mali.kresho pon 16.3.2020 11:17

Imam problema s povezivanjem na net preko LAN-a. Naime sta je, u prizemlju kuće mi se nalazi ruter iz kojeg sam preko TP-linkova se spojio na kat, sve preko žice, na d-linkov switch na koji su spojeni , IPTV, ps4 i i AV reciver. Sad sta je problem, veza mi svaki puta puca kad prebacim sa TVa na ps4 i obrnuto. Veza pukne dok je u ostatku kuće sve u redu. Zvao sam Iskon kod kojih imam paket i dali su mi uputu da iskopcam TP linkove, zamijenim ih i to je to. Oprobo to napravit i veza se vrati, ali opet kad ps4 ugasim vratim na tv radi,  kad vratim ponovno na ps4 opet ostanem bez mreže i tako u krug. probao sam samo s kablom iz tp linka direkt u ps4 pa ga iskopcam i vratim nazad, opet nema mreže. ima tko kakvo rjesenje, jer cu izludit sa stalnim resetiranjem tp linkova?

mali.kresho sri 18.3.2020 08:28

Malo sam se jucer vise igrao s nekim opcijama, pa sam dosao do zakljucka...

 

Problem je u IP adesama, ps4 i laptop kad spojim nakon reseta tp linkova normalno funkcioniraju 15 20 min i nakon toga izgube konekciju, spojim laptop i vidim da ne moze dobiti IP adresu, dok Iskonov IPtv normalno radi i bez problema, znaci da neta ima ali nesto poj.... te ip adrese...sad ne znam jel stvar onda do rutera ili do linkova ili do neceg treceg?

Antoniio22 sri 18.3.2020 09:28

Koliko sam skužio, sve ti ide preko jednog switcha, i IPTV i ps4 i treći uređaj, a switch na jedan port na ruteru. IPTV ti ne može raditi ako ti preko tog switcha radi internet i obrnuto jer ti je sve spojeno na jedan port na ruteru i taj se bridgea ovisno o tome što je spojeno, IPTV ili neki uređaj za internet. Jedno i drugo ne može raditi zajedno. IPTV ti mora na ruteru biti spojen na svoj port, switch na drugi i tada bi ti sve trebalo bez problema funkcionirati.

Ispravi me ako sam nešto krivo shvatio.
Veza ti je ruter--TPlink---TPlink---switch---sve ostalo

mali.kresho sri 18.3.2020 10:42

Evo na slici nacrtano :)

 

Znaci prizemlje iz rutera idu 3 kabla, za tp link, Iskon Tv i komp...na katu iz tp linka ide u switch, a iz njega ps4, drugi iskon Tv i u ovom slucaju laptop sto sam spojio da vidim kako se on ponasa...

 

Dolje u prizemlju sve stima normalno, i wifi i lan veza, a na katu imam problema...Kao sto sam napisao Iskon tv radi bez problema kad ga se gasi, prebacuje na resiveru s uredjaja na uredjaj, ne gubi vezu...medutim ps4 i komp imaju vezu prvih 15ak minuta i onda samo odjednom izgubim vezu i kad pokusam skuzit sta je, vidim da jednostavno ps4 i komp pise no ip address... desavalo se i prije kad nisam imao switch...

MrBlc sri 18.3.2020 11:10

Što ti je TP-link? Powerline adaptor ili nešto drugo?

 

Ako je powerline adaptor, to ti ne može raditi, kao što ti je Antoniio22 već napisao - IPTV i LAN su dvije odvojene mreže u routeru, router port na koji je spojen TP-link dodijeli onom mreži koji prvi uređaj zatraži, s tim da, obvisno o samim uređajima, ne zna prebaciti dok se fizički ne odspoji TP-link jer router ne zna što se događa s druge strane powerline mreže. Vjerojatno je IPTV box dovoljno pametan da zna periodički zatražiti refresh od routera, pa kad upališ IPTV ili ako se on povremeno ažurira (primjerice listu kanala), router prebaci port na IPTV mrežu i interneta više nema dok router ne detektira prekid konekcije na tom portu.

