cisto kako u mene ide:

 

Odem u properties of etherneta, ipv4, stavim ip adresu tipa 192.168.1.22   subnetmask 255 blabla  i gateway (192.168.1.1   osim ako je u tebe drugaciji)

Odem u ruter postavke, port forward, kliknem both/all  tcp/udp, upisem port i pod ip upisem 192.168.1.22  tako da kada ruter uradi onaj dhcp flush da mi ne stavi drugi ip na pcu, tako da mi je uvijek isti 192.168.1.22 

ihush uto 2.6.2020 08:39

-save & reboot? ... ovisno o softwareu kod nekih su promjene tek tad aktivirane ili si nešto zbrljavio.. reset pa ponovi-podesi. (tek sad kad su oni nešto propustili to može raditi..).

-ili, vjerojatnije .. nemaš ništa na tom portu :) .. tj što misliš da radi otvaranje porta? To su vrata koja su sad otvorena, propušta se promet na neki ip-računalo-server, tj govoriš o igri .. moraš pokrenuti server-igru i tek tad imaš server na tom portu, tek tad će ti javiti otvoren port tj tek tad pinagnje daje odgovor do tad je ovaj (pogrešan) 'closed'..

-prevedeno, poštar je donio pismo ali ovaj put nisu vrata zatvorena nego nema nikoga doma, mada je poruka ista (pogrešna) tj paket nije isporučen bi bila točna poruka, tj test ping ne daje odgovor ali to ne znači da neki port nije otvoren. Otvaranje porta je samo jedno od stvari koje moraš napraviti i tek kad je čitav lanac složen, dobiješ odgovor 'open' tj računalo dobije odgovor s druge strane žice.

Alkaline sri 3.6.2020 19:49

Lokalno server radi na tom portu? Probaj translate sa 8080 porta, nekad znaju blokirat "niske" portove.

 

Za test možeš i probati DMZ na taj IP, bit će ti propušten svaki port kojem pristupiš. Samo za probu to napravi, nikako ne ostaviti za stalno.

 

Ping može i ne mora proći, sve ovisi o firewall u na routeru.

ihush čet 4.6.2020 09:02
uzbot25 kaže...

Ako je server u DMZu onda radi. Port za piVPN na serveru je promjenjen na 4430.

Ok, radi.

 

-naravno da u dmzu radi.. +već rečeno, nikako ostaviti sve/nepotrebno otvoreno.

-kad pokreneš server-app tj nešto što će na tom ip-adresi/portu biti server kao igra tad će pinganje tog porta javljati open, kad ugasiš server javljat će closed mada je port u ruteru tj ruta otvoren.

-ako ti tad neki port javlja closed, tad podesiš firewall na računalu tj dozvoliš app ili kreiraš raspon adresa (obično kod prvog pokretanja win javi blokiranje i tad možeš lako dodati + treba biti na privatnoj mreži, javna je defaultno zatvorena). Druga razlika je u defaultnim postavkama kao i ukinutoj win-workgroupi-home, pa je važno npr javna-public, privatna ili work-home mreža (u w7).. npr razlika home je defautlno sherao tj propuštao kroz firewall multimediju, film-dlna.. dok work defaultno propušta print&file share i kad vidiš naziv takve podjele tad je jasno zašto je tako nazvano ali to korisnici nisu znali tj sve je bila automatika koja radi ili ne a korisnik nije ništa realno lako mogao podesiti tj .. mreža je mreža, radi jednako na svim osevima, ista pravila, standardi itd. Kad jednom razumiješ osnove koje su zapravo banalno jednostavna pravila kao srketnica pruge-vlak tad možeš podesiti sve što trebaš, lako, na svakom osu za svaku app. Internet je mreža, problem je samo što juzeri nemaju normalan pristup tim postavkama-opcijama kao što imaš npr podešavanju printera ili nekog drugog dijela računala.