igy78 čet 10.10.2019 11:49

Trebam produziti CAT6 mrezu 300m i znam da svakih 100m treban ubaciti extender.Antenska i bezicna rjesenja ne mogiu upotrebljavati u ovom projektu,samo kabel.

 

Ono sto nalazim je da se to uglavnom radi o POE extenderima cija je svrha napajanje nekog uredjaja na kraju linije.

 

Kako meni na kraju linije dolazi jos jedan switch na kojeg povezujem razne uredjaje koji imaju vlastito napajanje,zanima me hoce li bit problema ako posaljem POE na taj switch?

 

Ima li mozda neko drugo rjesenje u kojem bi mogao na tu udaljenost poslati samo podatke,bez POEa?

 

Ono sto sam ja gledao je 

https://www.edimax.com/edimax/merchandise/merchandise_detail/data/edimax/global/smb_switches_poe_extender/gp-101et/

 

ima li netko iskustva s tim?

 

ili neki drugi savjet od iskusnijih?

 

Hvala

ihush čet 10.10.2019 16:32

-možeš bez dodataka.. radi i običan cat5 čitav kolut 305m bez problema, ali naravno kao službena preporuka-standard je do 100m (90m + kebel za spajanje je unutar strogog cat6 standarda..).

-zašto extender? tj bilo koji mrežni uređaj je 'stabilzator', u ovom slučaju switch ili router ili ap-extender tj ono što ti treba (zavaravajuće je sam termin extender koji se koristi za proširenje wlan pokrivenosti..).

-poe je jedno od rješenja ako na mjestu spajanja nemaš struju, no tad trebaš uređaj koji može koristiti poe napajanje, jeftikaner oprema ugl nema takvu mogućnost, dok routeri često mogu biti s tom opcijom, ne mora biti skupo.. 200-300kn klasa..

nine čet 10.10.2019 16:36
Jakovp kaže...

Postoje i rješenja s konverterima na optiku.

 

ja bi isto u tom slučaju optiku povukao.. da se kupiti sa već spliceanim konektorima na dužinu koju hoćeš.

sad dali će se terminirati media converterom ili sfp-om je svejedno..

 

klokan057 kaže...

Postoje tzv VDSL2 Lan extenderi. 

 

true, ali to bi koristio samo kao zadnju opciju..

 

zdgrunf čet 10.10.2019 17:02

Provuci optiku i amen. Je istina, nekad radi utp i na više od 100m ali to je pouzdano kao babin zub. Imao sam takvih problema prije cca 20 godina doduše u nije bilo lijeka dok nisam potrošio bogatstvo na optiku :)

MrBlc pet 11.10.2019 08:05

Ako imaš mogućnost optike, nemaš se što misliti.

 

Ako tamo gdje je pogodno mjesto za ekstender može postojati potreba za dodatnim priključcima i imaš struju, stavi običan switch - sutra samo uštekaš dodatan uređaj u taj switch.

 

Ako ne, onda ili ovaj ekstender ili VDSL2+. Trebalo bi raditi i jedno i drugo, ali opet i jedno o drugo ovisi o kvaliteti opreme. Ako ideš na ekstender računaj da on diže napon, a time na prvom segmentu povećava struju, pa ti treba PoE injektor dovoljne snage da napaja sve uređaje + gubitke na kabelima.

igy78 pet 11.10.2019 10:44

Hvala svima na odgovorima.

Sami kabel ne.Moja iskustva su da mozes ici preko 100m ali bas 300.Mozda u idealnim labaratorijskim uvjetima bez ikakvi smetnji izvana.

 

Optika,znam za konvertore i da je ona najbolji izbor ali u ovom slucaju mi je izvan zadanog budzeta.Osim toga,nekako mi je nepotrebna.

 

vdsl2 extender mi ne igra jer vec imamo kupljene ormarice i CAT 6 kabel pa nam se ne uklapa u budzet.

Ono sto sam vidio o njima je da oni trebaju obicni telefonski kabel izmedju(rj11) pa je to dodatni trosak.

 

Za moje potrebe dovoljna mi je brzina od 10Mbs jer uredjaji koje spajam ne zahtijevaju vece brzine.

Tako da mi preostaje ili obicna 3 switcha ili Poe extenderi

 

Gledao sam onog edimaxa iz linka kojeg sam postao.