 

Rješenja:

1.) Dva para powerline adaptora - jedan za LAN/internet, a drugi isključivo za IskonTV. Svaki par je syncan zasebno, provjeriti da su dobili različiti network key.

Prednosti: jeftino, lako za podesiti

Mane: rade konkurentno i jedan drugog zagušuju, pa ako imaš već sad dosta nisku brzinu, neće dobro raditi

 

2.) Dva switcha s podrškom za VLAN (virtualni LAN) - jedan je spojen s dva kabela na router i trećim na powerline, a drugi je spojen na powerline i na njega spajaš uređaje na katu.

Konfiguracija donjeg:

- jedan port spojen na router: VLAN1

- drugi port spojen na router: VLAN2

- port na kojem powerline: untagged

- ostali portovi: VLAN1, pa na njih možeš spajati dodatna računala ako fali portova na routeru

 

Konfiguracija gornjeg:
- port na kojem powerline: untagged

- port na kojem je IskonTV: VLAN2

- ostali portovi: VLAN1, na njih spajaš sve ostale uređaje i/ili dodatne switcheve

 

Prednosti: nema konflikta među powerline mrežama - sve ide preko iste, ovisno o opcijama switcheva, možeš dati prioritet IPTV-u da zbog neta ne prekida TV

Mane: skuplja oprema, traži veće znanje za podesiti

 

Alternative:

- prebacivanje jedne mreže na WiFi

- provlačenje kabela

ihush sri 18.3.2020 11:38

- IPTV i LAN su dvije odvojene/različite mreže (+zaštita + ovisno kako koji operater izvede uređaj-soft-firmware npr tcom ima odvojene portove crveno-žuto, ostali automatika tj iptv se podesi na portu gdje ga spojiš ali ne preko switcha dalje.. tj tad bi mogao imati više iptv prijemnika (besplatno) a to operater ne želi tj naplaćuje.

-sve ti radi neko vrijeme jer zapravo mreža može raditi bez routera 10-15min.. tj kad zatraži ferfresh ip adrese tad dođe do kolizije-prekida.. do tad kao da radi. Možeš probati i ručnim postavkama ip adrese na računalu-pleyki.. ali u pravilu se to ne miješa u jednu mrežu, tj to može samo smatswitch koji ima mogućnost vlana.. i sl. tj sve je to soft-opcija-mogućnost ali i zaštita operatera + iptv nije lan (mada je ''isto'') :)

Martyr_Logarius pon 7.9.2020 08:48

Pozdrav, imam sličan (bar naizgled) problem kao i autor ove teme. Naime, koristim Iskon NET+TV i imam ukupno 4 powerline adaptera (svi su D-link). Jedan je uključen kod routera, drugi je uključen na suprotnoj strani zida i iz njega ide LAN kabel u Iskon tv prijamnik. Treći powerline adapter je uključen u mojoj sobi iz kojeg ide LAN kabel u drugi Iskon tv prijemnik. I sada sam htio, kako sam u međuvremenu uzeo desktop računalo, spojiti još jedan powerline adapter (to je taj četvrti) iz kojeg bi povukao LAN kabel u komp. Kada to napravim, desi se sljedeće, na kompu piše Ethernet doesn't have a valid IP configuration. Kada restartam router, na cca pola sata radi, ali sa užasno niskom brzinom (preko wireless LAN antene dođe do 11 MBps u downloadu, preko kabla jedva 2MBps). Router je Zyxel je VMG5313-B30a, a LAN kabel koji koristim za spajanje na komp je Cat6 UTP (piše da mu je brzina inače 1 Gbps). Probao i sa naredbama netsh winsock reset, netsh int ip reset, ipconfig /flushdns, ne znam ni ja što sve, deinstalirao adapter, skinuo driver, ali nula bodova. I da, zaboravio sam navesti da mi stari koristi laptop s kojim je preko wirelessa spojen na net.

ihush pon 7.9.2020 11:44
Martyr_Logarius kaže...

..Kada restartam router, na cca pola sata radi,..

 .. vjerojatno imaš dva routera-koliziju, dns-gw postavke. Jedna mreža, jedan šef-foruter, dva=problem kakav imaš (tj mreža može kraće vrijeme bez šefa-routera tj uputa kamo tj keširanje da uređaj ne mora svake sekunde tražiti od routera i time zagušiti mrežu). Pa je za pretpostaviti da je dodan adapter-powerline router i ruter modu i da on radi problem ili neki treći uređaj.

-ali može biti bilo što na mreži, npr kvar routera, postavke, smetnje, može biti loš kabel, pogrešan raspored žica-pinova (i nema veze što piše na kablu, ne daje kabel brzinu, nego ispravan dozvoljava, istu žicu ako ne spojiš pravilno svih 8 pinova ne možeš dobiti 1gbps, s 4 žice samo 100 itd.).

-možda problem uopće nije tvoja mreža, može biti bilo što izvan, linija-centrala-radovi, tcom širi optiku, a1 se ispričava korisnicima zbog prošlotjednih prekida, centrar zg je u ruševinama, itd. .. a dovoljno da je previše susjeda u dometu wlan signala pa da nema slobodnog kanala tj smetnje za wlan.

-mreža je jedna, mreža.. sve je tad povezano i svaki dio može uzrokovati problem ostatku, pa tako wlan može smetati routeru i lanu jer to je isti uređaj itd..

 

-kad ne možeš konkretnije znati-otkriti uzrok problema, tad ideš eliminacijom ili od nule, sve geldaš kao neispravno dok ne dokažeš suprotno ili dedukcijom uklanjaš dok proradi..

-od nule je (možda) bolji put, spojiš se direktno na router, žicom, bez ičeg drugog, bez interneta, testiraš samu konekciju pc-router i vidiš ponavlja li se problem.. isto to za wlan itd. i tad kreneš u dodavanje dijela mreže, ne sve nego jedno po jedno. Dok radi ideš dalje, ako se pojavi problem tad si recimo pronašao uzrok i tek tad možeš otkloniti problem-kvar ili pogrešnu postavku. .. sve se kvari, svaki uređaj, žica pukne, smetnje.

-drugi način dedukcijom, unazad, ukloniš posljedni pw adapter, .. ako tad nema problema tad je on uzrok, možda neispravan, možda previše uređaja, možda pogrešna postavka tj način spajanja je stvar žice-bežično, dok sam uređaj može biti bilo što, običan lan adapter, wlan, može biti rudimentarni router i imati lan+wlan, itd.. tj svaki uređaj kad je sam može raditi s bilo kakvom postavkm, no kad je više-mreža, tad mora biti podešen suklandno ostatku mreže.

-možda je dovoljno ugasiti-isključiti + odspojitii ponovo spojiti sve dijelove mreže jer ponekad se nakupi kao smetnji-struja (statički, bez uzemljenja..) sve jer svaki dio može biti uzrok, jer je sve jedna mreža pa problemu nije važno gdje se nalazi, rezultat je isti.

Martyr_Logarius pon 7.9.2020 12:20
ihush kaže...
Martyr_Logarius kaže...

..Kada restartam router, na cca pola sata radi,..

 .. vjerojatno imaš dva routera-koliziju, dns-gw postavke. Jedna mreža, jedan šef-foruter, dva=problem kakav imaš (tj mreža može kraće vrijeme bez šefa-routera tj uputa kamo tj keširanje da uređaj ne mora svake sekunde tražiti od routera i time zagušiti mrežu). Pa je za pretpostaviti da je dodan adapter-powerline router i ruter modu i da on radi problem ili neki treći uređaj.

-ali može biti bilo što na mreži, npr kvar routera, postavke, smetnje, može biti loš kabel, pogrešan raspored žica-pinova (i nema veze što piše na kablu, ne daje kabel brzinu, nego ispravan dozvoljava, istu žicu ako ne spojiš pravilno svih 8 pinova ne možeš dobiti 1gbps, s 4 žice samo 100 itd.).

-možda problem uopće nije tvoja mreža, može biti bilo što izvan, linija-centrala-radovi, tcom širi optiku, a1 se ispričava korisnicima zbog prošlotjednih prekida, centrar zg je u ruševinama, itd. .. a dovoljno da je previše susjeda u dometu wlan signala pa da nema slobodnog kanala tj smetnje za wlan.