Osim toga gledam ovaj

https://www.conrad.hr/poe-ekstender-1-gbit%2fs-ieee-802.3af-%2812.95-w%29%2c-ieee-802.3at-%2825.5-w%29-digitus-professional-dn-95123

 

sto je opet POE extender.

Ono sto su mi rekli je da IEEE 802.3at ima auto sense funkciju te da nema problema od moguceg izgaranja na uredjaju koji ima vlastito napajanje(switch).

Razlog zasto bi vise volio Poe je da bi s time izbjegao nepotrebni trosak ugradnje uticnica svako 100m.

Ako u konacnici,na tu udaljenost, POE extender mi moze prenijeti stabilno data signal uz minimalne brzine,ja sam zadovoljan.

 

ono sto sam zamislio je:

 

ethernet+poe injektor-----100m----poe extender----100m-----poe extender-----100m----switch(obican)

 

a sad kad malo razmislim,mogao bi ugurat vdsl2 extender i zamijeniti Cat6 s telefonskim kabelom.

onda bi to ovako izgledalo

 

uredjaj +vdsl2 sender---------rj11 300m-------------vdsl2 reciever+switch

 

tako ne bi bilo potrebe za strujom,kidanjem kablova,krimpanjem plus usteda na vremenu.Ima li netko iskustva s ovim u praksi?

Kako kazu specifikacije na 300m bi imao 75Mbs sto je vise nego dovoljno jer mi je ulaz nekih 20Mbs

 

Osim ako tih mojih 20Mbs na ulazu ne bi palo na 1mbs na izlazu?!?

 

sto bi mi preporucili od ove 3 opcije.Koja nudi stabilnost i najmanji pad?

 

obicni switch

POE Extender

VDSL2 Extender

 

ihush pet 11.10.2019 12:18
Yunfy-man kaže...
.. Koliko znam da se u lan kablu ionako 2 žice ne koriste. Upravo po te dvije žice teče poe.

 -ovisi, 8žica=4-para. Za što se koristi je sporedno. Tj. ovisno o brzini mreže, npr 10-100/fast koristi 4 žice (1-2-3-6) i tad su još 4 žice slobodne, tj srednje dvije plave se koriste za tel i tad je još par smeđih slobbodan.

-ako se koristi gbe-1000 mreža tad se koriste sve 8 žica, + crossover ili dvije paralelene 100 ili dvije tel linije itd itd.. pa do tog da se može kao kabel korsititi za bilo što, ako ima dovoljno žica-pinova i odgovarajuću vodljivost signala, npr za miša, printer, vga.. tj žica je samo žica ako nemamo smetnje ili neke druge uvjete. -tako da u lan kablu za mrežu se koristi 4 ili 8 a dio koji se ne koristi je stvar što sve je ili nije spojeno pa se ne može reći da su dvije žice slobodne u lan kablu, mada je to najčešće zbog telefonske žice upravo tako.

-ako se po standardnom rasporedu napravi lan(100) + tel, tad su 7-8 smeđe slobodne npr za struju, dok su utičnice rj11-rj45 kompatibilne i možemo rj11 priključiti u rj45 (obrnuto fizički ne možemo zbog dimenzija + broj pinova i raspored koji tad mora biti kemijanje mada neki majstori koriste i tel kabel za mrežu kao najgore moguće tj samo kad se baš mora).

MrBlc pet 11.10.2019 12:29

Brzina će uvijek biti brzina jednaka brzini najsporijeg dijela mreže, pa ako VDSL omogućuje preko 20 Mbit/s, brzina ti neće padati ispod brzine konekcije.

Razlika je u slučaju smetnji - ethernet radi na konkretnim brzinama 10/100/1000, dok DSL može puno bolje prilagoditi brzinu uvjetima, pa neće odmah pasti na 10, već može raditi i na 15, 19 i sl. Međutim, ako su ti uvjeti takvi da imaš padove etherneta, onda ionako imaš problem sa stabilnošću mreže.

Yunfy-man pet 11.10.2019 12:53

Ako koristiš VDSL sustav kao npr. ovog linka sa amazona nema pada brzine kolilko sam pročitao iskustva sa amazona max brzina je 144 Mbps odnosno i dalje ćeš imati 20 Mbps.