-mreža je jedna, mreža.. sve je tad povezano i svaki dio može uzrokovati problem ostatku, pa tako wlan može smetati routeru i lanu jer to je isti uređaj itd..

 

-kad ne možeš konkretnije znati-otkriti uzrok problema, tad ideš eliminacijom ili od nule, sve geldaš kao neispravno dok ne dokažeš suprotno ili dedukcijom uklanjaš dok proradi..

-od nule je (možda) bolji put, spojiš se direktno na router, žicom, bez ičeg drugog, bez interneta, testiraš samu konekciju pc-router i vidiš ponavlja li se problem.. isto to za wlan itd. i tad kreneš u dodavanje dijela mreže, ne sve nego jedno po jedno. Dok radi ideš dalje, ako se pojavi problem tad si recimo pronašao uzrok i tek tad možeš otkloniti problem-kvar ili pogrešnu postavku. .. sve se kvari, svaki uređaj, žica pukne, smetnje.

-drugi način dedukcijom, unazad, ukloniš posljedni pw adapter, .. ako tad nema problema tad je on uzrok, možda neispravan, možda previše uređaja, možda pogrešna postavka tj način spajanja je stvar žice-bežično, dok sam uređaj može biti bilo što, običan lan adapter, wlan, može biti rudimentarni router i imati lan+wlan, itd.. tj svaki uređaj kad je sam može raditi s bilo kakvom postavkm, no kad je više-mreža, tad mora biti podešen suklandno ostatku mreže.

-možda je dovoljno ugasiti-isključiti + odspojitii ponovo spojiti sve dijelove mreže jer ponekad se nakupi kao smetnji-struja (statički, bez uzemljenja..) sve jer svaki dio može biti uzrok, jer je sve jedna mreža pa problemu nije važno gdje se nalazi, rezultat je isti.

 Imam jedan router i taj je u dnevnoj sobi, u svojoj sobi sam do jučer/prekjučer imao samo jedan powerline adapter iz kojeg je kabel išao u Iskon.tv prijamnik. Probao sam odspojiti iskon tv i iz tog powerline adaptera  vezati desktop sa LAN kablom, isti problem. S netom inače nismo imali problema, wireless radi (iako kako se sada spajam preko TP link wireless usb antene čini mi se da je nešto sporiji net nego dok sam koristio wireless na laptopu, ali ništa drastično), ali kada sam htio povezati LAN s kompom, tu su nastali problemi. Znači, kada restartam router u dnevnoj sobi onda na cca pola sata, radi preko LAN-a, ali užasno sporo. Na netu sam našao kojekakvih troubleshootera, tipa ukloni IPv6, da sada ne nabrajam, ali uvijek se javi ta poruka Ethernet doesn't have viable IP configuration. 

ihush pon 7.9.2020 12:51

.. aha :) .. iptv ti je preko pw-lan.. to je 'druga' mreža, tj ne možeš mixati dvije mreže a to se desilo na powerlineu tj ili je za iptv ili za lan, ne oboje jer su drugi standardi-ip-subnet (i to može hendlati samo odgovarajući router ili vlan-smartswitch koji može upravljati s dvije mreže tj isti problem bi imao da si umjesot powerlinea koristio običan swithc-lan (kao razvodnik-žice-spoj).

-router u firmwareu-softu ima dio koji se o tome brine, detektira iptv prijemnik i na tom lan-portu šalje iptv signal, zbog zaštite ne možeš dirati itd.. ali to nije lan, nije 192.168.x.x .. nego nešto tipa 10.0.xx.. i može se spojiti samo prijemnik iptv tj uređaj kojem će medijaserver-router dodjeliti potrebne postavke (zaštita, jer operater ne želi da to možeš s parsto prijemnika..)

 

-test, odspojiš iptv, radit će ti lan.. ali tad imaš problem s tvom, tj tad znaš što trebaš.

-inače od modema trebaš vuči dvije odvojene žice, jednu lan za mrežu, drugu za iptv, kako god sad zamisliš moraš imati dvije odvojene mreže, preseli modem ili što već možeš..