Ja sam razmišljao sljedeći setup da 2 žice služe da preneseš VDS signal između 2 VDSL extendera a ostalih 6 žica ti ostane za eventualn data prijenos ukoliko ti bude potreban, ne bi preko toga slao power, nego bi power uzeo na remote lokaciji.

POE je zgodan mislim da je max duljina isto 100m. Tako da bi morao imati među uređaj na svakoj trećini kabla.

Koliko sam kužio kod DC struje poe-a sa udaljenosti dolazi do velikog pada napona pa je onda poželjno koristi čim više napone odnosno treba izbjegavati 12 V.

igy78 pet 11.10.2019 14:28

Ok nakon svega procitanoga vdsl2 mi se najvise svidja.

 

Kao sto je prijedlog bio,umjesto telefonskog kabela mogu koristit CAT6 kojeg imam,samo ga spojiti na rj11 konektore.U svakom slucaju to bi trebalo dobro funkcionirati.Vidio sam na amazonu dosta dobrih recenzija vezano za ovaj sistem produzavanja.

 

U biti nisam naisao na neke vece nedostatke,osim sto neki misle da je Startech osjetljiv na promjene napone.Njega bi svakako spojio na surge protector uticnicu tako da se nadam da bi to sprijecilo probleme.

 

Kako imam 5 zasebnih mreza po 300m u istoj cijevi te mi treba 5 vdsl2 extendera,mislio sam potraziti neki bolji uredjaj ali su mi svi nekako slicni,kao jedan te isti uredjaj razlicitih proizvodjaca i cijena.

Gledao sam neke industrijske verzije koje nisu u paru sender reciver,vec imaju samo sender ali su puno bolje napravljene i manje osjetljive na vanjske uvjete.

Ima li neka preporuka

Koji bi bio dobar proizvodjac.

Oni koje ja koristim za antenske sustave nemaju ovakve extendere u ponudi,tako da ne znam tko je ok u ovom polju.

 

 

 

MrBlc pet 11.10.2019 15:25

Trebaju li ti baš biti zasebne mreže ili ne? Da li su krajnje točke blizu jedna druge? Kroz jedan kabel idu bez problema 4 linije, s obzirom da je svaka parica twistana na duplo većim segmentima od prethodne, preslušavanje bi se trebalo poništavati. U teoriji ne moguće izvesti i 6 linija preko 4 parice, ali bi vjerojatno imao pad brzine.

Ako su ti blizu krajnje točke međusobno možeš staviti switch iza konvertora. Ako nabaviš switcheve koji podržavaju link aggregation, mogao bi primjerice dvije ADSL linije spojiti na takav switch, pa da svih 5 uređaja dijeli zajedničku brzinu te dvije linije.

igy78 pet 11.10.2019 16:05

Da,trebaju bit zasebne mreze jer je rijec o 5 razlicitih sistema.Svaki sistem ima svoj router s Sim karticom.

Sto se krajnih tocaka tice,najbliza je na cca 220m udaljenosti.

Svih 5 mreza,tj sistema pocinju s istog mjesta(ormarici)i zavrsavaju na istom mjestu(opet ormarici sa switchevima za daljnje mrezenje).

Vidim prednost u tome da s jednim kabelom rijesim vise linija i jako je dobar prijedlog.

U ovom slucaju,kako imamo vec kabel namijenje za to,skoro 1.5km predvidjeno za ovo,nije mi potrebno stedjeti.

Najbitnija mi je stabilnost i da imam barem takvu komunikaciju s uredjajima na drugoj strani.

filter160 pon 14.10.2019 16:46

Iimaj na umu zašto se optika koristi kod povezivanja između izgrada i slično.

 

1. Stabilnost

2. Smetnje

3. Ne prenosi strujni udar dalje

 

Ako se na tih 300m ikada ikako slaba struja poveže sa jakom strujom....

 

Još jednom razmisli o optici, ali ako baš ne može jebiga, bit će i VDSL ok.

 

Možeš i o ovome razmisliti

 

Ovo sad nije upućeno samo autoru.

Dalje.. malo mi je čudno na mrežnom podforumu čitati o 5 mreža kao da je to neki bauk i zahtjeva pet različitih kabova. Potpuno normalno se 5 ili 500 mreža zgura u jedan kabel. Štoviše i QoS se postavi tako da npr. VoIP mreža ima prioritet.

I zašto bi 5 mreža imalo svaka svoj router?