 

-brzina wlana, stvar je signala + antena/smetnje. Laptop ima bolju-jaču-veću antenu u tijelu-ekranu, dok usb stikić-adapter ima malu + obično na lošijem mjestu, zid, žice.. i u pravilu slabiji signal-smetnje-brzina mada su teoretski isti čak kad je isti chip u pitanju. Stvar je u signalu-prijemu koji se mijenja ovisno npr kad pomakneš antenu-uređaj itd.. (kao da na radio-tranzistoru loviš signal i okrećeš antenu..)

Martyr_Logarius pon 7.9.2020 13:09
ihush kaže...

.. aha :) .. iptv ti je preko pw-lan.. to je 'druga' mreža, tj ne možeš mixati dvije mreže a to se desilo na powerlineu tj ili je za iptv ili za lan, ne oboje jer su drugi standardi-ip-subnet (i to može hendlati samo odgovarajući router ili vlan-smartswitch koji može upravljati s dvije mreže tj isti problem bi imao da si umjesot powerlinea koristio običan swithc-lan (kao razvodnik-žice-spoj).

-router u firmwareu-softu ima dio koji se o tome brine, detektira iptv prijemnik i na tom lan-portu šalje iptv signal, zbog zaštite ne možeš dirati itd.. ali to nije lan, nije 192.168.x.x .. nego nešto tipa 10.0.xx.. i može se spojiti samo prijemnik iptv tj uređaj kojem će medijaserver-router dodjeliti potrebne postavke (zaštita, jer operater ne želi da to možeš s parsto prijemnika..)

 

-test, odspojiš iptv, radit će ti lan.. ali tad imaš problem s tvom, tj tad znaš što trebaš.

-inače od modema trebaš vuči dvije odvojene žice, jednu lan za mrežu, drugu za iptv, kako god sad zamisliš moraš imati dvije odvojene mreže, preseli modem ili što već možeš..

 

-brzina wlana, stvar je signala + antena/smetnje. Laptop ima bolju-jaču-veću antenu u tijelu-ekranu, dok usb stikić-adapter ima malu + obično na lošijem mjestu, zid, žice.. i u pravilu slabiji signal-smetnje-brzina mada su teoretski isti čak kad je isti chip u pitanju. Stvar je u signalu-prijemu koji se mijenja ovisno npr kad pomakneš antenu-uređaj itd.. (kao da na radio-tranzistoru loviš signal i okrećeš antenu..)

 Da li bi mi u ovom konkretnom slučaju port switch pomogao? Iako da budem iskren, s time nisam nikada radio, nisam se ni s portovima na routeru zapravo bavio, nikada nisam imao potrebe dosada evo. I hvala na informacijama i pomoći!

MrBlc pon 7.9.2020 13:48

Ovako, kreni tako da uzmeš dva powerline adaptora, resetiraš ih i podesiš s njima mrežu. Jedan spojiš u router, a na drugog računalo. Testiraš brzinu, gledaš što ti app od powerline adaptora javlja i slično.

 

Nakon toga pokušaš dignuti drugu, odvojenu mrežu s druga dva powerline adaptora (drugi key mreže) i pokušaš dignuti IPTV preko njih (opet, jedan na router, drugi na prijamnik).

 

Testiraš opet sve. Ako počinje štekati, vjerojatno ti instalacija ne može podnijeti dvije mreže. Možeš pokušati prebaciti jednog na drugu utičnicu, da budu malo razdvojeni, ovisno kako ti utičnice oko routere dopuštaju. Powerline ne bi smio biti na produžnom, a ako su ti oba na istom produžnom, to bi mogao biti problem. Ako tu ne možeš riješiti problem, ili IPTV ili internet ćeš morati prebaciti na kabel.

 

Ako ti to proradi, onda preostale powerline adaptore dodaješ u mrežu u kojoj je računalo, dok onu za IPTV više ne diraš.

 

Ako ti dodavanje adaptora uzrokuje problem, vjerojatno je instalacija prezagušena za veći broj nodeova. Tad jedino kod računala možeš staviti običan switch da na taj powerline adaptor spojiš više uređaja.

Martyr_Logarius pon 7.9.2020 14:04
MrBlc kaže...

Ovako, kreni tako da uzmeš dva powerline adaptora, resetiraš ih i podesiš s njima mrežu. Jedan spojiš u router, a na drugog računalo. Testiraš brzinu, gledaš što ti app od powerline adaptora javlja i slično.

 

Nakon toga pokušaš dignuti drugu, odvojenu mrežu s druga dva powerline adaptora (drugi key mreže) i pokušaš dignuti IPTV preko njih (opet, jedan na router, drugi na prijamnik).

 

Testiraš opet sve. Ako počinje štekati, vjerojatno ti instalacija ne može podnijeti dvije mreže. Možeš pokušati prebaciti jednog na drugu utičnicu, da budu malo razdvojeni, ovisno kako ti utičnice oko routere dopuštaju. Powerline ne bi smio biti na produžnom, a ako su ti oba na istom produžnom, to bi mogao biti problem. Ako tu ne možeš riješiti problem, ili IPTV ili internet ćeš morati prebaciti na kabel.

 

Ako ti to proradi, onda preostale powerline adaptore dodaješ u mrežu u kojoj je računalo, dok onu za IPTV više ne diraš.

 

Ako ti dodavanje adaptora uzrokuje problem, vjerojatno je instalacija prezagušena za veći broj nodeova. Tad jedino kod računala možeš staviti običan switch da na taj powerline adaptor spojiš više uređaja.

 Ok, kužim, ali samo da pitam, kako ja imam 2 IPTV-a, da li je potrebno da svaki ima svoju "vezu" ili oba mogu biti na jednoj? Znači, jedan powerline adapter kod routera je isključivo za LAN, a drugi bi bio za IPTV, konkretno u ovom slučaju, na koji bi vezao druga 2 adaptera, svaki za svoj prijemnik? 

ihush pon 7.9.2020 14:28

-ne switch nema kako pomoći, tj moraš razdovjiti mrežu, ne miješati je.. ovo bi bilo miješanje, nevažno u kojoj šalici kave.. dok je odvojeno nije isto kad pomješaš i tad je gotovo.

-odnosno, može switch koji ima mogućnost virtualnih mreža, tj drži odvojeno podatke-mrežu po portu, ali je cjenovno takva klasa skuplja nego da kupiš router-tv i sl.

 

-probat ću platičnije objasniti, tv-iptv prijemnik, njega spajaš mrežnim kablom (ali to nije lan-mreža-pc, mada je isto, kao dizel-super=gorivo). Router-modem ovisno o operateru tj izvedbi, tcom-maxtv je imao dva odvojena para portova, žuto-lan, crveno iptv tj to je interno radio soft-firmware (fixno, tj korisnik ne može to dirati, mada je sve soft-opcija, zaključano operaterovim firmwareom-pristupom). Drugi to rade tako da se spajanjem iptv prijemnika i routera oni prepoznaju-dogovore i automatika tad na taj port šalje iptv dok na ostale šalje mrežnu-lan, opet nemaš mogućnost kontrole tj zaštita-admin-soft tj interesi operatera jer bi inače spojo proizvoljan broj prijemnika đabe..

-ta dva različita signala, dizel-super, se od izlaza routera nadalje ne smiju spajati, odnosno može takav switch koji bi to držao odvojeno, no jeftinije je kupiti dva switcha ispod 100kn nego jedan takav iznad 1000kn..

 

-pazi sad sitnicu koja je laicima neobična-..' sve je to isto, ista žica, iste kutije-router..' tj iptv prijemnik ima mrežni port-priključak ali ga krostiš recimo kao video-hdmi za odgovarajući uređaj tj zamislimo da je to hdmi ili scart video kabel.. dok tv može imati i lan port za mrežu, koju možeš spojiti i gledati npr netfix-yt-surfati tj sve što možeš na računalu browsanjem. To su fizički iste žice-portovi ali različiti standardi + zaštite-ograničenja zbog naplate + izbor kanala kao hbo i cijene. Umjesto lan-žice može i wlan za surfanje dobar dio tva ima wlan-lan, ali to nije iptv.

 

-kako ćeš nešto spojiti, pa to je fizički-logički problem.. imaš sve potrebne podatke, dva različita signala ''žice'' koje moraš dovesti na željena mjesta pc-tv i logiku kako ćeš to izvesti. Zaboravi na powerline tj on je samo zamjena jedne žice drugom-strujnom + bušenje zida i provlačenje lan kabla koje tad eliminiraš, čečše potrebnije za katove nego u istoj razini. Problem je što se kod gradnje-planiranja nije to računalo kao potrebno, dok se postavljala strujna žica, antenska, telefnska.. tj sve starije od 10-20god nije predviđalo jednu ili dvije mrežne žice-kabla ili je jedna smatrana dovoljno iz doba telefonije, tj parica-2žice i postavljen je samo jedan 8žilni lan kabel od čeg je parica za tel i time ogrnaničeno na fast-100 mbps (gbe-1000 traži svih 8 žica pravilno spojenih, s 4 nema 1000 brzine).

pa umjesto powerlinea, smartswitcheva.. razmisli o postavljanju odgovarajućeg kabla ili kupiš AP/router i recimo wlanom preneseš potreban signal npr za lan dok iptv može kroz postojeći power.

 

AP-repeater.. to je u osnovni router. Razlika što je router jači tj ima sve dok ap primarno radi samo dio odnosno oba u većini mogu raditi u modu onog drugog uređaja ali je tad router u prednosti jer ima nrp 4 lan porta i generalno jači software nego ap. Cijene su podjednake tj zbog dobre prodaje ap su iste cijene pa i skuplji (ljudi traže i početnicima je jednostavnije nego podešavati router-opcije za ap mod) dok skuplji routeri mogu imati dodatne fičere npr media server, printserver, 2-5ghz, guest-wps, rulove za routanje-vpn, više mimo antena itd.. pa cijena može biti 150-1500kn ovisi što želiš. U početnoj grupi su oba uređaja 150-300kn i manje-više su slični.

MrBlc pon 7.9.2020 14:28

To ovisi o konkretnoj implementaciji zaštitnih mehanizama u samom routeru. S obzirom da već imaš adaptore, možeš taj scenarij prvi i testirati. Ako bi morao imati odvojeni par adaptora, onda bi morao imati i treću mrežu sa svojim ključem. Međutim, ne vjerujem da su išli toliko restriktivno jer je legitimno rješenje, ako su ti dva TV-a blizu jedan drugog, a daleko od routera, da dovućeš jedan LAN kabel i staviš switch.

Martyr_Logarius pon 7.9.2020 14:45
MrBlc kaže...

To ovisi o konkretnoj implementaciji zaštitnih mehanizama u samom routeru. S obzirom da već imaš adaptore, možeš taj scenarij prvi i testirati. Ako bi morao imati odvojeni par adaptora, onda bi morao imati i treću mrežu sa svojim ključem. Međutim, ne vjerujem da su išli toliko restriktivno jer je legitimno rješenje, ako su ti dva TV-a blizu jedan drugog, a daleko od routera, da dovućeš jedan LAN kabel i staviš switch.

 Router i jedna tv su mi u dnevnoj sobi, a druga tv u mojoj sobi. Ugl, raspored u dnevnoj je takav da mi je router na polici na desnom zidu te sam tamo morao staviti powerline adapter da bi na njega vezao drugi powerline koji je na zidu nasuprot iz kojeg ide 5-metarski UTP kabel kroz kanalicu u IPTV (jer se ni ja ni stari nismo sjetili prilikom renovacije da se na zid gdje je televizija stavi utičnica. Dotad je router bio u hodniku, ali nismo imali IPTV nego samo net+tel). Ok, sada znam što mi je činiti kada dođem doma s posla. Javim ishod :)

Martyr_Logarius pon 7.9.2020 15:51
Punti kaže...

Samo da nisu žuti...

 

Šalu na stranu, daj točnu informaciju o tipu, možda ne mogu držati više nodova, ali to se može doznati samo iz točnog naziva...

 https://www.links.hr/hr/powerline-adapter-d-link-dhp-601av-mreza-putem-postojecih-elektricnih-instalacija-starter-kit-053515048

 

https://www.links.hr/hr/powerline-adapter-d-link-dhp-p601av-mreza-putem-postojecih-elektricnih-instalacija-strujna-uticnica-starter-kit-053515051

 

To su ta 2 tipa

Punti pon 7.9.2020 16:13

Moja procjena ti je da ti pokušavaš progurati internet na port od ip tv, isto kao i kolega prethodnik. Sa ovog jednog porta na iskonovom ruteru ide ti mreža za ip tv i to je to. Kad resetiraš ruter, on ti privremeno postane port za običnu mrežu, ali očito to traje kratko, obično dok netko ne upali negdje iskon tv prijemnik.

Trebalo bi eventualno nabaviti i peti powerline adapter i sa iskonovog routera u njega ubosti lan kabel, njega uštekati u struju, po mogućnosti na drugu fazu od ovih za tv (nisam siguran) i onda posebno upariti s onim powerline adapterom na kojem je spojeno računalo.

Nemoj kupovati novi adapter dok npr. ne testiraš situaciju sa ovim postojećim setom (isključi onaj powerline adapter koji ti je za iskon tv u sobi, prenesi ga u prostoriju gdje je iskon router i onda ga upari s onim na koji je spojeno računalo).

 

Nuclear_Phoenix pon 7.9.2020 23:21
MrBlc kaže...

To ovisi o konkretnoj implementaciji zaštitnih mehanizama u samom routeru. S obzirom da već imaš adaptore, možeš taj scenarij prvi i testirati. Ako bi morao imati odvojeni par adaptora, onda bi morao imati i treću mrežu sa svojim ključem. Međutim, ne vjerujem da su išli toliko restriktivno jer je legitimno rješenje, ako su ti dva TV-a blizu jedan drugog, a daleko od routera, da dovućeš jedan LAN kabel i staviš switch.

 Ovo sa 1 iptv port preko switcha 2 stba ne bi trebalo raditi - router ce biti zbunjen sa činjenicom da na jednom portu vidi 2 mac adrese. U losijoj varijanti, nece raditi uopce a u boljoj bi mogao raditi na nacin da pokazuje iste kanale na oba stb. Nisam siguran, nisam ovo probao ali nekako mi logika govori kad krene promet od stb prema routeru, on ce na portu 3 ili 4 na internom switchu vidjeti da je tamo vec zavezana neka mac. Zanimljivo, trebalo bi probati...

Martyr_Logarius uto 8.9.2020 08:49

Dakle, uspio sam povezati žično. E sada kako, dakle, prvo sam probao iskopčati adapter na kojem je Iskon tv u mojoj sobi, spojiti ga s routerom i na njega upariti drugi powerline iz kojeg je išao kabel u komp. Ne samo da nisam riješio problem, već se Iskon Tv (u dnevnoj sobi) potpuno zamrznuo odnosno izgubio vezu pa sam morao iskopčati powerline iz njega i restartati router. A onda mi je frend dao da probam s njegova 2 adaptera koji su D-link već TP-link. Isti postupak, jedan sam ukopčao u router, drugi sam ukopčao u svoju sobu na praznu utičnicu(mislim da je Punti rekao da trebam paziti da budu na različitim fazama) i voila, povezao se je, brzina je 90mbps, kada se upali Iskon tv, dođe do 80mpbs, ali ništa ne šteka, sve normalno radi. 

 

I ogromna hvala svima na savjetima, bez vas ne bi uspio!

MrBlc uto 8.9.2020 09:02

Adapteri različitih proizvođača su međusobno kompatibilni, ali oni istog proizvođača u pravilu dolaze s mehanizmom za automatsko uparivanje, a oni koji dolaze u paketu dolaze već upareni. Za tvoj scenarij je potrebno ručno upariti adaptore po tipu mreže. Ti si to sad riješio tako da si za drugu mrežu stavi drugi par već uparenih adaptora, ali isto si mogao postići prateći upute za ručno uparivanje koje su došle s tvojim adaptorima.

 

Što se tiče različitih faza, da, bolje performanse možeš postići ako svaka mreža koristi svoju fazu jer onda nema kolizije između dvije mreže. Međutim, ako imaš jednofaznu struju i instalacija je u dobrom stanju, a udaljenosti manje, zadovoljavajuće rezultate možeš postići na istoj fazi.